Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 30.05.2026 22:53

Wydaje mi się, że teraz nikt nie bawi się w przetaczanie tylko wymienia się części na nowe. Przynajmniej ja tak robię.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.05.2026 22:54

Oczywista oczywistość :)
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 30.05.2026 22:59

No jakby inaczej. Jak nie, jak tak.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 31.05.2026 06:43

Ja staram się auto naprawiać. Jeśli siadają szczotki w rozruszniku, to nie kupuję nowego rozrusznika... Ale każdy ma swoje praktyki. Jeśli mechanik zasugerowałby mi wymianę części bez próby jej naprawy, to grzecznie podziękowałbym mu za chęci i pożegnał się. W mojej ocenie, to nie mechanik, a wymieniacz. Obecnie mało już jest mechaników, którzy znają się na robocie, większość jest wymieniaczami - wymienia na nowe. Naprawić potrafi niewielu. Zresztą daleko by szukać - nawet tu na forum są posty, w których ludzie opisują przeprawy z autami u mechaników. Litania wymienionych podzespołów, a samochód... nadal niesprawny. Czasem warto pochylić się nad usterką, którą można naprawić, aniżeli ładować kasę w nowe części.

Moje tarcze naprawiłem (przetoczyłem) za 75 złociszy.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 31.05.2026 09:57

Akurat do tego mechanika mam zaufanie i serwisowałem wszystkie auta. Jesteś w lepszej sytuacji, bo masz gdzie przetoczyć i gdzie trzymać auto. Mój mechanik nie zajmuje się przetaczaniem i z czystym sumieniem nie miał mi kogo polecić w pobliżu, a ta czynność wymaga jednak i dobrej tokarki i umiejętności. Suma jaką zapłaciłem nie była kosmiczna i mam czyste sumienie tarcze w Alpach z pewnością się dogrzeją jak wrócę z Cro :) Na pewno będę uważał przy docieraniu. Kwota, którą wymieniłeś to tylko pewnie samo przetaczanie, a sam je ściągałeś i zakładałeś ?
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 31.05.2026 15:40

bluesman napisał(a):Akurat do tego mechanika mam zaufanie i serwisowałem wszystkie auta. Jesteś w lepszej sytuacji, bo masz gdzie przetoczyć i gdzie trzymać auto. Mój mechanik nie zajmuje się przetaczaniem i z czystym sumieniem nie miał mi kogo polecić w pobliżu, a ta czynność wymaga jednak i dobrej tokarki i umiejętności. Suma jaką zapłaciłem nie była kosmiczna i mam czyste sumienie tarcze w Alpach z pewnością się dogrzeją jak wrócę z Cro :) Na pewno będę uważał przy docieraniu. Kwota, którą wymieniłeś to tylko pewnie samo przetaczanie, a sam je ściągałeś i zakładałeś ?

Co do ściągania i zakładania tarcz - ja osobiście ściągnąłem z Tourneo Custom tylne tarcze (gdzie mechanik powiedział że nie da rady , że trzeba do ASO bo trzeba ściągać specjalnym ściągaczem hydraulicznym którego oni nie mieli - Tarcza na klin czy jakoś tak, ) zobaczyłem kilka filmów na YT i zrobiłem sam tył , młot , dużo energii i zrobiłem , w ASO chcieli 2.400 zł za wymianę , zrobiłem za cenę tarcz i czas poświęcony .

Co do ASO szczerze póki mam na gwarancji to jeżdżę ale potem robię sam albo do miejscowego mechanika , w ASO kiedyś mi tak założyli filtry kabinowe że były zgniecione nie włożone i pewnie nic nie filtrowały , ale to zobaczyłem po gwarancji jak 1 raz sam wymieniałem - tragedia - samemu lepiej zrobię niż ASO , a ponieważ zawsze kupuje nowe auta to póki nie skończy się gwarancja to jestem uzależniony od tych partaczy z ASO - to dla mnie jest nieporozumienie. po gwarancji - klocki czy tarcze sam wymieniam, olej już jeżdżę do mechanika bo nie mam kanału. ale co mogę to kombinuje .

Inna sprawa że ASO zaleca wymianę oleju co 30 tys km (VW Multivan) - 60 tys km (TourneoCustom) - więc i tak wymieniam co max 15 tys km we własnym zakresie bo nie wyobrażam sobie takich przebiegów - to chyba po to żeby po gwarancji silnik się rozleciał :)
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 31.05.2026 15:54

Przewróciłem już kalendarz na czerwiec i ucieszyło mnie że mój ziomek z DG wrzucił zdjęcie w kalendarzu w czerwcu - fajne - gratuluje
BRAWO Qra69 !!!

Też postaram się o jakieś zdjęcia w tym roku :)
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 1238
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone