Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2012 15:00

OK, czekam więc
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.07.2012 15:01

auto_gt napisał(a):
scrapp napisał(a):Auto_gt mam SUV-a i ma 1,90 wysokości więc wkładanie rowerów na dach odpada. Taki cyrkowiec to nie jestem. Wieszanie na klapie jest rozwiązaniem takim sobie, jak mówi Maciek ma wiele wad. Chyba zostanie mi zakup Thule.
Maciek czyli jaka jest cena za tego Thul-a? możesz na priv wrzucić.

Mój van też ma 1,90 , a mam swoje uchwyty ,że w pojedynkę można łatwo zamontować na dachu rower w 1 minutę są pozamykane i nikt nawet nie wie jak je ukraść :lol: , ale trzeba mieć te 1,80 wzrtostu , dla tych 1,60 m stołeczek :lol: albo drabinkę.....?
Haka nie mam i nie będę zakładał ,żeby sobie golenie obijać ?!. :evil:

Dzisiaj jestem już po pracy i luuuz - w poniedziałek wyjazd do CROOOOO! :papa:

No to mam pytanie laika.
Jak zamierzasz wsadzić na ten swój samochód 4 rowery na dach bez aluminiowego podestu, nie stołka, na który będziesz musiał wejść?
Jaką masz nośność bagażnika dachowego?
Co się dzieje ze środkiem ciężkości i wjazdem na parkingi podziemne w domach ew. centrach handlowych.

:wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 20.07.2012 15:31

FUX napisał(a):No to mam pytanie laika.
Jak zamierzasz wsadzić na ten swój samochód 4 rowery na dach bez aluminiowego podestu, nie stołka, na który będziesz musiał wejść?
Jaką masz nośność bagażnika dachowego?
Co się dzieje ze środkiem ciężkości i wjazdem na parkingi podziemne w domach ew. centrach handlowych.

:wink:

Belki w Espace są wygięte w łuk - są sztywne i są grubsze niż te alu (trochę ciężko było założyć obejmy ale polak potrafi..)
Te uchwyty kiedy zaczepy są poluzowane można przesuwać po belkach, wystarczy wsadzić rower i zapiąć ,a potem przesunąć do środka dachu i zatrzasnąć "łapki" (szpilek/obejm) .i potem nast. dwa po bokach .

Nie jeżdżę z rowerami do centrów w parkingi podziemne ,a w plener tam gdzie są ścieżki rowerowe , nie łącze takich wypraw.

Można a Auto Mapie wpisać gabaryty pojazdu - i będzie wybierał drogi bez przejazdów pod wiaduktami mniejszymi ,niż zestaw - to taka pomoc .

Środek ciężkości : skoro jest 4 rowery ,to i 4 rowerzystów i ich toboły na podłodze z reguły wiec dla tego vana , nie robi to różnicy .

Jedyny problem to zwisające gałęzie drzew na bocznych drogach , niby tiry i autobusy je "szlifują" ale można zahaczyć i trzeba uważać .
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.07.2012 15:32

Ja kiedyś tak pojechałem offroadowo z rowerami na dachu.... parę gałęzi zgarnąłem :lol:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.07.2012 15:33

mam ponad 180cm wzrostu, bardzo lekkie rowery, auto 160cm ale zrezygnowałem z mocowania na dachu. W miarę upływu czasu byłoby coraz ciężej dźwigać w górę rowery :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2012 15:41

auto_gt napisał(a):

Belki w Espace są wygięte w łuk - są sztywne i są grubsze niż te alu (trochę ciężko było założyć obejmy ale polak potrafi..)
Te uchwyty kiedy zaczepy są poluzowane można przesuwać po belkach, wystarczy wsadzić rower i zapiąć ,a potem przesunąć do środka dachu i zatrzasnąć "łapki" (szpilek/obejm) .i potem nast. dwa po bokach .

Tzn, że zakładasz jeden rower, przesuwasz na belkach, późnej zakładasz kolejny uchwyt rowerowy, rower i znowu przesuwasz i przechodzisz na drugą stronę auta, zakładasz uchwyt i rower, przesuwasz i znowu uchwyt i ...

a jak zdejmujesz to też przesuwasz :?: i zdejmujesz uchwyty :wink:

Tak zrozumiałem, jeśli się mylę to masz zamontowane wszystkie 4 uchwytu i po czym przesuwasz :?: przecież długości belek nie wystarczy

Belki masz łukowate - co robisz, aby rowery nie odchylały się na boki :?: olewasz odchylenie czy wiążesz rowery :?: , a może pod uchwyty zakładasz dystanse poziomujące :?:

No tak, przecież Polak potrafi :D
Ostatnio edytowano 20.07.2012 15:44 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.07.2012 15:43

FUX napisał(a):Wyznaję zasadę, że biednego na półśrodki nie stać.
Chytry traci dwa razy.
Ten bagażnik na 4 rowery, który mam, jest genialny. Naprawdę polecam.

Macku :) nie polemizuję z Tobą :) tylko z takim stwierdzeniem :)
98% osób nie stać na takiego bagażnikowego Rolls- :)
Ostatnio edytowano 03.09.2012 12:17 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2012 15:54

bluesman napisał(a):
FUX napisał(a):Wyznaję zasadę, że biednego na półśrodki nie stać.
Chytry traci dwa razy.
Ten bagażnik na 4 rowery, który mam, jest genialny. Naprawdę polecam.

Macku :) nie polemizuję z Tobą :) tylko z takim stwierdzeniem :)
98% osób nie stać na takiego bagażnikowego Rolls-Royca :)

Ja nie mam zamiaru do niczego (do Thule) nikogo przekonywać, mam tylko wyraźnie zwiększającą się ilość klientów, wychodzących z takiego samego założenia jak FUX, a spora grupa tych, którzy "poszli po cenie", po sezonie proszą o pomoc w sprzedaży bagażnika, który wcześniej nabyli i kupują Thule, i ... nie wracają z reklamacją, a ze swoim znajomym po kolejny bagażnik Thule.
FUX ma najlepszy bagażnik, ma konieczność wożenia 4 rowerów, ale w przypadku 2 lub 3 rowerów nie namawiam na ten model, są wyraźnie tańsze wspaniałe dwójki i trójki.
Pisałem to już kiedyś - w zeszłym roku potrzebowałem przewieźć rowery tylko na odcinku ok 200 km, żałowałem kasy na Thule, próbowałem zamontować 2 modele włoskich bagażników. A to dostęp do śruby był utrudniony, a to klapy nie mogłem otworzyć, a to sprężynki od systemu odchylania rozciągnęły się trwale. Po kilkunastu minutach prób montażu założyłem zatrzaskując Thule, klapę otwierałem (mam na bok otwieraną), pojechałem i po powrocie bagażnik z rabatem sprzedałem.

Mam różne bagażniki w ofercie, dlaczego na 10 sprzedanych Thule sprzedaję najwyżej jeden tani i prosty :?:
Klient, który przychodzi z zamiarem kupna tańszego widząc na własne oczy różnice myśli i widzi te różnice. Wychodzi i często wraca po kilku dniach z większą kasą, kupuje przecież na lata.

Jest na rynku bagażnik włoski Siena, już wszystkie jakie miałem wróciły na reklamacje, a importer twierdzi, że to tylko u mnie i zawsze wina użytkownika. Może czasami tak jest, ale jeśli w 90% nawala to samo :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.07.2012 16:00

Niestety ja mam najtańsze uchwyty z jakiegoś marketu :( montuję jedną sztukę ok 30 minut dziurawiąc przy tym dach samochodu kluczem 10-tką :? :( Rowery zresztą też z marketu... :lol: a samochód to Hyundai więc za drogi też nie był :P ;)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.07.2012 16:01

Podzielam Twoje zdanie co do Thule i trzeba ludzi przekonywać do dobrych rzeczy ale też i pokazywać niezłą cenową alternatywę :) już parę razy podkreśliłem jakość produktów Thule ale jak wiadomo tak krawiec kraje jak mu materii staje :)
Wg metody Fuxa adaptując ją do wszystkiego popadłbym w długi :) aczkolwiek generalnie co do ogólnej zasady się z nim zgadzam by kupować dobre rzeczy :)
Ostatnio edytowano 20.07.2012 16:04 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2012 16:02

Leszku - podchodzisz do tego z uśmiechem i nie "kadzisz", że Thule to beeee :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2012 16:04

bluesman napisał(a):jak wiadomo tak krawiec kraje jak mu materii staje :)

Z tym się trzeba zgodzić :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.07.2012 16:12

Maciek1956 napisał(a):Leszku - podchodzisz do tego z uśmiechem i nie "kadzisz", że Thule to beeee :wink:

Thule jest dobre i pewno też ma dobrą cenę, tylko zasobność mojej kieszeni jest beeee :P ;)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.07.2012 16:16

Leszek Skupin napisał(a):
Maciek1956 napisał(a):Leszku - podchodzisz do tego z uśmiechem i nie "kadzisz", że Thule to beeee :wink:

Thule jest dobre i pewno też ma dobrą cenę, tylko zasobność mojej kieszeni jest beeee :P ;)

To rozumiem i to w tym sezonie wyjątkowo dobrze. :cry:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.07.2012 17:53

Amen.
Ostatnio edytowano 21.07.2012 08:11 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 76
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone