Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.10.2025 15:01

Kapitańska Baba napisał(a):
dasuch napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Po dwóch bardzo intensywnych miesiącach ćwiczeń i prób jutro w końcu premiera Halki. Cieszy. Nie mogę się wręcz doczekać :serduszka:

To dwa miesiące trzeba ćwiczyć aby zdjąć halkę? Jaki chłop tyle będzie czekał.

Taki który odróżnia Halkę od halki :roll:

No brzmi jak brzmi. Nie wiadomo było czy może Ty tam występujesz? Ja raczej na koncerty rockowe. Do opery mnie nikt nie zaciągnie.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 24.10.2025 18:05

romuald22 napisał(a):Ja raczej na koncerty rockowe. Do opery mnie nikt nie zaciągnie.

Można chodzić na koncerty metalowe, rockowe, bluesowe, jazzowe i bywać w Operze. Nie ma się co ograniczać :faja:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.10.2025 09:17

romuald22 napisał(a): Ja raczej na koncerty rockowe. Do opery mnie nikt nie zaciągnie.

Jak w Rejsie - ja co prawda nie słyszałem tej piosenki ale chciałbym na jej temat powiedzieć kilka słów :lol:

I po premierze. Dwa spektakle przy pełnej widowni, za każdym razem oglądało nas ponad 800 osób, owacje na stojąco, wzruszenie na twarzach widzów, na kolejne dwa spektakle biletów brak - wykupione co do sztuki. Wspaniale być częścią takiego widowiska :serduszka:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 13.11.2025 15:55

Po raz pierwszy, ale - mam nadzieję - nie ostatni, oddałem dzisiaj krew. :)
Wcześniej już próbowałem, ale mnie dyskwalifikowano np. za zbyt małe nawodnienie i kiepskie żyły.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.11.2025 16:57

Gratulacje kroku.

Nie ma kiepskich żył. Co najwyżej jak nie jesteś nawodniony to mogą się zapadać i trudniej w nie trafić. Wystarczy przed oddaniem sporo wody wypić (min. 0,5l) i caly czas oczekiwania powoli popijać, a najlepiej zacząć na codzień więcej pić i to nie kawy czy piwa.
Pamiętaj, że teraz każdy wyjazd (także samochodem) będzie miał wpływ na możliwość oddawana krwi, są okresy karencji, nawet przy wizytach w Europie w niektórych regionach. Oczywiście o ile zamierzasz robić to systematycznie.
Trzymam kciuki.
Honorowy Krwiodawca.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 13.11.2025 18:10

Dzięki. :)
Tak, planuję regularnie oddawać krew.
Staram się dobrze nawadniać, ale podobno mam cienkie żyły łokciowe - tak mówiły pielęgniarki.
Co do wyjazdów zagranicznych, to pytanie o to jest w ankiecie. Pytała też o to lekarka podczas wywiadu, upewniając się, kiedy wróciłem z Rumunii i Węgier. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wyjazd może skutkować czasową dyskwalifikacją. ;)

Pozdrawiam
Szymon
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 13.11.2025 20:44

Nefer napisał(a):Po raz pierwszy, ale - mam nadzieję - nie ostatni, oddałem dzisiaj krew. :)
Wcześniej już próbowałem, ale mnie dyskwalifikowano np. za zbyt małe nawodnienie i kiepskie żyły.

Od ponad 20-lat już nie oddaje .... a oddałem ponad 33 litry :la:
Pojawiło się nadciśnienie - i po ptokach....
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 13.11.2025 21:20

nie ma co ukrywać,
ja oddałem "honorowo"dwa razy,
pierwszy raz jak byłem w wojsku ,
po to aby mieć "książeczkę i pieczątkę"
następnie mieliśmy "swoją"pieczątkę,
(za pieczątki były dni "wolne")
drugi raz oddałem nascie lat temu ,jak u nas "na wsi" jeden 10 letni chłopiec
potrzebował "mojej krwi",
dziś ,jak widuję tego męszczyznę jestem "szczęśliwy" że że się udało,
ale generalnie nie lubię" krwi,"

ale cieszę się i podziwiam,
że Ci co oddali to oddali,
ONI są WIELCY,

a tak w wątku,
cieszy mnie że są tacy co oddają krew,
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2025 13:20

Ucieszyła mnie wczorajsza zmiana opon przy słonecznej pogodzie.
Dzisiaj w Nowym Sączu wszędzie biało, bo w nocy spadł śnieg i pada dalej.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2025 13:52

U mnie też biało i to cieszy, wolę biało niż mokro, choć najbardziej lubię jak jest żółte na niebieskim :mg:
Nie cieszy, że dużo osób nie zmieniło opon (lub mają jakieś starocie) i dziś masakra na drodze... U mnie warunki na zimówki są od miesiąca..
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 21.11.2025 14:02

Nie wiadomo czy się cieszyć czy martwić tym śniegiem. Oczywiście pamiętam za dzieciaka ponad metrowe zaspy. Jednak przez ostatnie lata było go tyle co kot napłakał. Dzisiaj "dowaliło" u mnie tyle, że nie wiadomo czy się cieszyć białym krajobrazem czy przejmować żeby człek odzwyczajony od takich warunków nie "wywinął orła".
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.12.2025 07:00

sz_sz napisał(a):
te kiero napisał(a):Zrezygnowałem z kupna pamiątki we Freiburgu... to przyjdzie pocztą :x
Wyjeżdżając z Shella zapomniałem, że to rejon lärmschutze 30km i popłynąłem :roll:
Wygląda na to, że muszę doliczyć coś kole 50ojro do kosztów urlopu. Nie pomógł międzynocleg tańszy o 25ojro.

Będziem wyczekiwać na list... oby tylko ten. Się zapłaci.

Jest szansa że jednak nie przyjdzie, ale lepiej mieć nastawienie pesymistyczne i pozytywnie się zaskoczyć :coool:

Minęło ponad pół roku i mandat nie przyszedł, nie żebym narzekał ;) , ale niedługo wyjazd do Niemiec i nie chciałbym się dowiedzieć podczas kontroli, że wysłali, a ja nie opłaciłem itp. Jak pisał Boboo w D wysyłają zwykłym listem, a nasza poczta działa jak działa. Oczywiście mogę powiedzieć nicht erhalten, ale.... Ktoś miał podobną sytuację?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 09.12.2025 15:42

Do mnie zawsze przychodziły polecone :)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 23.01.2026 17:52

Dziś ucieszyła mnie dużo lepsza pogoda jak wczoraj :-)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 23.01.2026 17:54

599 napisał(a):Dziś ucieszyła mnie dużo lepsza pogoda jak wczoraj :-)

miało "wejść " zdjęcie z Pafos ale nie weszło,
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1235
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone