Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
aga_stella
Cromaniak
Re: BiH - slalom między minami: Maglic przez zieloną granicę

Postnapisał(a) aga_stella » 12.06.2013 21:22

Zdjęcia, jak zwykle (trochę przeleciałam :oops: , ale wrócę ) bajeczne. Czy ty zarabiasz na zdjęciach (jeśli mogę zapytać, a jak gdzieś było to sorki). Moim zdaniem takie widoczki warte są stawek z górnej półki. :!:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.06.2013 21:47

aga_stella napisał(a):Tak jak zapowiedziałam (gdzie indziej) czytam!! :lol: . Jestem na 12 stronie, ale zostawiam ślad, bo łatwiej mi znaleźć twoją, jak zwykle wspaniała relację.

Proszę! Mam nadzieję, że się nie zanudzisz. ;)

aga_stella napisał(a):Zdjęcia, jak zwykle (trochę przeleciałam :oops: , ale wrócę ) bajeczne. Czy ty zarabiasz na zdjęciach (jeśli mogę zapytać, a jak gdzieś było to sorki). Moim zdaniem takie widoczki warte są stawek z górnej półki. :!:

Czasem się jakaś fotka uda bardziej od innych.
Nie, nie zarabiam na nich - zdaję sobie sprawę, jak wiele one pozostawiają do zyczenia. Ale cieszę się bardzo, kiedy mogą sprawić przyjemność nie tylko mnie. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Aguha
Cromaniak

Postnapisał(a) Aguha » 14.06.2013 17:52

Franz napisał(a):
piotrf napisał(a):
Aguha napisał(a):Szałasik bym sobie sklepała, żeby krajobrazu nie psuć, do herbatki i jakieś ciacho by było ;)

Agatko , przy budowie chatki służę pomocą 8)

Skrzykniemy się. 8)

Agatko, chyba tym ciastem Piotra przekonałaś. ;)

Jesteśmy umówieni 8) , a ciacha, że się tak bezczelnie pochwalę, wychodzą mi całkiem...słodkie :D

Pozdrawiam
Agata
aga_stella
Cromaniak

Postnapisał(a) aga_stella » 18.06.2013 22:13

Miałam zamiar..., po przeczytaniu całej relacji napisać po prostu ... przeczytałam. Ale w przypadku Twoich relacji , tak się nie da. Jestem obecnie na 30 stronie, wiec do końca jeszcze troszeczkę mi zostało... :D Ale, niesamowite wrażenie każą mi coś - już napisać (choć wiele osób to już zrobiło, ale dawno :D ) Twoje przeżycia wcześniejsze oraz przy wejściu na Plocno i Vilinac każą mi nisko pochylić głowę i jednocześnie podziękować za możliwość zobaczenia (fotki super) tak wspaniałych widoków.
Ale, ale ... zaczynając czytać relację nie spodziewałam się, że napotkam Mostar (myślałam, że śledzę kozicę :P ). I teraz wielkie, wielkie dzięki. Byłam tam (w Mostarze) we wrześniu ubiegłego roku. Ale... , mieliśmy oberwanie chmury i burzę. Alternatywa była taka .... Wychodzimy z samochodu i zwiedzamy, czy wracamy do kwaterki w cro? Jak muszę, to mam duuuuuuży dar przekonywania... i poszliśmy zwiedzać, w strugach deszczu i w akompaniamencie grzmotów. Więc sam wiesz jakie mogły być wrażenia. Jednak mimo tej pogody Mostar zauroczył :!: . W strugach deszczu widziałam jego piękno (mój mąż, pan M. narzekał tak, jakbym to ja sterowała deszczem :roll: ). Wiem, że muszę tam wrócić (zresztą od początku to wiedziałam :D ), ale dzięki Tobie, wiem też, że muszę przeznaczyć na to miasto trochę więcej czasu.
Zamek gdzie spotkałeś Dolores na jednym ujęciu przypominała mi Carcassonne.
Pozdrawiam Aga
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 23.06.2013 00:06

Aguha napisał(a):
Jesteśmy umówieni 8) , a ciacha, że się tak bezczelnie pochwalę, wychodzą mi całkiem...słodkie :D

Tym chętniej wybierzemy się wybudować ten domek i z tym większą przyjemnością będziemy go odwiedzać :D
A tymczasem zdobywajmy z Wojtkiem szczyt Maglića

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 23.06.2013 13:35

aga_stella napisał(a):Wiem, że muszę tam wrócić (zresztą od początku to wiedziałam :D ), ale dzięki Tobie, wiem też, że muszę przeznaczyć na to miasto trochę więcej czasu.

Mostar dla mnie jest również miejscem szczególnym. W drugiej części tej relacji również poświęcę mu trochę miejsca. Sygnalizowałem to już kilkoma wieczornymi ujęciami miasta.

aga_stella napisał(a):Zamek gdzie spotkałeś Dolores na jednym ujęciu przypominała mi Carcassonne.

Ale to tylko ruina. A Carcasonne... to prawdziwy klejnot. Więcej o nim w wątku Po obu stronach Pirenejów.

Aguha napisał(a):Jesteśmy umówieni 8) , a ciacha, że się tak bezczelnie pochwalę, wychodzą mi całkiem...słodkie :D

A... na mniej słodkie ciacha też można liczyć? ;)
Bo ja najbardziej lubię te mniej słodkie słodkości.

piotrf napisał(a):A tymczasem zdobywajmy z Wojtkiem szczyt Maglića

Czas byłby. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Aguha
Cromaniak

Postnapisał(a) Aguha » 23.06.2013 14:33

Franz napisał(a):
Aguha napisał(a):Jesteśmy umówieni 8) , a ciacha, że się tak bezczelnie pochwalę, wychodzą mi całkiem...słodkie :D

A... na mniej słodkie ciacha też można liczyć? ;)
Bo ja najbardziej lubię te mniej słodkie słodkości.

Da się zrobić... znam, znam te egzemplarze ze słodkości najlepiej śledź albo golonka ;)

Franz napisał(a):
piotrf napisał(a):A tymczasem zdobywajmy z Wojtkiem szczyt Maglića

Czas byłby. 8)

Najwyższy!!!!
tompie68
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tompie68 » 24.06.2013 00:08

Właśnie. Wejdźmy na ten szczyt i rozkoszujmy się widokami.
Pozdrawiam Tomek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 24.06.2013 11:38

Aguha napisał(a):Da się zrobić... znam, znam te egzemplarze ze słodkości najlepiej śledź albo golonka ;)

Nieee, no - ja jestem łasuch. Tyle, ze lubię nie przesłodzone słodkości.

tompie68 napisał(a):Właśnie. Wejdźmy na ten szczyt i rozkoszujmy się widokami.

Ja się zawsze w miarę możliwości delektuję widokami w drodze - dlatego dla mnie "celem jest droga".
Często się zdarza, że ze szczytu są słabsze widoki z uwagi na gromadzące się obłoki.

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tompie68 » 24.06.2013 22:04

W pełni się z Tobą zgadzam ale nieraz jest pewne pozytywne zaskoczenie widokiem po drugiej stronie. Ja tak miałem po wejściu na Krzyżne od Gąsienicowej. A powyższy wpis był swego rodzaju skrótem myślowym.
Pozdrawiam Tomek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 25.06.2013 11:09

tompie68 napisał(a):W pełni się z Tobą zgadzam ale nieraz jest pewne pozytywne zaskoczenie widokiem po drugiej stronie.

I to są często wspaniałe momenty. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
aga_stella
Cromaniak

Postnapisał(a) aga_stella » 25.06.2013 21:01

No to mogę teraz powiedzieć, że przeczytałam. Tylko dlaczego na końcu taka niemiła wiadomość :( . Mam nadzieję, że inni już wybili ci ten pomysł z głowy, a jak nie to ja mocno ich popieram. Relacje czyta się znakomicie, a zdjęcia mają coś takiego w sobie, że czuję ciszę raz zwykłą, a raz taką, że aż dzwoni w uszach, brzęczenie owadów, szum strumyków... Bardzo rzadko mam takie wrażenia oglądając zdjęcia. Niesamowioty spokój - odbicia w wodzie, jak w lustrze.
Teraz przenoszę się do relacji Turcja w 4 tygodnie. Tylko nie wiem dlaczego, ale niektóre zdjęcia widzę, a niektóre nie. Pozdrawiam Aga
Ostatnio edytowano 27.06.2013 19:07 przez aga_stella, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 26.06.2013 11:34

aga_stella napisał(a):No to mogę teraz powiedzieć, że przeczytałam. Tylko dlaczego na końcu taka niemiła wiadomość :( .

Czasami po prostu już brakuje sił.

aga_stella napisał(a):Relacje czyta się znakomicie, a zdjęcia mają coś takiego w sobie, że czuję ciszę raz zwykłą, a raz taką, że aż dzwoni w uszach, brzęczenie owadów, szum strumyków... Bardzo rzadko mam takie wrażenia oglądając zdjęcia.

Ale czasami ktoś potrafi zasób tych sił umiejętnie zwiększyć. ;)

aga_stella napisał(a):Teraz przenoszę się do relacji Turcja w 4 tygodnie. Tylko nie wiem dlaczego, ale niektóre zdjęcia widzę, a niektóre nie. Pozdrawiam Aga

Niestety, początkowo korzystałem z fotosika. Jak się okazuje, nie był to właściwy wybór.
Wiem, że powinienem relację z Turcji napisać jeszcze raz od początku do końca.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 26.06.2013 19:24

Podchodzę skosem w górę, zerkając nadal raz po raz w stronę nadal cudnie prezentującego się jeziora. Zgodnie z mapą jest to Sarena Lastva, czyli Barwna Półka – i rzeczywiście na brak kolorów nie można tutaj narzekać.

P0740425.JPG

P0740426.JPG

P0740427.JPG

P0740428.JPG

P0740429.JPG

P0740430.JPG

P0740431.JPG
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 26.06.2013 21:53

Takie kolory tylko jesienią :D