napisał(a) peyter » 12.09.2012 20:05
Hej
Dziś 40 km wypad rowerowy po wyspie. Dużo, mało? Hmmm...... Dużo jeśli chodzi o podejścia kilkukilometrowe z dużym nachyleniem + 34 stopnie ciepła..... Mało bo ..... trasa powrotna.........odcinek pokonany w 1.5 H wracamy w 30 min - czasami prędkość 60 km/h + wrzące tarcze i ciepłe przewody hamulcowe. 3 fotki poniżej....:

Jeden z licznych przystanków na uzupełnienie płynów

Z innej beczki....... gospodarz zabrał mnie do lokalnej povlijskiej "rozlewni" domowych specjałów........ i to co zobaczyłem...szok. W piwnicach niepozornego domku liczne (przynajmniej 100 litrowe mające po 2 - 3 metry) kadzie?/beczki?/silosy? z nierdzewki - bardzo profesjonalne i ....... stara babcia w fartuchu "podejmująca" moje zamówienie.... zakupy poniżej :

Od lewej:
Rakija 40 Kuna litr
Białe wino 20 Kuna litr
Czarne Wino - wyśmienite 40 Kuna za 2 litry (w czasie robienia zdjęćia już prawie wykończone)
Czarne Wino - jak wyżej
Orahovac - 50 Kuna litr ( mocno poniewiera

)
I na końcu Prošek przewspaniały likier/słodkie wino - choć bardziej pod likier podchodzi (50 Kuna litr). Żona gospodarza zastrzegła żeby za dużo żonie nie podawać bo łatwo przyswajalny i mocno poniewiera

Jak wróce do polski
to będzie wszystko po kolei ....teraz korzystam z ostatnich dni...w sobote powrót...

.
Pozdrawiam wszystkich