jednak nie dostanę urlopu w tym roku,
więc w tym roku nie odwiedzę
Cro,
.png)
Pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w wymiarze 20 lub 26 dni rocznie – w zależności od stażu pracy. Na wniosek pracownika urlop wypoczynkowy można podzielić na mniejsze części. Co ważne, co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać 14 kolejnych dni kalendarzowych.
Mówi o tym art. 162 Kodeksu pracy:
Na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych.
Oznacza to, że pracodawca powinien zapewnić każdemu pracownikowi możliwość skorzystania z nieprzerwanego 14-dniowego urlopu.
.png)
599 napisał(a):jednak nie dostanę urlopu w tym roku,
To nie teoria, tylko łamanie prawaMarlowe1994 napisał(a):Czysta teoria.
.png)
To nie teoria, tylko łamanie prawa
Takich pracodawców należy unikać i uciekać od nich, no i zgłosić sytuację do PIP.
.png)
.png)
.png)
.png)
I jest to firma prywatna, nie jakiś urząd...
.png)

.png)
W państwowej firmie czy urzędach także to działa, przynajmniej takie mam doświadczenia...Marlowe1994 napisał(a):I może dlatego to działapiekara114 napisał(a):I jest to firma prywatna, nie jakiś urząd...![]()
Dostarczać nic nie trzeba, tylko zaakceptowany kwitek urlopowy + kadry sprawdzają w systemie, że się wtedy urlopowało, co ma oczywiście wpływ (choć niewielki) na wypłatę....Marlowe1994 napisał(a):U mnie wpada gruszka nawet jak ktoś nie pójdzie na urlop. Bo do wniosku nie trzeba dołączać nic innego. Choć to też bywa różnie w różnych oddziałach.
.png)

.png)
.png)
599 napisał(a):jednak nie dostanę urlopu w tym roku,
.png)
piekara114 napisał(a):,,,,,
"Nie dostanę" a nie "nie mogę być na urlopie" z powodu wyższej siły robi sporą różnicę w odbiorze...