Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co sądzicie o marszach oburzonych w USA i .... ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.10.2011 20:20

woka napisał(a):
realista2 napisał(a):..wszechwładzą korporacji i finansjery?

Myślę, że tak.
realista2 napisał(a):A może nic was to nie obchodzi ....

Mnie obchodzi. Powiedziałbym, że nawet bardzo jednak mam ograniczony (czytaj: żadny) na to wpływ.
realista2 napisał(a):.... i jak bezwolne bydło dacie się zaprowadzić na rzeż?

Nie mam najmniejszej ochoty ale jak będą "zabijać" to trudno będzie się ustrzec.
Tak czy siak ...... jestem za tymi co protestują. Być może niejednego "rzeźnika" to powstrzyma. Oby.

Ty woka się lepiej nie odzywaj.Jakiś taki dziwny jesteś. :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.10.2011 20:34

woka napisał(a): ...... jestem za tymi co protestują.

czynnie? :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 15.10.2011 20:44

realista2 napisał(a):Człowieku obudź się filar naszej cywilizacji USA pożycza CODZIENNIE 2 miliardy dolarów żeby przeżyć tu jest licznik...
http://www.usdebtclock.org/
Mogliby się odbić gdyby mieli przemysł, ale ich przemysł jest w Chinach.
Ktoś doprowadził do takiego zadłużenia, ktoś wyprowadził fabryki do Chin i ten ktoś ma się dobrze. W Europie wcale nie jest lepiej. Za chwilę wszyscy obudzimy się z ręką w nocniku,
a ty będziesz bredził coś o ruskiej wódce.

Nic dodać nic ująć.

Cywilizacja białych ludzi załatwia samych siebie. Wśród oklasków ogłupiałej gawiedzi, której jeszcze żyje się dobrze.

Toczą ją dwa raki. Rak polityki wielkich korporacji i banków oraz rak politycznej poprawności.

A tym którzy chca w Bieszczady itd. czy inna drwiną przejść obok problemu odpowiem krótko.

Jak ktoś chowa głowę w piasek (metodą strusia) to wystawia dupę do bicia.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.10.2011 20:49

Po co ? Taki przykład bliski mojej pracy zawodowej :
Przykład pierwszy. Wyobraź sobie, że masz kredyt. Wszyscy mamy, albo będziemy mieli. Jesteś uczciwy spłacasz w terminie, ale przychodzi kryzys, tracisz pracę i nie płacisz bo nie masz z czego. Nie szkodzi. Bank ma osławione btw bankowy tytuł wykonawczy który zastępuje prawomocny wyrok sadowy i po kilu dniach komornik puka do twoich drzwi.
Przykład drugi. Zawarłeś umowę o dostawę usług telekomunikacyjnych, tv kablowe lub satelitarne, albo inne usługi które udokumentowałeś przedsiębiorcy potwierdzoną fakturą, lub wyraziłeś zgodę na jej wystawienie bez twojego podpisu..Niestety z jakiegoś powodu np. dla tego, że kwestionujesz jej wysokość nie płacisz. Firma telekomunikacyjna lub inny przedsiębiorca występuje do sądu o tzw nakaz zapłaty plus zabezpieczenie roszczeń i najdalej po miesiącu komornik zajmuje ci konto i lub wynagrodzenie.
Przykład trzeci. Kupiłeś samochód który okazał się bublem, albo firma ubezpieczeniowa nie chce pokryć szkody, zwracasz się do sądu. Masz takie prawo. Opłacasz 5% wysokości roszczenia i jak będziesz miał szczęście po roku wyznaczą ci rozprawę. Sprawa oczywista więc wygrywasz, ale pozwany się odwołuje, wykorzystuje możliwości przewidziane przez procedurę. W końcu po dwóch, trzech latach wreszcie masz prawomocny wyrok i komornik robi swoje.
Tak wygląda równość podmiotów wobec prawa w praworządnym państwie. Nie ma tu pola do zmiany ?
Dodajmy jeszcze, że postkomunistyczny relikt, bankowy tytuł wykonawczy czyniący pożykobiorców niewolnikami banku nie występuje w żadnym innym demokratycznym państwie i jeszcze jeden kwiatek. W USA jeśli nie spłacasz kredytu hipotecznego bank zabiera nieruchomość i po sprawie, ale nie u nas. U nas jeśli sprzedaż mieszkania nie pokryje wysokości kredytu bank zabiera cały dobytek dłużnika i połowę wynagrodzenia do końca życia bo długi w naszym prawie nie przedawniają się w praktyce nigdy.
Naszą rolą jest wywieranie wpływu na władzę żeby to zmienić. Ten wpływ może przybierać różne formy o których powinniśmy mówić na wszelkich możliwych forach.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.10.2011 20:51

anakin napisał(a):
woka napisał(a): ...... jestem za tymi co protestują.

czynnie? :wink:

Myślę ,że od po wojnie 1945 i tej wielkiej bedzie powojennej w Europie nikt do teraz nie myśli o tym.Grecja minimum pensji 1200 euro, Włochy zasiłek dla bezrobotnych 900 euro.Za odśnieżanie Sycylii w lipcu , nadgodziny 4500 euro. :D Słowacja pensja 400 euro.I wspólne hasło europeskie pomagamy sobie . :wink: Stany Zjednoczone nie są tak bogate jak się reklamują ,bo to tylko reklama. :D
Ostatnio edytowano 15.10.2011 20:58 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.10.2011 20:56

realista2 napisał(a):Po co ? Taki przykład bliski mojej pracy zawodowej :
Przykład pierwszy. Wyobraź sobie, że masz kredyt. Wszyscy mamy, albo będziemy mieli. Jesteś uczciwy spłacasz w terminie, ale przychodzi kryzys, tracisz pracę i nie płacisz bo nie masz z czego. Nie szkodzi. Bank ma osławione btw bankowy tytuł wykonawczy który zastępuje prawomocny wyrok sadowy i po kilu dniach komornik puka do twoich drzwi.
Przykład drugi. Zawarłeś umowę o dostawę usług telekomunikacyjnych, tv kablowe lub satelitarne, albo inne usługi które udokumentowałeś przedsiębiorcy potwierdzoną fakturą, lub wyraziłeś zgodę na jej wystawienie bez twojego podpisu..Niestety z jakiegoś powodu np. dla tego, że kwestionujesz jej wysokość nie płacisz. Firma telekomunikacyjna lub inny przedsiębiorca występuje do sądu o tzw nakaz zapłaty plus zabezpieczenie roszczeń i najdalej po miesiącu komornik zajmuje ci konto i lub wynagrodzenie.
Przykład trzeci. Kupiłeś samochód który okazał się bublem, albo firma ubezpieczeniowa nie chce pokryć szkody, zwracasz się do sądu. Masz takie prawo. Opłacasz 5% wysokości roszczenia i jak będziesz miał szczęście po roku wyznaczą ci rozprawę. Sprawa oczywista więc wygrywasz, ale pozwany się odwołuje, wykorzystuje możliwości przewidziane przez procedurę. W końcu po dwóch, trzech latach wreszcie masz prawomocny wyrok i komornik robi swoje.
Tak wygląda równość podmiotów wobec prawa w praworządnym państwie. Nie ma tu pola do zmiany ?
Dodajmy jeszcze, że postkomunistyczny relikt, bankowy tytuł wykonawczy czyniący pożykobiorców niewolnikami banku nie występuje w żadnym innym demokratycznym państwie i jeszcze jeden kwiatek. W USA jeśli nie spłacasz kredytu hipotecznego bank zabiera nieruchomość i po sprawie, ale nie u nas. U nas jeśli sprzedaż mieszkania nie pokryje wysokości kredytu bank zabiera cały dobytek dłużnika i połowę wynagrodzenia do końca życia bo długi w naszym prawie nie przedawniają się w praktyce nigdy.
Naszą rolą jest wywieranie wpływu na władzę żeby to zmienić. Ten wpływ może przybierać różne formy o których powinniśmy mówić na wszelkich możliwych forach.

W Ameryce nie tylko zabierają Ci nieruchomość.Razem z nieruchomością tracisz wszystko łącznie ze szkołą dla dzieci.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.10.2011 21:16

Z obowiązującego w USA prawa do ogłoszenia upadłości przez osobę fizyczną (Chapter 13) może skorzystać każdy, kto ma stały dochód, jego zadłużenie na karcie kredytowej nie przekracza 250 tys. dolarów, a dług hipoteczny nie jest wyższy niż 750 tys. dolarów.
Ci, którzy prowadzą działalność gospodarczą, mogą ogłosić bankructwo na mocy Chapter 7. Wtedy na poczet długów zajmowany jest cały majątek bankruta. Dobra są licytowane, a wszyscy wierzyciele spłacani w takim samym stopniu. Dłużnika nie można nachodzić i niepokoić, a jeżeli jego majątek nie wystarczył na pokrycie całego zobowiązania, resztę się umarza.
Na ogłoszenie bankructwa decyduje się w USA około 1,5 mln osób rocznie. Około 60-70 proc. Amerykanów, którzy skorzystali z Chapter 13, stanęło na nogi: płacą podatki, składki emerytalne i - co najważniejsze - normalnie pracują, by spłacić resztę zadłużenia w dogodnym czasie. W Polsce niewypłacalni tracą wszystko, powiększając rzeszę żyjących z zasiłków lub znikają w szarej strefie
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.10.2011 21:28

A nasza upadłość konsumencka to kpina. Korzysta z niej garstka desperatów. Nie obejmuje przedsiębiorców.

P.S.W USA jeśli umowa nie stanowi inaczej roszczenie banku w przypadku niespłaconego kredytu hipotecznego ogranicza się do nieruchomości. W Polsce z mocy prawa dłużnik odpowiada za długi całym majątkiem.
Ale proponuę zostawić juz te kredyty . Poważniejszy problem to zaraza korporacyjna i monopole.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.10.2011 22:03

realista2 napisał(a): a dług hipoteczny nie jest wyższy niż 750 tys. dolarów.

I to jest amerykański program czepter? :D
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 15.10.2011 22:10

Co tu dużo mówić, choć nie mam nic do żydów to jednak oni rządza światem - może lepszym słowem jest manipulują.
J.F. Kennedy nie przez przypadek zginął w tydzień po wydaniu rozkazu wykonawczego 11110.
Banki mnożą pieniądze jak króliki na wiosnę, pieniądze które nie mają pokrycia ani w złocie ani w srebrze - to poprostu makulatura.

A udzielaniu pomocy bankom przez rządy to kpina.
Jakoś innym firmą nie pomagaja tak chętnie, a czemu by banki nie miały bankrutowac?
Ostatnio edytowano 16.10.2011 05:34 przez Jacek_Do, łącznie edytowano 1 raz
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 16.10.2011 00:00

Homo homini lupus est...jest najbardziej teras jak nigdy do tej pory chiba.
Wielkich strajkow nie przewiduje poniewarz wiekszoszc nas jest "niewolnikamy bankow" kto ma kredyt ten nie strajkuje (zostanie bez dochodow i znajdzie sie w odchodach). Studenci (kwiat inteligencji) nie sa jak kiedysz. Najwirzej moga postukac na forach czy blogach. Troche zostali zniewoloni poprzez internet globalna wioche.
Dla mnie EU od samego paczatku widawala sie troche nierealnom. Jedni pracuja drudzi na poudniu "odsnierzaja". Nie mowianc o korupcji na wisokich szczeblach apropo dostawania duzich unijnich rojektow chociarzby w nauce. Czy lobista nie jest ladne slowo dla kogosz kto chodzi naokolo z aktowka wipchana kasom dla urzendasow???
Nie tak dawno na naszich terenach Sorosa podnosili w gwiazdi jako kogosz kto tworzy na balkanach "demokracje" okazuje sie ze jest zwiklim szpekulantem.
Jak by nie bilo a w zwiazku z tematem. Uwarzam ze nie mozna zyc od wirtualnej wartosci, zrazumialy to ci co bez praci zostaly. Czy musi sie stac anarchija ze by zrazumiali i ci na gurze??
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.10.2011 00:25

Jacek_Do napisał(a):.. zginoł w tydzięn ...

Wiem, że sie czepiam. Ale...
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 16.10.2011 07:28

"Ulicami Warszawy przeszedł marsz "Oburzonych". Brało w nim udział nie więcej niż 200 osób. "

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.10.2011 07:30

realista2 napisał(a):Wyobraź sobie, że masz kredyt. Wszyscy mamy, albo będziemy mieli.

Jeszcze złotówki od banku nie pożyczyłem. 20 lat temu zamarzył mi się pierwszy samochód. Pożyczyłem od Rodziców. Tyle żeby w 3 miesiące ze skromnej wypłaty móc spłacić. A co stary łup był, Polonez znaczy się. Jak mi zgnił tłumik to leżałem pod autem tak długo aż wymieniłem. Rdzę miałem w oczach, ręce poobdzierane do krwi ale dałem radę. Jak mi drzwi zgniły to byłem blacharzem i lakiernikiem w jednym. Dzisiejsza młodzież nie potrafi założyć łańcucha w rowerze. Kupują kolorowe chińskie skuterki za pieniądze mamusi na które mamusia często bierze kredyt. Ja pierwszy motorek poskładałem z części kupionych na złomie :D

realista2 napisał(a): Jesteś uczciwy spłacasz w terminie, ale przychodzi kryzys, tracisz pracę i nie płacisz bo nie masz z czego.

J.w. - po ch.. brałeś. Po drugie - miałeś pracę tę jedyną na świecie? Rozumiem, byłeś handlowcem, maklerem, dealerem, teraz możesz zostać kopaczem rowu i z pewnością pracę znajdziesz. No ale nie przecież nie po to szkoły kończyłeś żeby łopatą machać. Przecież jesteś z lepszej gliny ulepiony 8)

realista2 napisał(a):z jakiegoś powodu np. dla tego, że kwestionujesz jej wysokość nie płacisz

Do dupy przykład. Są bilingi, sringi itd. Sprawę można załatwić w 1-2 dni, chyba że Ci się nie chce. Komórkę mam od 1997 roku i jeszcze nie zdarzyło mi się bym dostał zawyżoną fakturę, więc poszukaj lepszego przykładu, bo ten to jest dokładnie z serii tych, gdzie sami stwarzamy sobie problem nawet jak go nie ma :D

realista2 napisał(a):Przykład trzeci. Kupiłeś samochód który okazał się bublem,

To staję przed lustrem i się opierd..... . Widziały gały co brały a jako że zawsze kupuję używane to mogę mieć pretensje tylko do siebie :wink:

realista2 napisał(a):albo firma ubezpieczeniowa nie chce pokryć szkody, zwracasz się do sądu.

Likwidowałem kilka razy szkodę na autach służbowych. nigdy nie miałem najmniejszego problemu z naprawą bezgotówkową. Dobra, stara, sprawdzona firma a nie jakieś MTU Krzak

realista2 napisał(a):Tak wygląda równość podmiotów wobec prawa w praworządnym państwie. Nie ma tu pola do zmiany ?

Jest, oczywiście, tylko jak byś nie zagłosował to zawsze masz d... z tyłu a jeśli ktoś działa w majestacie przepisów stanowionego prawa to na ulicę możesz wyjść co najwyżej po wp.... :D

realista2 napisał(a):Dodajmy jeszcze, że postkomunistyczny relikt,

Coś bym Ci napisał ale ja tu muszę pilnować żeby nie było polityki a bez politykowania się nie da 8)

realista2 napisał(a):Naszą rolą jest wywieranie wpływu na władzę żeby to zmienić. Ten wpływ może przybierać różne formy o których powinniśmy mówić na wszelkich możliwych forach.

Jeśli jesteś pewien, że nie wywołasz dyskusji politycznej to próbuj. Ja Ci tylko powiem, że to jak łażenie po linie, którą przypięto pijanemu słoniowi do trąby :lol:
ebolec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebolec » 16.10.2011 07:35

Kiepura napisał(a):

Nic dodać nic ująć.

Cywilizacja białych ludzi załatwia samych siebie. Wśród oklasków ogłupiałej gawiedzi, której jeszcze żyje się dobrze.

Toczą ją dwa raki. Rak polityki wielkich korporacji i banków oraz rak politycznej poprawności.

A tym którzy chca w Bieszczady itd. czy inna drwiną przejść obok problemu odpowiem krótko.

Jak ktoś chowa głowę w piasek (metodą strusia) to wystawia dupę do bicia.

Popieram krajana :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Co sądzicie o marszach oburzonych w USA i .... ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone