Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię.

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
feniks7
Croentuzjasta
Re: Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię (i Umbr

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 07.06.2026 22:46

marze_na napisał(a):Kościół Santa Croce

(...)

Hej, fajna relacja, wróciłem do niej bo ciekawi mnie ile czasu zajęło wam zwiedzenie wnętrz?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.06.2026 21:57

feniks7 napisał(a):
(...)

ciekawi mnie ile czasu zajęło wam zwiedzenie wnętrz?

Daaaaawno było. Pamięć mam dobrą, ale nie aż tak :lol: .
Trzeba było się dokopać do zdjęć na dysku i posprawdzać daty. Weszliśmy do kościoła ok. 15:30, a drugi krużganek opuściliśmy ok. 17:15. Wychodzi na to, że zmieściliśmy się w dwóch godzinach :D .

Ale my się generalnie nie spieszymy. Lubię popatrzeć na freski, spróbować rozpoznać motywy, doczytać coś w przewodniku czy wyszperać na bieżąco w necie...
Wydaje mi się, że mocno zawyżamy średnią :oczko_usmiech: .

W zeszłym roku wróciliśmy do Toskanii autem i odwiedziliśmy kilkanaście mniejszych miast i miasteczek. Były też źródła termalne i średniowieczne opactwa. Do tego solidna porcja widoków z drogi.
Nie relacjonuję już na cropli, ale staram się ciągle zapisywać sobie zdjęcia i wspomnienia. Jeśli masz ochotę poczytać to zapraszam
Buongiorno! Benvenuti! Toskania 2.0 - czerwiec 2025
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 09.06.2026 10:01

marze_na napisał(a):
feniks7 napisał(a):
(...)

ciekawi mnie ile czasu zajęło wam zwiedzenie wnętrz?

Daaaaawno było. Pamięć mam dobrą, ale nie aż tak :lol: .
Trzeba było się dokopać do zdjęć na dysku i posprawdzać daty. Weszliśmy do kościoła ok. 15:30, a drugi krużganek opuściliśmy ok. 17:15. Wychodzi na to, że zmieściliśmy się w dwóch godzinach :D .

Ale my się generalnie nie spieszymy. Lubię popatrzeć na freski, spróbować rozpoznać motywy, doczytać coś w przewodniku czy wyszperać na bieżąco w necie...
Wydaje mi się, że mocno zawyżamy średnią :oczko_usmiech: .
.....
zapraszam
Buongiorno! Benvenuti! Toskania 2.0 - czerwiec 2025

czyli 1h trzeba liczyć. Dzięki za linka na pewno, zajrzę, tym bardziej że końcówkę (od Pitigliano mam na liście). Czy Massa Marittima jest warta zobaczenia, czy lepiej po latach Siena? (coś musze wybrać, skłaniam sie ku Sienie)
marze_na
Koneser
Re: Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbri

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.06.2026 10:25

feniks7 napisał(a):Czy Massa Marittima jest warta zobaczenia, czy lepiej po latach Siena?

Massa Marittima jest niewielka, tak naprawdę to jeden plac i kilka uliczek. Ładnie, ale to żaden top.
Po drodze, przy okazji na pewno warto zajrzeć, ale specjalnie jechać to już niekoniecznie.
Ze Sieną nie ma porównania. Gdybym ja miała taki wybór postawiłabym na powtórkę ze Sieny.
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Buongiorno! Benvenuti! Trenitalią przez Toskanię i Umbrię. - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone