Tak w zasadzie, skoro już zaczęłam drążyć ten post, chcę Ci jednak co nieco uświadomić...
Otóż Marudo, Chorwacja przyciąga co niektórych z nas na wiele, wiele różnych sposobów. Np. nieskazitelnie, czystym morzem, do tego z reguły bezchmurnym niebem, niesamowitą temperaturą, licznymi zabytkami, czy super wspaniałymi warunkami, między innymi służącymi do uprawiania sportów wodnych. Lokalne bazy nurkowe, mariny, kuchnia z miejscowymi owocami morza, to doprawdy ichniejszy raj ...
Może Twoje oczekiwania spełni tu niewielki jacht? Wierz mi, jeśli tylko zechcesz możesz oddać się pod opiekę doświadczonego skippera i żeglować sobie od wyspy do wyspy. Po to też niektórzy z nas właśnie przyjeżdżają do Cro... Niewielkie odległości pomiędzy wyspami gwarantują szczególne i zupełnie niesamowite wrażenia. Czasami spotykasz na swojej trasie delfiny, /oczywiście wówczas, gdy masz niesamowite szczęście/, nie wspominając już o malowniczych widokach... Na pewno warto, żebyś zarezerwował sobie trochę czasu na zwiedzanie chorwackich porcików. Wśród nich znajdziesz urocze uliczki, zaułki, kilkusetletnie domy, czy wiele, wiele starożytnych zabytków.
Co do owoców morza i ryb radzę Ci serdecznie odwiedź wczesnym rankiem ok. 6.00 -7.00 miejscowy targ, nie będziesz wówczas rozczarowany ceną...
Może również wypożycz ekwipunek niezbędny do nurkowania, wybrzeże Cro to przecież raj dla nurków. Jaskinie, wraki statków, niesamowicie przejrzysty Adriatyk, a do tego na ogół zawsze ciepły... Być może nawet uda Ci się zauważyć, czy zaobserwować co nieco z czasów rzymskich?
W samym Splicie proponuję zwiedzanie pałacu Dioklecjana, wierz mi to niezwykły kompleks antycznych budynków, wśród których stoją co nieco nowsze domy.
Powróciwszy do Polski, będziesz tęsknił, pomimo tego co w tym roku zobaczysz.
Oczyma wyobraźni, na pewno albowiem ujrzysz niesamowite cuda, nie tylko przyrody...
P.s. A tak na marginesie, persona, nie persona, na publicznym forum wymagamy raczej bezbłędnej ortografii. Wierz mi zarówno pejzaż jak i chusta pisze się co nieco inaczej, niż Ty kombinujesz...
Mniemam, że nie jesteś dysortografikiem?