Adam's napisał(a):Bocian napisał(a):Czyżby pokazywał wymyśloną część naszej narodowej historii?
Uważam, że tak, pokazuje mocno przeinaczoną historię. To tak jakbyś chciał pokazywać kraj, tamten czas oczami osoby chorej. Jednocześnie nie pokazując ,że osoba ta jest chora i jej punkt widzenia jest zdeformowany. Nie jest to film dokumentalny bo nie spełnia założeń filmu dokumentalnego. Jak na film fabularny mam wątpliwości czy warto wydawać nasze pieniądze na film który w swojej treści pokazuje Polskę w ten sposób. Tak dla porządku, obejrzałem film wczoraj. Warto go obejrzeć bo jest zwyczajnie nieźle zrobiony. Jednak mojego punktu widzenia jest trudny do zaakceptowania.
Ot tyle jeżeli chodzi o mój punkt widzenia.
.png)
ebolec napisał(a):Apeluję do waldona ...
.png)
ebolec napisał(a):W niektórych Polakach jest coś niepojętego. Zamiast epatować się pozytywami z naszej historii pamiętając także o nielicznych krzywdach wyrządzonych innym ludziom, to robią "na odwrót", czyli wiecznie kazaliby się tylko nam bić w piersi...
.png)
.png)
.png)
greenrs napisał(a): Naprawdę nie jesteśmy narodem wybranym, jak zauważył Bocian.
.png)
ebolec napisał(a):weldon napisał(a):ebolec napisał(a):Apeluję do waldona ...
Apeluj, apeluj ... może się odezwie i wstawi
Długo będziesz się ze mną przekomarzał , czy spełnisz pokładane w tobie nadzieje?
greenrs napisał(a):Żadna prawda historyczna nigdy nie jest obiektywna - ważne jest tylko to, kto tą historię aktualnie pisze. Obiektywne są tylko fakty, ale już ich ocena zawsze jest wysoce subiektywna.
ebolec napisał(a):greenrs napisał(a): Naprawdę nie jesteśmy narodem wybranym, jak zauważył Bocian.
Zaprezentowany sposób myślenia jest typowy dla osób nie znających polskiej literatury- vide stanowiska Mickiewicza i Słowackiego: "Polska Mesjaszem narodów" vs "Polska Winkelriedem narodów".
.png)
ebolec napisał(a):Waldonie, zwróciłem się do ciebie z tą prośbą przypuszczając, że twe zamiłowanie do koloru czerwonego zobowiązuje ciebie do pewnej powściągliwości w ocenach niektórych zdarzeń historycznych. I nie pomyliłem się
.png)
Bocian napisał(a):Adam's napisał(a):Bocian napisał(a):Czyżby pokazywał wymyśloną część naszej narodowej historii?
Uważam, że tak, pokazuje mocno przeinaczoną historię. To tak jakbyś chciał pokazywać kraj, tamten czas oczami osoby chorej. Jednocześnie nie pokazując ,że osoba ta jest chora i jej punkt widzenia jest zdeformowany. Nie jest to film dokumentalny bo nie spełnia założeń filmu dokumentalnego. Jak na film fabularny mam wątpliwości czy warto wydawać nasze pieniądze na film który w swojej treści pokazuje Polskę w ten sposób. Tak dla porządku, obejrzałem film wczoraj. Warto go obejrzeć bo jest zwyczajnie nieźle zrobiony. Jednak mojego punktu widzenia jest trudny do zaakceptowania.
Ot tyle jeżeli chodzi o mój punkt widzenia.
Film opowiada fikcyjną historie opartą o prawdy historyczne. Były takie wydarzenie w naszej historii, gdzie Polacy zabijali Żydów. To fakty. Jedwabne, Radziłów... Co widzisz przeinaczonego? takie były czasy i takie były nastroje. Nie jesteśmy święci ani narodem wybranym.
.png)
greenrs napisał(a):Historia to wyjątkowa dziedzina nauki. Jako jedyna prawie nigdy nie jest obiektywna. W matematyce zawsze 2+2=4, w historii prawie nigdy.