Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 10.02.2020 20:13

karin74 napisał(a):Jestem hanysiara z dziada pradziada i nie słyszałam o motliku, a o mopliku jak najbardziej :mrgreen:

.....widocznie mało słyszałaś, PS , Starzyki żyli po odpowiedniej stronie Przemszy.
karin74
Cromaniak

Postnapisał(a) karin74 » 10.02.2020 20:33

lew napisał(a):
karin74 napisał(a):Jestem hanysiara z dziada pradziada i nie słyszałam o motliku, a o mopliku jak najbardziej :mrgreen:

.....widocznie mało słyszałaś, PS , Starzyki żyli po odpowiedniej stronie Przemszy.

:mrgreen: :mrgreen: 8O
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.02.2020 21:24

lew napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):
elka21 napisał(a):
lew napisał(a):......a jeśli kogoś cieszyły samochody i motliki? Wątek wszak "hyde-park'owy"

Z gwarą śląską nie mam nic wspólnego, ale wydaje się mi, że to jest moplik.

...zaś słowa motlik to nawet wujek Gugle nie zna. A jak on czegoś nie zna, to to nie istnieje :mrgreen:

...... może dla ciebie

Idz być dziwnym gdzieś indziej...
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 10.02.2020 21:58

..... nie rób projekcji na innych (jeśli wiesz w ogóle co to znaczy)
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 11.02.2020 09:44

pääkäyttäjä napisał(a):Idz być dziwnym gdzieś indziej...

cytat : Do innych forumowiczów zwracaj się z szacunkiem, nawet jeśli cię denerwują. Ludzie są różni i nie każdy ma podobne poczucie humoru. Nie każdy też jest takim mistrzem klawiatury jak Ty.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2020 11:15

bluesman napisał(a):

cytat : Do innych forumowiczów zwracaj się z szacunkiem, nawet jeśli cię denerwują. Ludzie są różni i nie każdy ma podobne poczucie humoru. Nie każdy też jest takim mistrzem klawiatury jak Ty.

Was obowiązuje także ten punkt regulaminu:

Pisząc przestrzegaj zasad ortografii i gramatyki oraz wyrażaj się jasno i zrozumiale. Używaj polskich znaków (chyba, że piszesz z zagranicy i masz zagraniczną klawiaturę).

Pokusiłem się odpytać Google, co to jest ten motlik i skoro nawet on o tym nie słyszał, to chciałbym zobaczyć, skąd się to wzięło bo z gwarą śląską nie ma to nic wspólnego. Ale nie - akurat Ty i Lew to za bardzo współpracować nie chcecie.

Róbcie jak uważacie, uważajcie jak robicie.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 11.02.2020 13:18

pääkäyttäjä napisał(a):Was obowiązuje także ten punkt regulaminu:

Pisząc przestrzegaj zasad ortografii i gramatyki oraz wyrażaj się jasno i zrozumiale. Używaj polskich znaków (chyba, że piszesz z zagranicy i masz zagraniczną klawiaturę).

Pokusiłem się odpytać Google, co to jest ten motlik i skoro nawet on o tym nie słyszał, to chciałbym zobaczyć, skąd się to wzięło bo z gwarą śląską nie ma to nic wspólnego. Ale nie - akurat Ty i Lew to za bardzo współpracować nie chcecie.

Coś napisałem nie po polsku ? podaj co, to się poprawię :) Nie napisałem nic na temat istnienia owego "motlika" :) tylko miałem na myśli to, że jeżeli czegoś nie ma w necie nie znaczy, że nie istnieje :papa:

p.s.
pääkäyttäjä napisał(a): wujek Gugle nie zna. A jak on czegoś nie zna, to to nie istnieje :mrgreen:
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 11.02.2020 20:39

pääkäyttäjä napisał(a): Ale nie - akurat Ty i Lew to za bardzo współpracować nie chcecie.

Mam wrażenie, że ten Lew to zasiada tutaj co wieczór po kilku głębszych i pisze tu te swoje "specyficzne" przemyślenia... jeżeli jest to prawda to serdecznie pozdrawiam jego wątrobę :D
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 11.02.2020 21:39

pääkäyttäjä napisał(a):
bluesman napisał(a):

Was obowiązuje także ten punkt regulaminu:

...zgadzam się z kolegą w całej rozciągłości. Mógłbym użyć "motywów" na poziomie kolego 'paktcośtam', pytanie tylko po co?
Chciałbym tylko zauważyć ,że ktoś najpierw musi to do google wpisać,a drugą ciekawostką jest to , że kolega 'paktcośtam ' zamierza uczyć gwary ,osobę której przodkowie, byli rylami od pokoleń i nie mieszkali za granicą. :lol:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 11.02.2020 22:18

yzedef napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a): Ale nie - akurat Ty i Lew to za bardzo współpracować nie chcecie.

Mam wrażenie, że ten Lew to zasiada tutaj co wieczór po kilku głębszych i pisze tu te swoje "specyficzne" przemyślenia... jeżeli jest to prawda to serdecznie pozdrawiam jego wątrobę :D

8O Ciekawe spostrzeżenie zwłaszcza wobec osoby, która intensywnie uprawia sport. Ten wpis jednak świadczy o Tobie.

yzedef napisał(a):Etam, życie bez alkoholu też jest piękne!, może warto iść w bycie fit itp,itd. ? :D

neofita ? Lew jest fit jak widać :mrgreen:

yzedef napisał(a):Anakin widzę, że koneser z Ciebie... ja w tym roku na stół postawię Polską Starkę 6.
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 11.02.2020 23:16

bluesman nie sil się, nie zamierzam z Tobą o niczym dyskutować jak większość tutaj, bardzo stara zasada mówi że nie należy karmić .... i tyle w temacie :D
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 11.02.2020 23:50

lew napisał(a):...ciekawostką jest to , że kolega 'paktcośtam ' zamierza uczyć gwary ,osobę której przodkowie, byli rylami od pokoleń i nie mieszkali za granicą. :lol:

Nie wiem skąd jesteś i jacy są Twoi przodkowie ale widzę, że szacunku to raczej do nich nie masz żadnego. Sam pochodzę z górniczej rodziny ale nigdy nie nazwałbym swoich przodków (i siebie) rylami, bo skoro jesteś Ślązakiem to zapewne dobrze wiesz, że jest to bardzo obraźliwe określenie. Pomijam tu dzisiejsze znaczenie tego zawodu i całej branży ale równocześnie mam szacunek dla samego zawodu górnika, jak zresztą każdego.
A żeby zakończyć ten bezsensowny temat... uwierz mi - w gwarze śląskiej nie ma określenia motlik.
No i jeśli nie chce Ci się przepisywać czyjegoś nicku to wystarczy przepisać imię. Będzie milej :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.02.2020 07:51

lew napisał(a):...zgadzam się z kolegą w całej rozciągłości. Mógłbym użyć "motywów" na poziomie kolego 'paktcośtam', pytanie tylko po co?
Chciałbym tylko zauważyć ,że ktoś najpierw musi to do google wpisać,a drugą ciekawostką jest to , że kolega 'paktcośtam ' zamierza uczyć gwary ,osobę której przodkowie, byli rylami od pokoleń i nie mieszkali za granicą. :lol:

Nie no, ubawiłeś mnie setnie. Jestem Hanysem z dziada pradziada a nie żaden krojcok z Altrajchu jak być może Ty. W domu była motorynka, Romet i Komar i choćby nie wiem co, to dziadek, ojciec i reszta rodziny godała na to moplik a nie motlik.

Widzisz, drogi Lwie, mieszkanie za granicą poszerza horyzonty językowe - wydawało się mi, że może ja czegoś nie wiem i chętnie się dowiem ale Ty nadal nie potrafisz podać m etymologię słowa motlik poza tym "że u nas się tak mówiło". To nie jest uczenie kogoś gwary, wręcz przeciwnie - chęć poznania czegoś nowego (bo widzisz, w Brnie nauczyłem się hantec, na ostrawsku doszlifowałem godkę 'po našymu" co by z tubylcami się lepiej porozumiewać).
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 12.02.2020 07:56

yzedef napisał(a):bluesman nie sil się, nie zamierzam z Tobą o niczym dyskutować jak większość tutaj, bardzo stara zasada mówi że nie należy karmić .... i tyle w temacie :D

aha :papa:

Ucieszyło mnie dzisiaj odkrycie czemu w Ignisie tak potwornie jest brudny silnik 8O bardziej brudny niż w starszym o wiele lat drugim aucie. Nie wiem czy z oszczędności lub z czegoś innego pokrywa silnika ani część nadwozia z przodu nie ma uszczelki :twisted: po zamknięciu pokrywy pozostaje szpara o wysokości 1 cm i to wystarcza by brud i sól pokryła silnik. Kupiłem już wcześniej płaską uszczelkę do okien więc wykorzystałem ją w Ignisie :) teraz zamierzam wyczyścić silnik by zbadać czy moje spostrzeżenie w 100% było trafne ;) Już wcześniej niczym nie zabezpieczony od spodu silnik z osprzętem musiałem zabezpieczyć aluminiową płytą :( ale się sprawdziła :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.02.2020 08:56

A mnie zasmuciło pojawienie się kolejnego trola na forum. Tego zaśmiecania identycznymi komentarzami nie daje się wytrzymać :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 901
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone