Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

alzheimer

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 18.06.2013 22:05

Mam nadzieję ,ze uda sie Wam załatwić ten dom.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.06.2013 22:09

Violu, trzymam kciuki :)
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 26.06.2013 15:10

zmieniliśmy ośrodek bo szwagier znalazł tańszy w Bierzglinku koło wrześni ....2500 i bliżej.złożyłam papiery w poniedziałek i dziś pani dzwoniła ,że mamę przyjmą.....mam wolne w piątek to się zajmę wyszykowaniem wszystkiego i zawieziemy. Co prawda dają sobie 10 dniowy okres próbny ale mam nadzieję,że będzie dobrze.
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 26.06.2013 20:45

Fajnie ,że pomału wszystko zaczyna się układać :D
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 05.07.2013 15:26

długo nie pisałam ,bo żyłam w niepewności i stresie.W zeszłą sobotę wybór padł na dom opieki Koniczynka w Bierzglinku koło Wrześni :evil: Zawieżliśmy mamę pod wieczór....spisaliśmy umowę na okres próbny -8 dni....ze sto razy uświadamiałam panią jaka jest sytuacja z mamą....zwłaszcza w kwestii spraw higienicznych i twierdziła ,że to nic ...dadzą sobie radę...mam być spokojna.Na drugi dzień ok.godz.8 dostałam telefon ,że ona nie wiedziała ,że mama tak brudzi....że ma wszystko wysmarowane ,że pielęgniarka jak przyszła to oznajmiła "ze nie będzie się ztym babrać" i mamy mamę zabrać.znów łzy z mojej strony....znów stres i panika i szybki telefony do ośrodka w Pobiedziskach.....zgodzili się abyśmy przyjechali wieczorem.
Jeszcze po przyjeździe do Koniczynki okazało się ,że nie mają żadnego ubezpieczenia za szkody wyrządzone przez pensjonariuszy ,a kiedy mamę obmywała to kazała jej się trzymać drzwi....mama się poślizgnęła i zawias wyarwł się z cienkich drzwi pilśniowych.....oczywiście proszę zapłacić 300 zł za drzwi....mało tego pani ma kolorowe pościele ,których nie można gotować więc mamy pokryć jeszcze koszty pościeli -65 zł plus 85 zł za dobę spędzoną u nich.dyskutowaliśmy ,ąle brakowało już sił.

Pojechaliśmy do Pobiedzisk......mamę przyjęto.....mają 12 pensjonariuszy ....wszyscy z alzheimerem.....brudzenie mamy to nie problem....całodobowa opieka ....2 razy w tygodniu lekarz...ogródek.....przyjęto mamę bez problemu....ale i tak bałam się następnego dnia czy znów nie dostanę telefonu....ale cisza....wczoraj siostra dzwoniła...i wszystko ok....mama pogodna ....co dzień na dworze....problemy higieniczne ich nie przerażają.....w niedzielę jedziemy odwiedzić mamę....a ja powoli odzyskuję spokój
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.07.2013 15:41

Trzymaj się Viola, trochę wiem co przechodzisz, bo moja mama długo opiekowała się swoją mamą, czyli moją babcią.
Też czasem nie miała już siły i często płakały obie :( .
Ja płakałam, jak tylko wchodziłam do babci i widziałam jak cierpi :cry: .

A swoją drogą, to w tym pierwszym ośrodku liczyli pewnie, że Ty zapłacisz, ale chora wszystko sama koło siebie zrobi :roll: :evil: .
Mam nadzieję, że teraz tefiliście już w odpowiednie miejsce.
Trzymaj się, będzie dobrze :papa: .
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 05.07.2013 16:43

hajduczek napisał(a):......
Pojechaliśmy do Pobiedzisk......mamę przyjęto.....mają 12 pensjonariuszy ....wszyscy z alzheimerem.....brudzenie mamy to nie problem....całodobowa opieka ....2 razy w tygodniu lekarz...ogródek.....przyjęto mamę bez problemu....ale i tak bałam się następnego dnia czy znów nie dostanę telefonu....ale cisza....wczoraj siostra dzwoniła...i wszystko ok....mama pogodna ....co dzień na dworze....problemy higieniczne ich nie przerażają.....w niedzielę jedziemy odwiedzić mamę....a ja powoli odzyskuję spokój

Nareszcie. Miło to słyszeć/czytać. Teraz to już może być tylko lepiej ! :D
Pozdrawiam Sylwia
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 05.07.2013 16:51

Violu, ciesze sie, ze wszystko dobrze sie uklada :)
Tak Ci tu po cichutku kibicuje...
I oczywiscie trzymam kciuki!!
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 05.07.2013 16:58

Nareszcie.......światełko w tunelu :)
Trzymałam kciuki :)

Pozdrawiam :D
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 05.07.2013 20:42

Cieszę się ,że pomału odzyskujesz siły.Napisz jak po pierwszej wizycie u mamy. Powodzenia :D
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 06.07.2013 05:00

napiszę ...oczywiście ....ale wyjazd przełożony na niedzielę.....bo chcemy jechać jednym samochodem z siostrami.....ja jednak będę musiała teraz zacisnąć pasa i muszę przez pierwsze miesiące zobaczyć jak się będę wyrabiała z kasą....tak ,że wspólne wyjazdy są dla mnie korzystne .....ale jest jeszcze jedna kwestia....ośrodek w którym jest mama jest ośrodkiem państwowym,który przyjmuje także prywatnie (tak jak w naszym wypadku)....mogę więc teraz na spokojnie próbować załatwiać skierowanie i dofinansowanie z gminy (chyba)

ale najpierw muszę dojść do ładu ze sobą.....ostatni tydzień wracałam ok15 z pracy ...trochę ogarniałam w domu i 18-19 zasypiałam do rana......chociaż spałam jakoś nerwowo...dopiero po telefonie ,że z mamą ok w czwartek spałam spokojnie ,ale aż wstyd ,bo do 12 w południe
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 06.07.2013 19:54

Poprostu ,potrzebny Ci był wypoczynek . a ,że do 12-tej -ojtam ,ojtam (ja czasami też tak mam :D )
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 07.07.2013 12:41

Jestem po wizycie u mamy.....wszystko ok....mama uśmiechnięta.....nie wspominała nawet o powrocie.....tak naprawdę to niby nas poznała,ale już można było wyczuć przywiązanie do opiekunki.....Panie opiekunki też uśmiechnięte ...pozytywnie nastawione ......mama nawet po tym tygodniu lepiej chodzi,bo co dzień ma rehabilitację....cieszę się,że jest jej tam dobrze i moje nastawienie do niej też się zmienia :) ....a jeśli ktoś chce mnie oceniać ,to już jego problem...ja wiem ,że mama jest teraz bezpieczniejsza....ma wokoło ludzi w podobnym stanie,i podobno świetnie dogadują się "własnym językiem".....ja też powolutku dochodzę do siebie....nawet dziś chciało mi się ładnie ubrać,bo już mi było wszystko jedno.......ta moja stabilizacja też jeszcze potrwa i mam tego świadomość.....ale małymi kroczkami wracam do życia.....dziękuję za wasze wsparcie :smo: :smo: :smo: :smo:
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 07.07.2013 18:27

Cieszę ,się że jest ok.A jeśli ktoś gada to jego sprawa ,a Ty głowa do góry! Tylko Ty sama wiesz co przeszłaś i nikt kto nie przeszedł takiej drogi jak ty to nie zrozumie . :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 08.07.2013 05:07

Cieszę się Violu, że sytuacja się stabilizuje :D

Pozdrawiam :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone