Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 01.11.2009 14:53

może mni e to nie ucieszyło ,ale przywołało wspomnienia

Obrazek

pamiętam jak na cmentarzach były tylko takie ....otwarte znicze......za dzieciaka grzebało się paluchami w gorącym wosku :) powstawały fajne "rękawiczki"........nie raz zaleciało swądem palonego fura :wink: (ach te damy).....ale najpiekniejsze były wieczorne spacery na cmentarz.......już z daleka nad cmentarzem unosiła się "magiczna" świetlno-dymna łuna.......płomyki zniczy tańczyły na grobach.......lub płonęły wielkie pochodnie przy grobach żołnierzy.....teraz już tego nie ma ......zamknięte lampiony nie dają tego efektu :cry:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 01.11.2009 21:18

nadal smuci mnie brak kultury...
"śmieciarzy"....
na cmentarzach...
a są ich 2 grupy:
pierwsza - nagle im się przypomina, że trzeba na grobach porządek wykonać...
druga - chcą dać pokaz pamięci i przynoszą pakiety zniczy...
co ich łączy ?
śmiecenie, czyli zostawianie w koszach cmentarnych piramid śmieci zebranych z grobów, zgrzewki foliowe po zniczach, reklamówki...
jakby nie mogli tej większej czy mniejszej reklamówki zabrać z sobą, do swojego samochodu i wyrzucić do kosza wedle miejsca zamieszkania...
piramidy śmieci na cmentarzach były dzisiaj przerażające...

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.11.2009 07:49

To i tak nieźle, że wynoszą do koszy - u mnie wczoraj zaobserwowałem, że najlepiej położyć foliówkę pod drzewem, pierwszym lepszym drzewem po drodze... :(
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.11.2009 08:15

JacYamaha napisał(a):To i tak nieźle, że wynoszą do koszy - u mnie wczoraj zaobserwowałem, że najlepiej położyć foliówkę pod drzewem, pierwszym lepszym drzewem po drodze... :(

Na szczęście mamy jako-takie służby MPO, bo wedle mych obserwacji, to poziomem świadomości społecznej (np. w kwestii nie śmiecenia, segregacji śmieci itp) nie wiele odbiegamy od obywateli Albanii, gdzie syf jest okrutny (byłem widziałem).
:(
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 02.11.2009 15:03

padł mi komputer :(
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 02.11.2009 15:49

Arek napisał(a):padł mi komputer :(

to jak piszesz? :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.11.2009 16:42

Arek napisał(a):padł mi komputer :(

A co konkretnie padło?
Może jeszcze nie wszystko stracone?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.11.2009 16:47

Dzisiejsza komunikacja miejska - tragedia... :evil:
Teraz herbatka z prądem.
Aby do wiosny.
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 02.11.2009 19:40

JacYamaha napisał(a):To i tak nieźle, że wynoszą do koszy -...

żeby to było do koszy...
kosze były przepełnione w 400 %...
a oni jeszcze dokładali...

:cry: :cry: :cry:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.11.2009 07:57

Jacek L napisał(a):to jak piszesz? :D

siedzę przy sąsiednim komputerze, jakimś kompletnym staruszku, co wiesza się przy byle okazji. Ostał nam się po redukcjach kadrowych.

janniko napisał(a):A co konkretnie padło?
Może jeszcze nie wszystko stracone?

Wyskakuje komunikat o braku lub uszkodzonym jakimś pliku systemowym. Ponoć da się naprawić bez utraty danych, ale uwierzę jak pecet wróci do mnie i nic nie będzie brakowało.

Póki co uzbroiłem się w cierpliwość i czekam
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 03.11.2009 09:37

Słooońcee!! ;)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.11.2009 11:03

Arek napisał(a): Wyskakuje komunikat o braku lub uszkodzonym jakimś pliku systemowym. Ponoć da się naprawić bez utraty danych, ale uwierzę jak pecet wróci do mnie i nic nie będzie brakowało.

Słuszne podejście :D
Nic się nie martw i nie strasz kolegów. To nie komputer ci padł, a prawdopodobnie tylko system ciutę się "przmęczył". Najlepiej trzymać wszystkie dane na oddzielnym dysku i w przypadku jakiejkolwiek awarii po prostu formatujesz tylko dysk systemowy, w godzinkę lub dwie instalujesz system od nowa i śmiga jak "nófka-nierdzefka". Co najmniej raz w roku albo i dwa razy przeinstalowuję system nawet jeśli nic się nie dzieje. Zawsze tam jakieś śmieci się nazbierają. Ponoć ten najnowszy Windows 7 jest o wiele lepszy od poprzedników.

Jeśli dałeś w dobre i zaufane ręce, to nie martw się o dane. Ale jeśli dałeś "byle komu", to hm... patałachom nieraz po prostu się nie chce, mówią, że "niestety, szefie, nic się nie dało zrobić", formatują dysk, instalują nowy system i kasują od 100 do 200 zeta, bo tak łatwiej..

pozdro
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.11.2009 12:16

Tak właśnie mam na domowych komputerach - dyski podzielone na partycje, w razie czego to format dysku C, a dane przechowywane są na E. Bezpiecznie i bezproblemowo.

Zawiódł służbowy komputer, a tu mam niewiele do powiedzenia - jest to co zainstalują nasi informatycy. Martwi mnie ta cała sytuacja, bo dysk nie miał partycji...
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 03.11.2009 12:39

Przy obecnej wielkości plików (filmy, zdjęcia, itp) dzielenie dysku na partycje jest bez sensu :idea: .
Zawsze potem okazuje się że na każdej z partycji jest po trochę wolnego miejsca, ale na ten konkretny duży plik nigdzie nie wystarczy (mimo, że na sumie wolnego miejsca spokojnie by się zmieścił).

Ceny dysków twardych tak mocno spadły, że jeżeli ktoś chce mieć "literkę" na backup to powinien raczej podejść do sklepu i kupić drugi dysk wewnętrzny (np można już kupić 500GB 7200 obr. za 200PLN) lub zewnętrzny na USB (też nie są specjalnie drogie).

Dodatkowo - jeżeli padnie tabela partycji (na takim dysku podzielonym) albo dysk się "spali"/zepsuje mechanicznie, to praktycznie wszystkie dane, na wszystkich jego partycjach będą utracone (można oczywiście próbować "coś" odtwarzać, ale jest to dość "droga" czynność :x )

Również kopiowanie plików pomiędzy poszczególnymi partycjami jest z reguły wolniejsze niż z dysku na dysk.

Nie ma jak regularne kopie ważniejszych plików na osobnym napędzie (osobny dysk, taśma streamera, płyty DVD/BlueRay, a nawet dla małych ale ważnych dokumentów płyty CD)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.11.2009 17:50

PKP chodzi jak CHCE! :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 199
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone