Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.11.2019 11:14

Słucham sobie audiobooka Niziurskiego "Księga urwisów" :mrgreen:

wikol napisał(a):Dziś wysiadłem z metra i czekałem na autobus. Pod lokalem gastronomicznym stoi Mercedes GLE, blisko stoją chyba bezdomni. Zaczepiają ludzi prosząc o kasę lub coś do zjedzenia. Z lokalu wychodzi facet od Mercedesa i wręcza bezdomnym kebaba. Miło się zrobiło że są jeszcze tacy ludzie.

Jakim autem się poruszasz? bo szukam paraleli co Ty zrobiłeś :mrgreen: zapewne tanim, a kebab drogi ...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 05.11.2019 12:37

bluesman napisał(a):
wikol napisał(a):Dziś wysiadłem z metra i czekałem na autobus. Pod lokalem gastronomicznym stoi Mercedes GLE, blisko stoją chyba bezdomni. Zaczepiają ludzi prosząc o kasę lub coś do zjedzenia. Z lokalu wychodzi facet od Mercedesa i wręcza bezdomnym kebaba. Miło się zrobiło że są jeszcze tacy ludzie.

Jakim autem się poruszasz? bo szukam paraleli co Ty zrobiłeś :mrgreen: zapewne tanim, a kebab drogi ...

Wejdź sobie w kalendarz wyjazdowy 2019 i zobacz, wszystko jest napisane.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.11.2019 12:41

nie zamierzam :mrgreen: wiesz co to jest konkretne pytanie ? jak widać nie doczytałeś reszty :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.11.2019 08:48

Zapłaciłem OC za tego nowszego Opla , 435zl na rok :mrgreen:

Panie , jak pan kupisz mlode auto to składka poleci w dół. Nowsze jest bezpieczne i dlatego obniżamy cene

Sprawdźmy

Opel Astra 2015r 1.6 benzyna 435zł

Opel Vectra 2005r 1.8 benzyna 445zł :lool:

Wszystkie dane te same, zniżki, kierowca, wiek dziecka itp
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.11.2019 08:58

Algorytmów na podstawie których wyliczana jest składka OC czy AC nie znają nawet konsultanci ubezpieczeniowi. Nieraz próbowałem dopytać ale nigdy nie otrzymałem odpowiedzi.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 06.11.2019 09:02

sito_zabrze napisał(a):Panie , jak pan kupisz mlode auto to składka poleci w dół. Nowsze jest bezpieczne i dlatego obniżamy cene

Jakieś głupoty gada ten agent.
Na końcową cenę OC wpływa bardzo wiele składowych. Wiek auta, marka , przebieg auta, miejsce zamieszkania a nawet data wydania prawa jazdy kierowcy. Nawet wożenie dzieci lub niewożenie wpływa na cenę.
Gdy porównywałem OC nawet miejsce parkowania w nocy pod chmurką czy w garażu wpływało na cenę.
Ja za auto z 1,4 płaciłem 460zł w mazowieckim za cały rok także wszystko zależy od marki itd.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.11.2019 09:09

Wszystkie dane dla obu aut są takie same a ja ich jedynym właścicielem.

Mam 60% zniżek, dodatkowo dostałem 13% za zakup przez internet i 5% za kontynuację. Pytanie. Ile wynosi goła składka bez zniżek i kierowcy poniżej 25 lat ? :mrgreen:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 06.11.2019 09:17

sito_zabrze napisał(a):Wszystkie dane dla obu aut są takie same a ja ich jedynym właścicielem.

Auta mają różne pojemności silnika, różne kolory i różne wersje wyposażenia. To wpływa na cenę.
Ja żeby obniżyć cenę zmieniałem w formularzu miejsce parkowania w nocy, to dało 50zł mniej składki.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.11.2019 10:40

wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Wszystkie dane dla obu aut są takie same a ja ich jedynym właścicielem.

Auta mają różne pojemności silnika, różne kolory i różne wersje wyposażenia. To wpływa na cenę.
Ja żeby obniżyć cenę zmieniałem w formularzu miejsce parkowania w nocy, to dało 50zł mniej składki.

Na OC ma wpływ kolor i wersja wyposażenia auta ? miejsce parkowania ? 8O Przyznam się, że sporo lat żyję, ubezpieczam 2 auta, ale pierwszy raz coś takiego słyszę 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2019 12:12

Na OC nie - dotyczy to AC. Inaczej patrzy się na auto stojące pod blokiem między innymi pojazdami na ogólnodostępnym parkingu a jeszcze inaczej, gdy na prywatnej, zamykanej posesji. Miejsce parkowania wpływa na bezpieczeństwo pojazdu.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.11.2019 12:29

pääkäyttäjä napisał(a):Na OC nie - dotyczy to AC. Inaczej patrzy się na auto stojące pod blokiem między innymi pojazdami na ogólnodostępnym parkingu a jeszcze inaczej, gdy na prywatnej, zamykanej posesji. Miejsce parkowania wpływa na bezpieczeństwo pojazdu.

wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Panie , jak pan kupisz mlode auto to składka poleci w dół. Nowsze jest bezpieczne i dlatego obniżamy cene

Jakieś głupoty gada ten agent.
Na końcową cenę OC wpływa bardzo wiele składowych. Wiek auta, marka , przebieg auta, miejsce zamieszkania a nawet data wydania prawa jazdy kierowcy. Nawet wożenie dzieci lub niewożenie wpływa na cenę.
Gdy porównywałem OC nawet miejsce parkowania w nocy pod chmurką czy w garażu wpływało na cenę.
Ja za auto z 1,4 płaciłem 460zł w mazowieckim za cały rok także wszystko zależy od marki itd.

Stąd moje zdziwienie bo mowa zdecydowanie jednak o OC :)

Cieszy mię, że wczoraj natarty kurcak skwierczy sobie wesoło w piekarniku :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2019 12:35

Przy OC największy wpływ na cenę ma... pojemność silnika :mrgreen: Wiadomo, litrową kosiarką nie poszalejemy :D Potem jeszcze dochodzi planowany roczny przebieg, rodzaj paliwa (a właściwie jaki mamy silnik - raczej nikt nie jeździ ropniakiem po bułki do sklepu, choć...), wiek kierowcy... czy wiek auta ma znaczenie - zaprzyjaźniony broker mówi, że nie - marka tak, ale nie wiek.

Mamma mia, znowu się przeziębiłem... smuteczek.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.11.2019 12:41

pääkäyttäjä napisał(a):Przy OC największy wpływ na cenę ma... pojemność silnika :mrgreen: Wiadomo, litrową kosiarką nie poszalejemy :D Potem jeszcze dochodzi planowany roczny przebieg, rodzaj paliwa (a właściwie jaki mamy silnik - raczej nikt nie jeździ ropniakiem po bułki do sklepu, choć...), wiek kierowcy... czy wiek auta ma znaczenie - zaprzyjaźniony broker mówi, że nie - marka tak, ale nie wiek.

Mamma mia, znowu się przeziębiłem... smuteczek.

Wiadomo co ma wpływ na wysokość OC, auta ubezpieczam of 35 lat więc blade pojęcie mam chyba? ale jak widać som żeczy, o których fizjologom się nie śniło :) cza herbatkę z malinom lub z inszą wkładkom i się pocić :P

Masz coś do kosiarek ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2019 13:02

bluesman napisał(a):cza herbatkę z malinom lub z inszą wkładkom i się pocić :P

Ja się pocę póki co, bez tego :P

Masz coś do kosiarek ?

Przedłużacz 8)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.11.2019 13:29

pääkäyttäjä napisał(a):
bluesman napisał(a):cza herbatkę z malinom lub z inszą wkładkom i się pocić :P

Ja się pocę póki co, bez tego :P

Masz coś do kosiarek ?

Przedłużacz 8)

Ja mam spalinową :P

1.6 to kosiarka czy juz prawidłowa pojemność ? :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 884
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone