Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
feniks7
Croentuzjasta
Re: Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię (i Umbr

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 07.06.2026 22:46

marze_na napisał(a):Kościół Santa Croce

(...)

Hej, fajna relacja, wróciłem do niej bo ciekawi mnie ile czasu zajęło wam zwiedzenie wnętrz?
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię (i Umbr

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.06.2026 21:57

feniks7 napisał(a):
marze_na napisał(a):Kościół Santa Croce
(...)

ciekawi mnie ile czasu zajęło wam zwiedzenie wnętrz?

Daaaaawno było. Pamięć mam dobrą, ale nie aż tak :lol: .
Trzeba było się dokopać do zdjęć na dysku i posprawdzać daty. Weszliśmy do kościoła ok. 15:30, a drugi krużganek opuściliśmy ok. 17:15. Wychodzi na to, że zmieściliśmy się w dwóch godzinach :D .

Ale my się generalnie nie spieszymy. Lubię popatrzeć na freski, spróbować rozpoznać motywy, doczytać coś w przewodniku czy wyszperać na bieżąco w necie...
Wydaje mi się, że mocno zawyżamy średnią :oczko_usmiech: .

W zeszłym roku wróciliśmy do Toskanii autem i odwiedziliśmy kilkanaście mniejszych miast i miasteczek. Były też źródła termalne i średniowieczne opactwa. Do tego solidna porcja widoków z drogi.
Nie relacjonuję już na cropli, ale staram się ciągle zapisywać sobie zdjęcia i wspomnienia. Jeśli masz ochotę poczytać to zapraszam
Buongiorno! Benvenuti! Toskania 2.0 - czerwiec 2025
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię. - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone