Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafi70
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 593
Dołączył(a): 20.03.2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 05.01.2021 00:32

Wino w kartonie , rakija z winnicy (28kn/l), cewapcici , oliwa z oliwek .... :wink:
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA
Avatar użytkownika
Posty: 5246
Dołączył(a): 04.01.2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 05.01.2021 13:34

olek111 napisał(a):
Bravik napisał(a):Np. coś takiego. Własnoręczny urobek z dna Jadranu, muszle wygrzebane na plażach przez żonkę.

Czym zalane ?


Czym co zrobione?
olek111
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 74
Dołączył(a): 26.08.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) olek111 » 05.01.2021 13:45

Bravik napisał(a):
olek111 napisał(a):
Bravik napisał(a):Np. coś takiego. Własnoręczny urobek z dna Jadranu, muszle wygrzebane na plażach przez żonkę.

Czym zalane ?


Czym co zrobione?



Na zdjęciu jeżowce w słoiku wyglądają jakby były zalane jakąś cieczą. Czy to tylko złudzenie ?
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA
Avatar użytkownika
Posty: 5246
Dołączył(a): 04.01.2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 05.01.2021 13:58

olek111 napisał(a):Na zdjęciu jeżowce w słoiku wyglądają jakby były zalane jakąś cieczą. Czy to tylko złudzenie ?


Tak, to tylko złudzenie. Może przez to, że skorupy mają dość żywe kolory. :wink:
Ostatnio edytowano 10.01.2021 17:51 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu
Avatar użytkownika
Posty: 15663
Dołączył(a): 30.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.01.2021 15:31

Ja już słoi nie tworzę, za dużo tego już mam... Mam też słoje bałtyckie i włoskie :D
sviva
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2768
Dołączył(a): 05.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 09.02.2021 23:16

Ja mandat przywiozłem. Dokładnie sam przyszedł 3 tygodnie po urlopie jako pamiątka z Wiednia.
Inde
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 873
Dołączył(a): 07.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 13.02.2021 12:40

Generalnie zawsze był dylemat co wziąć bo jak dotąd lataliśmy samolotem. No i wiadomo, a to ograniczenia wagowe, a to ograniczenia co do ilości butelek itd. Sporo nas takie szacowanie kosztowało w Grecji. Kiedy wzięliśmy 2 baniaki oliwy za dużo, co finalnie skończyło się dopłatą do bagażu 50€. Tym razem jedziemy autem i plan jest taki aby zabrać: oliwę, rakiję, wino (tu polecam w Makarskiej małą winiarnię na ul. Zagrebackiej) mają świetne crno. Wiadomo, tona kamyszków i muszelek też się znajdzie ale to już robota dla synka 7yo. :papa:
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2987
Dołączył(a): 13.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 14.02.2021 19:34

Tak prawdę mówiąc to nic nie przywożę. Rakija jak Rakija, Oliwa też bo jeśli już i to dobrej jakości to winna być z jesiennych zbiorów. Po kilku miesiącach jej jakość jest taka sama jak w Biedronce. Ajwar mam w kraju więc co mam przywozić za wyjątkiem wrażeń.
amatus1
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2902
Dołączył(a): 25.11.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 14.02.2021 19:46

150306680_474913187053353_2971510382221407119_n.jpg

My przywozimy zestawy przypraw, najczęściej różne sole, które używamy w kuchni przez cały rok...do tego oliwa i wino z winnicy naszego gospodarza
piekara114
Opiekun działu
Avatar użytkownika
Posty: 15663
Dołączył(a): 30.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.02.2021 19:57

Ural napisał(a):Tak prawdę mówiąc to nic nie przywożę.
No i znowu zaglądasz do mojego bagażnika :mrgreen: Wino chorwackie generalnie mi nie smakuje, sporadycznie trafię czerwone, które choć trochę jest słodkie, ale w domu już nie smakuje, więc tylko na miejscu spożywam,i to niewiele. Zdecydowanie wolę włoskie czy greckie. Oliwa chorwacka jest dla mnie za gorzka, zdecydowanie wygrywa u mnie grecka. Oliwki chorwackie są dobre, ale do greckich kalamata im daleko, też nie przywożę. Jedynie co jak się uda to liść laurowy prostko z krzaka i we wrześniu trochę fig.
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2987
Dołączył(a): 13.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 14.02.2021 20:33

Rozumiem Piekara, że liść laurowy zerwany z krzaka to tak cichaczem :D
amatus1
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2902
Dołączył(a): 25.11.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 14.02.2021 20:40

Zona podpowiada, ze przywozimy również krem do rąk zrobiony z smilje, nasza gospodyni sama wyrabia oraz rozmaryn z ich podwóreczka:)
Inde
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 873
Dołączył(a): 07.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 15.02.2021 11:51

O właśnie, liść laurowy. Makłowicz zawsze polecał przywieźć świeży. To rośnie jakoś dziko? Czy trzeba będzie użyć umiejętności nabytych w latach 90` i uskutecznić tzw. "pachtę"?. :twisted: :mrgreen:
boboo
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4913
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 15.02.2021 12:25

Inde napisał(a):(...) liść laurowy. (...) To rośnie jakoś dziko?
Na Mljecie były całe zagajniki laurowe. Dzikie.
Ale po co zrywać? W doniczce w domu też świetnie rośnie i wystarcza na jakieś... "4-5 rodzin" :wink:
piekara114
Opiekun działu
Avatar użytkownika
Posty: 15663
Dołączył(a): 30.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.02.2021 13:12

Drzewa laurowe - rośnie ich pełno przy bocznych drogach. Czasami po kilka sztuk. Zauważyłam, że coraz więcej jest opuszczonych zanuezdanych krzaków. Często pod domem właściciela także można spotkać krzew lub drzewo.

Do uprawy w PL trzeba mieć warunki, latem taras, ogród, a zimą mieć gdzie je ochronić przed mrozem, ale ze światłem i nizsza temp. U siebie miałam krzaczek przez kilka lat, ale niestety co chwilę musiałam walczyć z tarcznikami. Dopiero potem dowiedzialam się, że choroby lauru i robaki to efekt zbyt wysokiej temp w zimie. Nie powinna przekraczać +10,15st i doświetlenie konieczne. Zrywam jak jest okazja z dzikiego krzaku. A jako że odwiedzamy dzikie plaże zawsze jakiś krzaczek wypatrzę. :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Co przywozicie z Cro? - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone