Wiem, że już sporo czasu minęło, ale pragnę podziękować wszystkim co wzięli udział w mojej ankiecie.
Pracę pt."Znaczenie przyrodnicze i gospodarcze Octopodidae" zdałam na 5.
Przedstawiem wam tylko kilka (nie chcąc was zanudzić) wyników w ramach przypomnienia i ciekawostki.
W mojej ankiecie brało udział 300 osób (200 z Polski i 100 ze świata).
Najbardziej spodobały mi się osoby z odległych państw

Niestety nie mogłam się z nimi skontaktować, ponieważ ankieta była anonimowa.
Zapomniałam dodać, że ze wszystkich ankietowanych z za granicy wybrałam tylko tych, co mają stały dostęp do zasobów morskich.
Uwaga cytat

"(...) wygląd dania, własne uprzedzenia czy cena są dużo większym powodem zniechęcenia Polaków do jedzenia ośmiornic niż tradycja czy dostępność. (...) W krajach posiadających stały dostęp do owoców morza chęć spożywania ośmiornic łączy się z tradycją, a dla 25 osób (na 100) jest to również egzotyczne bądź innowacyjne, co w Polskiej ankiecie stwierdza zdecydowana większość."
Tutaj było ciekawiej, ponieważ była tam dostępna opcja "Inne", gdzie można było samemu coś wpisać. Pierwsze 4 odpowiedzi od lewej były do wyboru, a reszta wpisana przez uczestników ankiety

Nie brałam pod uwagę odpowiedzi, które były wypisane tylko raz, ale zdradzę wam najciekawsze z nich:
Co cię zniechęca do jedzenia ośmiornic?
- to moje zwierzątko
- ośmiornice są bardzo inteligentne, uważam, że to bardzo odpychające!
- nie mają ich w restauracji u mnie w mieście.
Jak można było się domyśleć egzotyczność, innowacyjność nie przeważa tam, gdzie produkt jest stale dostępny - Jedzą ośmiornice ze względu na tradycje i smak. U nas ten pierwszy aspekt ma największe znaczenie. Troszkę mnie zaskoczyło, iż wiele osób wie (albo zasugerowało się taką odpowiedzią), iż ośmiornice mają dużą ilość składników odżywczych. Bo to prawda.
Odpowiedzi perełki:
Co cię zachęca do jedzenia ośmiornic?
- Nic
- Mama dawała mi jak byłem mały
- Nie mieliśmy innego wyboru w szkole ----> (fajna szkoła

)
Pytania otwarte są najciekawsze, ale tutaj winszowanie dla was. Cytacik z pracy: (...) odpowiedzi dotyczące nazw państw zajmujących się wykorzystaniem gospodarczym ośmiornic były jak najbardziej prawidłowe. Pierwsze pięć najczęściej wymienianych krajów znajduje się w światowej czołówce handlowej. Zastanawiające wydaje się wymienienie Chorwacji jako szóstego państwa, jednakże biorąc pod uwagę fakt, iż coraz więcej Polaków odwiedza tan kraj (PSP, 2012) to prawdopodobnie popularność tego dania skutkuje jego spróbowaniem i kojarzeniem z nim tego obszaru" - Nie zapomniałam o was Cro-maniacy
Najciekawsze odpowiedzi: Jakie według ciebie kraje zajmują się największym wykorzystaniem ośmiornic?”
- Państwa z kamienistym wybrzeżem
- Może Japonia, może Chiny....
- Miejsca naturalne i wyspy
- Polska ----> (odpowiedź ze świata)
- Nie wiem, nie śledzę szlaków ośmiornic
- Kraje afrykańskie
- Kraje nomorskie
Niektórzy pisali całe rozprawki na ten temat. Było mi bardzo miło to czytać.
To na tyle. Jakbyście chcieli się jeszcze czegoś dowiedzieć to piszcie. Z chęcią przedstawię inne wyniki lub odpowiem na pytania. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.