Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.11.2019 22:03

Mam podobnie. Reklama działa na mnie jak płachta na byka.
Choć nie ukrywam że korzystam z , jak to ładnie nazwałeś, blakfridajów i cybermondejów czy innych dejów. Ale tylko przy z góry założonych zakupach. Dzisiaj np. kupiłem soundbar Sony, do którego przymierzałem się od jakiegoś czasu, tylko dlatego, bo w gratisie dostałem tylne głośniki do zestawu , wyceniane na 1000 PLN.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.11.2019 23:57

Nieraz zastanawiałem się jaki to wszystko ma sens. Reklama kosztuje krocie a kto tak naprawdę przywiązuje do niej większą wagę? Może zamiast wydawać miliony na reklamę, firmy powinny zainwestować w poprawę jakości swoich produktów.
Ja chyba nigdy w życiu nie kupiłem nic pod wpływem reklamy. Gdy czegoś potrzebuję, dopytuję znajomych, szukam opinii, czytam w internecie recenzje a na końcu przeglądam oferty.
Lodówkę mam wypełnioną zazwyczaj tym co potrzebuję i wiem, że wykorzystam. Wolę dzień pogłodować niż wyrzucić zepsute czy przeterminowane jedzenie. Jednak nie powiedziałbym, że konsumpcjonizm to domena młodego pokolenia. Obserwując swoje najbliższe otoczenie, mam wrażenie, że to właśnie starsze osoby częściej dają się nabierać na reklamę i częściej korzystają z różnych pokazów czy pseudopromocji by przepłacić za coś, co im nie jest do niczego potrzebne.

Są jednak sytuacje, że nie warto się męczyć...
dallaska napisał(a):z samsunga usuwałam simlocka i tak wyglada jakby nowej karty sim nie czytało . kodem sprawdziłam blokady to sim lock jest off

dallasko, jeśli usuwałaś z telefonu simlocka, w dodatku sama, to znaczy, że Twój telefon ma już długą brodę. Doradzałbym jednak kupno czegoś nowego za niewielkie pieniądze :roll:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 03.11.2019 07:41

Greenrs, oczywiscie, ze starsze, młodzi mają wyłożone. No i pewnie statystycznie to bardziej kobiety muszą/ pragną ;) jechać na zakupy, nawet te spożywcze, choć...
To właśnie ja byłem na zakupach, zarówno we czwartek, jak i wczoraj ;). Po prostu podzieliłem zakupy na 2 razy, gdyż nie chciało mi się na raz wszystkiego dźwigać, a głównym motywem zakupów była wypłata ;)
Od zakupów bardziej mnie dziwią uginanające się stoły na świetach czy urodzinach. Od 10 lat próbuję z tym walczyć ;), nie da się. One nie dopuszczają myśli, że jedzenia może być mniej i też można posiedzieć. Dla nich to sprawa życia i śmierci.
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 03.11.2019 18:52

to juz nic nie bedzie z tego telefonu? :papa: nie lapie sieci i jesli recznie ustawiam siec to zaraz mi pisze niedozwolone .co sie stało ze po usunieciu simlocka przestał działac?
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.11.2019 07:53

:D Jest ktoś, kto twierdzi, że mam dobre teksty :D
Miło zaczynać dzień z taką (ś)wiadomością.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2019 07:55

Hello darkness my old friend... nawiedził mnie pijany robot.

PSX_20191104_074825.jpg

A dwa lata temu alternator był regenerowany (wymiana regulatora). Ewentyualnie czeka mnie grzebanie w wiązce kabli (bład P1632) :roll:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.11.2019 10:50

Dla mnie ze zdjęcia wygląda na:
1. silnik pracuje i pali się kontrolka akumulatora
2. 950obr/min na zimnym silniku
3. silnik zgaszony a obrotomierz pokazuje 9500br/min
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2019 11:04

wikol napisał(a):Dla mnie ze zdjęcia wygląda na:

Kontrolka ładowania - błąd P1632 (Usterki czujnika/obwodu w inteligentnym układzie ładowania alternatora. Dodatkowe symptomy: - Osiągi lub nieprawidłowe działanie). Obroty zaraz po odpaleniu są OK. Na zgaszonym silniku, błąd zegarów wygląda ciut inaczej...

Wsiadłem, odpaliłem, wyjechałem za bramę, zamknąłem bramę, smuteczek - kontrolka ładowania, wjechałem nazad na plac, wziąłem drugie auto... jeżeli to tylko regulator, to spoko. Gorzej jak czeka mnie szukanie po wiązce między alternatorem a sterownikiem.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.11.2019 11:07

pääkäyttäjä napisał(a):

Kontrolka ładowania - błąd P1632 (Usterki czujnika/obwodu w inteligentnym układzie ładowania alternatora. Dodatkowe symptomy: - Osiągi lub nieprawidłowe działanie). Obroty zaraz po odpaleniu są OK. Na zgaszonym silniku, błąd zegarów wygląda ciut inaczej...

Wsiadłem, odpaliłem, wyjechałem za bramę, zamknąłem bramę, smuteczek - kontrolka ładowania, wjechałem nazad na plac, wziąłem drugie auto... jeżeli to tylko regulator, to spoko. Gorzej jak czeka mnie szukanie po wiązce między alternatorem a sterownikiem.

I pomyśleć jak by to się stało np. w Chorwacji....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2019 11:12

wikol napisał(a):I pomyśleć jak by to się stało np. w Chorwacji....

Ford Mondeo to nie jest jakiś egzotyczny wynalazek - więc da się to w miarę rozsądnie naprawić (o ile to nie jest uszkodzona wiązka i trzeba szukać centymetr po centymetrze). Oczwiście, na nieprzewidziane sytuacje, mam porządny assistance... a oprócz tego, jestem uzbrojony w narzędzie diagnostyczne, żebym wiedział czy mogę choć spróbować naprawić usterkę, by gdzieś dojechać.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 04.11.2019 11:32

wikol napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):

I pomyśleć jak by to się stało np. w Chorwacji....

Jest kilka wyjść :

- naprawa we własnym zakresie o ile właściciel potrafi
- odstawienie do mechanika
- kupienie na miejscu innego auta
- spuszczenie go ze skarpy do Adriatyku
- holowanie do RP
- kupno nowego akumulatora co 50km

Patrząc na fury którymi jeżdżą chorwaci myśle ze naprawa mondeo by ich raczej nie przerosła

U mnie dobre wieści
Kuchnia pomalowana, fronty w meblach oklejone, jest ładnie i kilka groszy zostało w kieszeni na wakacje. Do tego wczoraj pogrzebałem przy Vectrze. Sporo sie działo. Sprawdzilem olej, dopompowalem koła, nalałem płynu zimowego do sprysków, wymieniłem cybant na przewodzie paliwa.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.11.2019 16:18

anakin napisał(a):Ja wszystko rozumiem, ale jak te pełne wózki przeżreć w jeden dzień? 8O

Może po prostu jak napisałeś "nie ogarniasz tego narodu". :mrgreen:

A może po prostu :
- są ludzie, którzy robią zakupy dla dużej/dorosłej rodziny,
- są ludzie, których nie stać czasowo na zakupy co dwa dni,
- są ludzie, którzy robią zakupy dla siebie i dla np. starszych i niesprawnych rodziców ( tak na marginesie - ogromny problem społeczny w Polsce to opieka nad seniorami),
- są wreszcie święta, gdzie dosyć często spotyka się rodzina z różnych stron Polski i trudno ugościć kogoś kto przyjechał z daleka szklaneczką łyskacza i krakersami.

W przeciwieństwie do Ciebie

Kupuję co muszę i co potrzebuję.

ja kupuje tylko to co muszę. :?
Robię zakupy raz w tygodniu, zawsze w ten sam dzień tygodnia (mimo, ze sklep olbrzymi i ruch duży po latach część kupujących znam z widzenia) i zwykle wyjeżdżam wózkiem z którego się "wylewa".
I zapewniam Cię, że jedzenia w moim domu się nigdy nie wyrzuca.

Skoro wyleciał jeden dzień z kalendarza zakupowego i są święta to chyba naturalne, że w pozostałe dni ruch jest zwiększony.
Nie rozumiem co Was tak dziwi.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.11.2019 16:30

Dziś wysiadłem z metra i czekałem na autobus. Pod lokalem gastronomicznym stoi Mercedes GLE, blisko stoją chyba bezdomni. Zaczepiają ludzi prosząc o kasę lub coś do zjedzenia. Z lokalu wychodzi facet od Mercedesa i wręcza bezdomnym kebaba. Miło się zrobiło że są jeszcze tacy ludzie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.11.2019 18:33

pääkäyttäjä napisał(a):Hello darkness my old friend... nawiedził mnie pijany robot.

PSX_20191104_074825.jpg

A dwa lata temu alternator był regenerowany (wymiana regulatora). Ewentyualnie czeka mnie grzebanie w wiązce kabli (bład P1632) :roll:

Za to radio konkretne nastawione :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2019 19:17

dids76 napisał(a):
Za to radio konkretne nastawione :oczko_usmiech: :mrgreen:

...bo nie mogę rano ścierpieć stękającej i narzekającej KKP w Najgorszym Państwie Świata. Ostatni poranny program Ciechana był smutny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 883
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone