Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Badyle, trawy i inne zielska ...

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 02.04.2015 22:59

Bea.ta napisał(a):Sylwia - fajna ta czarownica :)

to takie new testy :mrgreen: :oczko_usmiech:
....a że, pewnie jutro mnie nie będzie to z całego serca :D

Sretan Uskrs
_DSC3631.jpg
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 02.04.2015 23:10

Bea.ta napisał(a):Sylwia - fajna ta czarownica :)

Toć nasza przeca :smo:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 02.04.2015 23:11

Bea.ta napisał(a):... ostatnio zaliczyłam plener, gdzie zdjęcie czyste i nie ruszane jest .... że tak powiem nie mile widziane :)
Tak à propos ruszania albo i nie (i nie tylko ruszania) wypowiada się Andrzej Dragan (taki guru mój) ;)

"Właśnie odpowiedziałem na kilka pytań studentowi piszącemu pracę na temat fotografii. A ponieważ uznalem niektóre pytania za ciekawe, to wklejam poniżej calość.

1. Czy estetyka w fotografii jest wypierana przez kicz?

Z definicji dobrej fotografii jest malo, a zlej duzo. Podzbior tej drugiej kategorii mozemy nazwac kiczem, jesli rzeczywiscie musimy (ja wole tego nie robic bo "dobry smak" to nieprzyzwoite okreslenie). Bylo tak od zawsze i nie ma powodu sadzic, ze jedno musi "wypierac" drugie.

2. Jak cyfryzacja wpłynęła na Twój sposób patrzenia?

Cyfryzacja nie wplynela na moj sposob patrzenia. Ona dala mi tylko mozliwosc dzielenia sie moim sposobem patrzenia z innymi.

3. Czy fotografia tradycyjna ma większą wartość estetyczną i niż fotografia cyfrowa?

Niekoniecznie. Aczkolwiek sposrod zdjec analogowych mi osobiscie podoba sie wiekszy procent niz sposrod zdjec edytowanych cyfrowo. To natomiast sugeruje, ze edycja analogowa latwiej prowadzi do interesujacych wynikow, niz edycja cyfrowa. Czyli ta ostatnia wymaga wiecej "kunsztu" od fotografa.

4. Na jakim sprzęcie pracujesz? Czy lustrzanka cyfrowa i photoshop są Twoimi jedynymi medium?

Na wypozyczonym. Jesli mam wybor, wole Canona niz Hasselblada z przystawka. Tak, lustrzanka i PS.

5. Jak długo trwało przygotowanie zdjęć do kampanii reklamowej energizera? Ile zdjęć znajduje się w cyklu i co było główną inspiracją do stworzenia cyklu? Jak długo trwało szukanie odpowiednich modeli i stylizacji by uzyskać taki efekt końcowy?

Edycja kazdego zdjecia trwala tydzien. Modele byli pierwsi z brzegu, bo budzet kampanii nie pozwalal na jakiekolwiek wieksze poszukiwania. W cyklu sa 3 zdjecia i nie byly one inspirowane niczym konkretnym. Stylizacje byly tworzone w trakcie samej sesji.

6. Gdzie zaciera się granica między fotografią retuszowaną w photoshopie, a grafiką?

Mowimy o definicji slow, a definicje nie wnosza zadnej tresci, wiec sie nad tym niezbyt zastanawiam. Sadze ze nie da sie jednoznacznie zdefiniowac co jeszcze jest fotografia, a co juz nie.

7. Czy Photoshop i cyfryzacja sprawiły, że fotografia tradycyjna i klasyczna zaczęła wymierać czy spowodowała rozwój nowego nurtu w dziedzinie fotografii?

O ile mi wiem procentowy udzial fotografii analogowej w calym interesie staje sie zaniedbywalny, wiec mozna chyba powiedziec, ze fotografia cyfrowa ja wyparla.

8. Czy nie boisz się, że pliki cyfrowe w przeciwieństwie do negatywów kiedyś po prostu przepadną?

Nie boje sie, bo nie uwazam, ze mialbym w ten sposob cokolwiek wartosciowego do stracenia.

9. Czy są widoczne różnice między wywołaną odbitką z fotografii srebrowej, a fotografią cyfrową wydrukowanej na papierze?

Mysle, ze potrafie przygotowac cyfrowo zdjecie w sposob efektywnie nieodroznialny od odbitki w pelni analogowej (nie, zebym uwazal, ze tego typu imitacje maja jakikolwiek sens).

10. Czy młodzi fotograficy powinni również zapoznać się z fotografią tradycyjną i historią fotografii, aby się rozwinąć we współczesnej fotografii cyfrowej czy jest to zbędny proces, który jest niepotrzebną stratą czasu?

Sadze, ze nikt nie powinien mowic mlodym fotografom co powinni, a czego nie powinni.

11. Dlaczego szlachetne i tradycyjne techniki fotograficzne zostały wyparte przez fotografię cyfrową?

Dlatego, ze wysilek niezbedny do wykonania przecietnego zdjecia technikami cyfrowymi jest mniejszy. Pytanie, czy wysilek do wykonania dobrego zdjecia jest rowniez mniejszy jest tu bez znaczenia, bo dobrych zdjec jest i tak niewiele, a o "wypieraniu" decyduje przecietny uzytkownik.

12. Jak fotografia cyfrowa ukształtowała świadomość estetyki przeciętnego odbiorcy?

Odbiorcy przyzwyczaili sie, ze w kreacji obrazu wszystko jest mozliwe. A to oznacza, ze wazniejsze od pytania "co w trakcie obrobki zrobimy z wykonanym zdjeciem" jest pytanie "czego z nim nie zrobimy"."
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 03.04.2015 12:34

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 03.04.2015 12:41

zacznę od końca :)

Tobie Jędrek również i przede wszystkim spokojnych świąt :)

Ania - trzy razy przeczytałam, i facet może jest Twoim guru, ale dla mnie jest dyplomatą, ni uja z tego nie jarzę :)

Sylwia - dzięki w imieniu wszystkich (bo chyba się zgodzą :evil: :evil: :D ) i Wam też oczywiście :)

Robert - wzajemnie :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 03.04.2015 13:56

Bea.ta napisał(a):Ania - trzy razy przeczytałam, i facet może jest Twoim guru, ale dla mnie jest dyplomatą, ni uja z tego nie jarzę :)
Spróbuj jeszcze raz - na czeźwo :P :smo:
Generalnie wynika z tego tyle, że nie ma fotografii bez obróbki mniejszej bądź większej ;)
... i nie ma powodu żeby Ci co fotografują analogowo czuli się lepsi od tych, co cyfrowo, a Ci co nawet cyfrowo ale nie obrabiają od tych, co obrabiają. Zdjęcie albo jest dobre, albo nie bez względu na to jak robione.
... a facet jest moim guru w dziedzinie foto a nie dyplomacji :D
Widziałaś jego zdjęcia?
Każdy kto się fascynuje hdr-em zwłaszcza powinien sobie obejrzeć, żeby wiedzieć do czego dążyć a nie straszyć ludzi oczowalnymi koszmarkami :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.04.2015 14:27

Nie wiem o co chodzi z tym miszczem, ale klimat tam jak w krypcie na Wawelu... :roll:
:mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 03.04.2015 14:44

Anai napisał(a):Spróbuj jeszcze raz - na czeźwo :P :smo:

w życiu nie byłam bardziej czeźwa i nie z powodów religijnych :lool:

Anai napisał(a):Generalnie wynika z tego tyle, że nie ma fotografii bez obróbki mniejszej bądź większej ;)
... i nie ma powodu żeby Ci co fotografują analogowo czuli się lepsi od tych, co cyfrowo, a Ci co nawet cyfrowo ale nie obrabiają od tych, co obrabiają. Zdjęcie albo jest dobre, albo nie bez względu na to jak robione.
... a facet jest moim guru w dziedzinie foto a nie dyplomacji :D

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :roll:
:)

Anai napisał(a):Widziałaś jego zdjęcia?
Każdy kto się fascynuje hdr-em zwłaszcza powinien sobie obejrzeć, żeby wiedzieć do czego dążyć a nie straszyć ludzi oczowalnymi koszmarkami :D

nie widziałam :oops: ale ufam Aniemu :roll:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 03.04.2015 18:32

Wszystkim, którym chce się tu bywać :) i nie szkoda im czasu na badyle :smo:
Z okazji tych zasypanych śniegiem świąt :)
Wszystkiego spokojnego i zdrowego po prostu :)

Obrazek

minimalistycznie ;) ale nie na ilość idziemy przecież :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.04.2015 08:25

Wszystkiego Najlepszego dla Wszystkich... :D :D :D

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.04.2015 08:31

dzwonią dzwonki ...sań .. :oczko_usmiech:

super zieleninka :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.04.2015 08:43

Bea.ta napisał(a):dzwonią dzwonki ...sań .. :oczko_usmiech:

Ani mnie nie denerwuj......... :roll:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.04.2015 09:04

anakin napisał(a):Ani mnie nie denerwuj......... :roll:

no jakby Ci to ... :)
zibi.s
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi.s » 04.04.2015 13:49

Spokojnych świąt i może trochę bardziej wiosennych :wink:

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.04.2015 14:29

trochę bardziej wiosennych powiadasz??? :)
przed chwilą robione ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Badyle, trawy i inne zielska ... - strona 1083
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone