Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ankieta o ośmiornicach

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 18.03.2012 19:42

Amfipriona napisał(a):naprawdę każdy głos się liczy

Wypełniłem.....:lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 19.03.2012 20:43

Czesc Paulina.
W nastepnim tygodniu pojade chiba po osmiornice i bende ich nianczyl w laboratoryum. Czy cos zle kojarze ale czy nie bilasz tez we Wloszech?
Zycze udanej praci i mam nadzieje ze ci ankieta pomorze. Pozdreawiam Leon
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 20.03.2012 07:48

poszło :)
Amfipriona
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amfipriona » 25.03.2012 18:37

Dziękuję ponownie!
Ooo Leon.. ale fajnie.. niestety w Polsce nie mam takich możliwości...
Byłam we Włoszech (nawet dwa razy) ale i tak uważam, że twój Instytut jest najładniejszy - na serio ;)
Amfipriona
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amfipriona » 31.01.2014 14:45

Wiem, że już sporo czasu minęło, ale pragnę podziękować wszystkim co wzięli udział w mojej ankiecie.
Pracę pt."Znaczenie przyrodnicze i gospodarcze Octopodidae" zdałam na 5. :wink:

Przedstawiem wam tylko kilka (nie chcąc was zanudzić) wyników w ramach przypomnienia i ciekawostki. :mrgreen:

W mojej ankiecie brało udział 300 osób (200 z Polski i 100 ze świata).

1.PNG

Najbardziej spodobały mi się osoby z odległych państw ;) Niestety nie mogłam się z nimi skontaktować, ponieważ ankieta była anonimowa.

2.PNG

Zapomniałam dodać, że ze wszystkich ankietowanych z za granicy wybrałam tylko tych, co mają stały dostęp do zasobów morskich.

3.PNG

Uwaga cytat ;) "(...) wygląd dania, własne uprzedzenia czy cena są dużo większym powodem zniechęcenia Polaków do jedzenia ośmiornic niż tradycja czy dostępność. (...) W krajach posiadających stały dostęp do owoców morza chęć spożywania ośmiornic łączy się z tradycją, a dla 25 osób (na 100) jest to również egzotyczne bądź innowacyjne, co w Polskiej ankiecie stwierdza zdecydowana większość."

Tutaj było ciekawiej, ponieważ była tam dostępna opcja "Inne", gdzie można było samemu coś wpisać. Pierwsze 4 odpowiedzi od lewej były do wyboru, a reszta wpisana przez uczestników ankiety :) Nie brałam pod uwagę odpowiedzi, które były wypisane tylko raz, ale zdradzę wam najciekawsze z nich:

Co cię zniechęca do jedzenia ośmiornic?
- to moje zwierzątko
- ośmiornice są bardzo inteligentne, uważam, że to bardzo odpychające!
- nie mają ich w restauracji u mnie w mieście.

4.PNG

Jak można było się domyśleć egzotyczność, innowacyjność nie przeważa tam, gdzie produkt jest stale dostępny - Jedzą ośmiornice ze względu na tradycje i smak. U nas ten pierwszy aspekt ma największe znaczenie. Troszkę mnie zaskoczyło, iż wiele osób wie (albo zasugerowało się taką odpowiedzią), iż ośmiornice mają dużą ilość składników odżywczych. Bo to prawda.

Odpowiedzi perełki:
Co cię zachęca do jedzenia ośmiornic?
- Nic
- Mama dawała mi jak byłem mały
- Nie mieliśmy innego wyboru w szkole ----> (fajna szkoła :boss: )

5.PNG

Pytania otwarte są najciekawsze, ale tutaj winszowanie dla was. Cytacik z pracy: (...) odpowiedzi dotyczące nazw państw zajmujących się wykorzystaniem gospodarczym ośmiornic były jak najbardziej prawidłowe. Pierwsze pięć najczęściej wymienianych krajów znajduje się w światowej czołówce handlowej. Zastanawiające wydaje się wymienienie Chorwacji jako szóstego państwa, jednakże biorąc pod uwagę fakt, iż coraz więcej Polaków odwiedza tan kraj (PSP, 2012) to prawdopodobnie popularność tego dania skutkuje jego spróbowaniem i kojarzeniem z nim tego obszaru" - Nie zapomniałam o was Cro-maniacy :D

Najciekawsze odpowiedzi: Jakie według ciebie kraje zajmują się największym wykorzystaniem ośmiornic?”
- Państwa z kamienistym wybrzeżem
- Może Japonia, może Chiny....
- Miejsca naturalne i wyspy
- Polska ----> (odpowiedź ze świata)
- Nie wiem, nie śledzę szlaków ośmiornic
- Kraje afrykańskie
- Kraje nomorskie

Niektórzy pisali całe rozprawki na ten temat. Było mi bardzo miło to czytać.

To na tyle. Jakbyście chcieli się jeszcze czegoś dowiedzieć to piszcie. Z chęcią przedstawię inne wyniki lub odpowiem na pytania. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone