Moje parametry: byłem już w wielu miejscach na świecie, uwielbiam zwiedzanie miast - ale raczej architektura, lokalne specjały i ciekawostki. Zwiedzanie kościołów traktuję z przymróżeniem oka. Lubię zwiedzać parki, wszystko co związane z naturą. Cenię ładne widoki, dużo miejsca. Unikam miejsc z dużą ilością turystów (a w szczególności polskich). Kocham miejsca przystosowane do wózka dziecka, windy i inne udogodnienia.... z tym związane (w ostateczności dzieciak jeździ w chuście na ojcu).
Co najważniejsze jestem teraz od 13-09-2009 w Chorwacji (pierwszy raz)(niedaleko Vodic).
A teraz pytanie ....
w niedzielę byłem w Sibeniku - piękne miejsce, dużo przestrzeni, mało tłumu, piękny port, piękny widok z fortu, mało ale ładna architektura i oczywiście gacie wiszące w oknach
w poniedziałek był Trogir i Primosten. Trogir (porażka) (tłum+wszystkie "zabytki" napakowane na 2 metrach kwadratowych). Wszędzie samochody i smród skuterów). Fajnym <ratującym> wyjątkiem był port i baszta na końcu. Primosten cud miód.
we wtorek NP Krka. Na szczęście się szybko wycofaliśmy po przejściu przez główną kładkę. Na górę wiodły drewniane schody - nie do wjechania wózkiem. Reszta rodziny zmuszona żeby wejść na górę i zobaczyć te cuda natury..... powiedziała że 95 kun, tłum ludzi i raczej wątpliwie <wyjątkowe> atrakcje podobne do najsłabszych wodospadów w Słowacji, nie były tego warte. Na szczęście..... czekając na resztę rodzinki zeszliśmy sobie z wózkiem w dół do przystani gdzie zostawiliśmy samochód, kanionem (tam gdzie rzeczką płyną statki do NPKRK). Warto było zamienić mini wodospady KRK na super spacer kanionem.
w srodę Zadar. Odgrzewane klimaty z poprzednich miejsc w większej skali. Jedyne miejsca do zapamiętania to rotunda, port (nie ten przy przystani promów i ciekawy pomysł z organami wodnymi. Raczej marnie.
dzisiaj odpoczynek.....
Pozostał Split (1), Dubrownik (2), Plitzwice (1) jakiś rejs statkiem, promem itp... (1) = 5 dni.
Mam jeszcze do zagospodarowania 4 dni i nie wiem co z nimi zrobić. Miasta po tym co widziałem i zobaczę wkrótce - będą marną kopią, ładnych dużych parków tutaj jest jak na lekarstwo, opalanie odpada bo marna pogoda.
Proszę o podpowiedź co mogłoby mnie tutaj zachwycić: jakiś piękny widok, pejzarz, miejsce jakie warto zobaczyć.
Swoją drogą.... przed wyjazdem czytalem to forum z informacjami o tym, że ludzie tu potrafią przyjeżdżać co roku. Co poza plażą można tu zobaczyć co roku ? Widziałem wiele ładniejszych miejsc w porównaniu z Chorwacją.
Opalanie odpada, nienawidzę tego. Poza tym pogoda od kilku dni jest marna do opalania.

.png)
.png)
.png)
.png)

.png)