To po kolei.
1. Ubezwłasnowolnienie.
Idż do Twojego MOPSU lub PCPR i dowiedz się kiedy są dyżury prawnika. Bezpłatnego. On
MUSI Ci pomóc napisać wniosek do sądu. Nie ma zmiłuj się, to jest jego praca.
Jeśli nie, to jest jeszcze Caritas, jeżeli nie Środa WLKP. to POznań. Gdzieś pomoc prawną znajdziesz.
Ktoś musi wystąpić jako przyszły opiekun. Będzie on upoważniony do wydawania wszystkich decyzji w imieniu osoby ubezwłasnowolnionej.
To nie jest nic ciężkiego do przeprowadzenia, wymaga tylko czasu. Podstawa to podanie. POtem już sąd kieruje co i jak. Trzeba tylko odpowidać w terminie. Warto mieć przygotowaną dokuemntacje medyczną itd.
Składa się podanie do sądu rejonowego. Potem następują badania biegłych sądowych lekarzy. Kilka rozpraw. Całość trwa około roku. Koszty są niewielkie.
Jak znajdę wzór podania to wkleje. Dobre, niestety sprawdzone. Ale nie dzisiaj. Będziesz miała jako podkład do dyskusji z prawnikiem.
2. Pomoc. To od czego powinnaś zacząć.
Jestem absolutnie przekonany, że Twojej mamie przysługuje opiekunka z OPS. Skoro jak piszesz pracujesz, opiekunka musi przyjśc.
http://www.opssrodawlkp.pl/us-ugi-opieku-cze.htmlCena uzależniona jest od Waszych dochodów.
Jeżeli Twoja rodzina zgodziła się dokłądać, to czemu nie wynajmecie opiekunki prywatnej ? Choćby na dwie trzy godziny dziennie.
Nie wiem w jakim stanie jest Mama, ale jest jeszcze coś takiego jak długoterminowa opieka pielęgniarska z NFZ.
http://www.nfz-krakow.pl/index.php?ida= ... 1&site=art3. DPS. Państwowy, na poczatku termin jest odległy. Nie wiem, jak to napisać delikatnie, ale te miejsca się zwalniają. Raz szybciej, raz wolniej. Z doświadczenia na początku termin 1,5 roku, telefon, że są wolne miejsca po 0,5 roku. Zabierają o ile się nie myle 75 % renty.
Prywatne to koszt około 3000 zł od osoby.
Nie korzystałem z żadnego, nie powiem jakie są warunki.
Myśle, że na poczatku powinnaś zebrać myśli i zastanowić się jakiej potrzebujesz pomocy, chociażby w krótkim terminie.
Na początek chociażby opiekunka prywatnie (rodzina ma podobno Ci pomóc). W małej miejscowości to koszt rzędu 10-15 zł za godzine. Jeżeli nawet przyszłaby 3 godziny dziennie przez pięć dni to jest to pomoc, a koszt miesięczny to kilkaset złotych.
Ubezwłasnowolnienie. Koniecznie zacznij procedure, jeżeli takowe jest konieczne. Za chwile okaże się, że nie jesteś w stanie załatwić podstawowych spraw.
Czy Twoja Mama ma orzeczenie o niepełnosprawności ?
Przepraszam, że tak chaotycznie, zmęczony jestem, ale jakbyś zadała konkretne pytania łatwiej byłoby by pomóc.
Podstawa zadaj sobie pytanie, co potrzebujesz, ułóż plan i do dzieła. Wtedy też zacznij zadawać konkretne pytania.
Trzymaj się w kazdym razie. Mogę tylko powiedzieć, że rozumiem Cię...