Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Apel o podpisanie petycji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 28.10.2011 20:14

Petycja w niemieckich obozach koncentracyjnych...
a miało nie być na forum o polityce ...
więc jak to jest szacowne moderatory a adminstratory ?
podpisałem się w sprawie słusznej ale ?
czy mam stawiać pytanie jak ...... na granicy ?
onyxx72
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) onyxx72 » 29.10.2011 04:33

i ja zlozylem podpis
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.10.2011 06:38

jacky z DG napisał(a):[u][i]a miało nie być na forum o polityce ...

jacky z DG, z całym szacunkiem, tu nie ma ani krzty polityki.

Brakuje głosów w sprawie, która leży w interesie wszystkich Polaków
i stąd taka prośba, apel ...

Oczywiście pozostaje to w indywidualnym geście każdego, jak postąpi, ale,
mz (i jak widać z apelu nie tylko moim) w tej sprawie powinniśmy zareagować wszyscy.

Potrafimy zareagować i wyrazić swoją opinię na wiele tematów, bezpośrednio nas nie dotykających,
więc warto zareagować również na to, jak się o nas mówi i myśli na świecie, w kontekście tego, niemieckiego, ludobójstwa.

Daleko mi do polityki ...

Pozdrawiam :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 29.10.2011 09:06

weldon napisał(a):Daleko mi do polityki ...

Jesli nie interesujesz się polityką, to ona zainteresuje się Tobą. :wink:

No, chyba że to była z mojej strony nadinterpretacja...
:lol:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.10.2011 09:39

Petycje już podpisałem troche temu.

Tak się złożyło, że wczoraj byłem w Auschwitz i Birkenau. Po raz drugi w życiu. Wcześniej jako uczeń szkolny.
Normalno - ludzkie refleksje to oczywiście jak ludzie ludziom mogli zgotować takie coś...
Kolejne refleksje nieco inne. Jedna grupa popędzająca drugą, przewodnik drugiej proszący aby się przesunąć bo jego grupa czegoś nie widzi...
A tu człowiek chciałby się zadumać nad tym okrucieństwem...
Jak w tamtych latach była to "masówka" to w pewnym sensie jest też nadal. Przynajmniej w tym okresie (młodzież szkolna).
No i żydzi chodzący z flagami narodowymi na plecach. Jest zgoda, że ten naród najbardziej został tam eksterminowany. Ale po co aż taka manifestacja? Przecież wszystkich po mycce bym ich poznał...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.10.2011 09:59

romuald22 napisał(a):Ale po co aż taka manifestacja.

Diabli wiedzą.
Ciężko się wypowiadać w imieniu kogoś, kogo się nie zna.

Mam dużo bliżej do obozu koncentracyjnego, ot, kilka kilometrów,
ale nie zauważyłem żeby tam się jakoś dużo osób kręciło.

W każdym razie, jakby ktoś mówił o: "komorach gazowych w warszawskim obozie koncentracyjnym",
to też bym poprosił o zmianę tej nazwy na niemiecki obóz koncentracyjny w Warszawie.

Świat jest pełen nieuków, łatwo przyswajających sobie taką dziennikarską papkę i slogany, więc warto zareagować.

W końcu "jak nas widzą, tak nas piszą", a piszą - podle :/

W sumie, co tu dyskutować ...

Jak kto ma ochotę i chęć zmiany i nie podpisał - niech podpisze, jak mu wiszą takie sprawy, niech nie podpisuje :)

Dla mnie - i chyba nie tylko dla mnie -ważne jest znaleźć tych, co chcą.

Pozdrawiam
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 02.12.2012 15:31

weldon napisał(a):Za ~chrisfox:

Szanowni Państwo,

z pewnością coraz częściej spotykają się Państwo z aktami fałszowania i "naciągania" historii dotyczącej zbrodni hitlerowskich dokonywanych na ziemiach polskich przez niemieckich nazistów podczas II wojny światowej.
Dziennikarze na zachodzie coraz bardziej bezrefleksyjnie traktują fałszywe "polskie obozy zagłady" czy "polskie obozy koncentracyjne", jako termin, który strukturyzuje narrację o wydarzeniach II wojny światowej w Europie Środkowej i Wschodniej.
Poniżej z upoważnienia i rekomendacji Pana Grzegorza Borowca - Dyrektora Generalnego Ministerstwa Skarbu Państwa, przesyłam apel i link do petycji z uprzejmą prośbą o analizę i refleksję oraz poparcie przedmiotowego wniosku.

Podpiszcie proszę, to ważne

Jeżeli sześć milionów obywateli Polski mogło oddać swoje życie podczas drugiej wojny światowej, to myślę, że milion Polaków może teraz złożyć swoje podpisy, aby ich w ten sposób uhonorować - podkreśla w rozmowie Alex Storożyński, prezes Fundacji Kościuszkowskiej i znany amerykański dziennikarz polskiego pochodzenia, który jest pomysłodawcą petycji.
Celem inicjatywy jest doprowadzenie do tego, by największe amerykańskie redakcje - takie jak "New YorkTimes", "Wall Street Journal", "Washington Post"czy Associated Press - wprowadziły do tzw. Stylebooków (dziennikarskich podręczników, które określają, jak należy i jak nie należy pisać) zapis o tym, że nie wolno używać terminu "polski obóz koncentracyjny". Zamiast tego powinno się używać oficjalnie zaakceptowanej przez UNESCO nazwy obozu Auschwitz-Birkenau, a więc "niemiecki, nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady". Czy Polakom uda się zebrać milion podpisów przeciw "polskim obozom"?

Link do strony z petycją

Nie pozwólmy aby kłamstwa o Polsce wrastały w intelektualne nawyki dziennikarzy na całym świecie, gdzie fałsz o "polskich obozach śmierci" zacznie działać na poziomie automatycznego skojarzenia.
Pomóżmy wspólnie przywrócić historii jej prawdziwe oblicze! Dbajmy o godność i dobre imię naszego państwa.
Jest to istotne dla nas, ale przede wszystkim dla naszych przyszłych pokoleń, gdzie pamięć historyczna opierać się będzie na wiedzy podręcznikowej a nie osobistych doświadczeniach naocznych świadków tamtych mrocznych wydarzeń w historii Europy i Świata.
Gorąco zachęcam do poparcia powyższej akcji i aktywnego włączenia się w budowanie prawdy o niemieckich, nazistowskich obozach koncentracyjnych i zagłady utworzonych przez nazistowskie Niemcy na ziemiach polskich.

z upoważnienia i rekomendacji
Pana Grzegorza Borowca
Dyrektora Generalnego Ministerstwa Skarbu Państwa
--------------------------
Tomasz Konieczny
Naczelnik Wydziału
Ministerstwo Skarbu Państwa
Biuro Dyrektora Generalnego
tel. (22) 695 85 59

Nie bądźmy obojętni.
Świadkowie odchodzą. Świat zmienia się coraz szybciej. Historia, która jeszcze dla nas jest wciąż aktualna, dla naszych następców coraz bardziej będzie przypominać coś tak odległego i abstrakcyjnego, jak dla nas czasy bitwy pod Grunwaldem.
Nie pozwólmy, by głupota i zła wola zatriumfowały a nasze wnuki dowiadywały się o polskich obozach koncentracyjnych.

Podpisanie petycji, nie jest niczym wielkim - jej zlekceważenie, byłoby w moim pojęciu zaniedbaniem niedopuszczalnym.

Podpisuję się i pod powyższym i pod petycją.

Pozdrawiam

Witam jako, że został zamknięty:

petycja-i-i-ii-30-maj-2012-t30363.html#p631007 muszę napisać -

my tu k***a się męczymy - zbieramy podpisy a "pan" Pasikowski za kasę naszą z budżetu robi "pokłosie" o co tu k***a chodzi ??????????
pozdrav.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.12.2012 15:38

adamk3 napisał(a):
my tu k***a się męczymy - zbieramy podpisy a "pan" Pasikowski za kasę naszą z budżetu robi "pokłosie" o co tu k***a chodzi ??????????
pozdrav.

Czyżby pokazywał wymyśloną część naszej narodowej historii?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.12.2012 15:39

adamk3 napisał(a):
pozdrav.

A co ma piernik do wiatraka? Widziałeś film? Domyślam się, że nie :?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.12.2012 15:42

A co ma czyjaś twórczość artystyczna do twojego sumienia? :roll:
O filmach dyskutujemy tutaj.

Oglądałeś film? Napisz komentarz. Nadal jestem niezdecydowany, czy warto na niego pójść, czy nie.

Pozdrawiam
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 02.12.2012 15:59

Iść nie warto - miejmy nadzieję, że większość tak zrobi i to na zachodzie i w Jamerykach

A jeśli chodzi o odp. dla greenrs-a to jeśli nie rozumiesz to szkoda.

pozdrav.
Adam's
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam's » 02.12.2012 16:10

Bocian napisał(a):Czyżby pokazywał wymyśloną część naszej narodowej historii?

Uważam, że tak, pokazuje mocno przeinaczoną historię. To tak jakbyś chciał pokazywać kraj, tamten czas oczami osoby chorej. Jednocześnie nie pokazując ,że osoba ta jest chora i jej punkt widzenia jest zdeformowany. Nie jest to film dokumentalny bo nie spełnia założeń filmu dokumentalnego. Jak na film fabularny mam wątpliwości czy warto wydawać nasze pieniądze na film który w swojej treści pokazuje Polskę w ten sposób. Tak dla porządku, obejrzałem film wczoraj. Warto go obejrzeć bo jest zwyczajnie nieźle zrobiony. Jednak mojego punktu widzenia jest trudny do zaakceptowania.
Ot tyle jeżeli chodzi o mój punkt widzenia.
Ostatnio edytowano 02.12.2012 16:12 przez Adam's, łącznie edytowano 1 raz
ebolec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebolec » 02.12.2012 16:11

Apeluję do waldona, aby wstawił na forum również link, pod którym można byłoby zbierać podpisy skierowane do spadkobierców Związku Radzieckiego, czyli Rosji o uznanie i zadośćuczynienie Polakom za krzywdy wyrządzone naszemu Narodowi podczas II Wojny Światowej oraz po jej zakończeniu.
Jako człowiekowi zaangażowanemu, którym jak widzę po niniejszym temacie jesteś weldonie, nie będzie to trudne dla ciebie zadanie...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.12.2012 16:14

adamk3 napisał(a):Iść nie warto - miejmy nadzieję, że większość tak zrobi i to na zachodzie i w Jamerykach

A jeśli chodzi o odp. dla greenrs-a to jeśli nie rozumiesz to szkoda.

pozdrav.

No szkoda...

Aha, zmartwię cię jeszcze. Byłem tydzień temu na "Pokłosiu" i dawno nie było tak pełnego kina - a chodzę często. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.12.2012 16:23

petycja podpisana
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Apel o podpisanie petycji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone