Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

alzheimer

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 11.06.2013 15:16

aga2 napisał(a):http://www.alzheimer-poznan.pl/ spróbuj tu, wiem że są chętni do pomocy, pomogą znaleźć opiekę lub dom opieki, to stowarzyszenie które w ramach swojej działalności prowadzi dwa ośrodki pobytu dziennego, mają telefoniczną linię wsparcia więc telefon do ręki :)
i trzymaj się :)

zadzwoniłam....trzeba się umówic na spotkanie ,ale to tylko kwestia mojego grafiku,a co najważniejsze to Pan udzielił mi informacji ,że prywatne domy nie wymagają ubezwłasnowolnienia :) i jest w stanie mi cos polecić
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.06.2013 15:18

hajduczek napisał(a):
że prywatne domy nie wymagają ubezwłasnowolnienia :)

To właśnie pisałem, ale co "u źródła" urzędowego to ... :wink:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 11.06.2013 15:20

Dziadek Maciek napisał(a):
hajduczek napisał(a):
że prywatne domy nie wymagają ubezwłasnowolnienia :)

To właśnie pisałem, ale co "u źródła" urzędowego to ... :wink:

jednak zmyliła mnie pani w opiece ,bo powiedziała ,że do prywatnych też jest ono konieczne
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 11.06.2013 15:22

:) najwazniejsze to uwierzyc w ludzi :) ze sa jeszcze tacy, ktorzy bezinteresownie chca pomoc, wyciagnac reke...zrozumieja twoj problem :) ciesze się ze znalazlas u nich pomoc :) trzymaj się, bedzie dobrze :)
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 11.06.2013 15:23

aga2 napisał(a)::) najwazniejsze to uwierzyc w ludzi :) ze sa jeszcze tacy, ktorzy bezinteresownie chca pomoc, wyciagnac reke...zrozumieja twoj problem :) ciesze się ze znalazlas u nich pomoc :) trzymaj się, bedzie dobrze :)

dziękuję :smo:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 11.06.2013 15:59

hajduczek napisał(a):
aga2 napisał(a):http://www.alzheimer-poznan.pl/ spróbuj tu, wiem że są chętni do pomocy, pomogą znaleźć opiekę lub dom opieki, to stowarzyszenie które w ramach swojej działalności prowadzi dwa ośrodki pobytu dziennego, mają telefoniczną linię wsparcia więc telefon do ręki :)
i trzymaj się :)

zadzwoniłam....trzeba się umówic na spotkanie ,ale to tylko kwestia mojego grafiku,a co najważniejsze to Pan udzielił mi informacji ,że prywatne domy nie wymagają ubezwłasnowolnienia :) i jest w stanie mi cos polecić

Fajnie, że masz już jakieś konkrety :D :!: Wystarczy trafić na kompetentną osóbkę która udzieli jasnych informacji, oby teraz już pomyślnie ruszyły sprawy :!: :D

Będzie dobrze :!: :!:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 12.06.2013 15:47

Dziś utwierdziłam się w przekonaniu ,że dobrze robię......rano o 5 (tak wyjeżdżam do pracy)zrobiłam mamie śniadanie ,uszykowałam tabletki sprawdzilam jak wygląda sytuacja higieniczna i pojechałam .....Marta w szkole...obie wróciłyśmy ok 15.....okazało się ,że mama mimo ,że daje radę dojść do toalety....to od wczoraj wieczora nawet nie wstała....sniadanie nie zjedzone.....nie naczęty nawet dzbanek z napojem....a co pod kołdrą ...to już nie będę opowiadała :cry:
jakby sprawdziły się słowa pani z opieki,że czlowiek chory na alzheimera może umrzeć z głodu przy pełnym talerzu jedzenia.......to mi się dzis przypomniało jak zobaczyłam nie ruszone jedzenie i picie

w przyszły wtorek mam wolne to będę mogła jechać do tego Wielkopolskiego stowarzyszania Alzheimerowskiego
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.06.2013 16:28

No niestety........tak jest przy tej chorobie......
Trzymaj się Violu :)
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 12.06.2013 19:38

Violu bardzo Ci współczuję. Mam nadzieję, że sobie jakoś radzicie.Będę śledzić Twój wątek, ciekawe co uda Ci się załatwić we wtorek.
Trzymaj się :)
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 13.06.2013 08:08

Violu ! :D
Ostatnio edytowano 13.06.2013 08:24 przez mada10000, łącznie edytowano 1 raz
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 13.06.2013 08:24

Violu ! Musisz mieć ,dużo siły. Musisz ,też liczyć się z atakami ludzi (taka wyrodna córka ,nie chciało jej się zajmować matką itd).Pamiętaj ludzie gadali ,gadają i będą gadać ,ważne jest tylko to ,że kiedy wieczorem będziesz kładła się spać twoje sumienie będzie czyste.
Opieka nad chorym na alzheimera ,jest bardzo trudna.Moja bliska sąsiadka (już niestety nie żyje)opiekowała się swoją mamą .Ona w nocy ,jej siostra cały dzień .Kiedy widziałam jej trud ,to aż serce płakało.Obie siostry nie pracowały,i nie miały siły, było im naprawdę bardzo ciężko.Jej mama była przy tym jeszcze bardzo bojowo do nich nastawiona.
Bardzo Ci współczuję ,wiem że każda decyzja będzie dla Ciebie bólem i będziesz miała masę rozterek, ale głowa do góry !Odwagi :D
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 14.06.2013 21:06

niestety pani z opieki nie podała mi namiarów żadnych ośrodków......aż mi się wierzyć nie chce ,że nie mają takich danych lub możliwości dotarcia do nich....poczułam się jak zwykle "olana" :? a była taka miła....moja nadzieja we wtorkowym spotkaniu w Poznaniu.....w domu coraz gorzej,ale nie chcę już opisywać....już nie chce...dobranoc
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 15.06.2013 11:49

próbowałam dzis sama obdzwonić parę ośrodków.....niestety sobota i udało mi się tylko do dwóch.....jeden dość daleko bo 200 km ,a drugi 25 km ...koło Wrześni ...Bierzglinek.. Dom Opieki Koniczynka...mają miejsca...przyjmują z alzheimerem.....niekonieczne ubezwłasnowolnienie tylko podpis -zgoda osoby chorej (wynikało z rozmowy ,żę po prostu wiedzą o co chodzi)...koszt 2.500-3000 zależnie od tego ile chora osoba potrzebuje opiekii,pomocy.....kwestia warunków to juz by należało pojechać.....ale jest jakieś światełko w tunelu :)
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 15.06.2013 15:04

Myślę ,że we wtorek Ci więcej będą w stanie pomóc,zrozumieć :D
Napisz po spotkaniu ! powodzenie
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 18.06.2013 20:00

Byłyśmy z siostrą w Wielkopolskim Stowarzyszeniu alzheimerowskim i kolejny zawód....doszłam do wniosku ,że w naszym kraju większość organizacji typu ośrodki pomocy ,stowarzyszenia (zapewne nie wszystkie) to wielkie dno.Pan skserował mi jakieś 3 adresy o ,których nic nie potrafił powiedzieć ,ponieważ były to adresy ,króre jakieś domy mu podały zapewne w ramach reklamy.Mama wrażenie ,że wizyta osobista ,którą wymagał miała tylko na celu założenie karty mamie,co pewnie wiąże się z jakimś kolejnym dofinansowaniem dla jego stowarzyszenia...a i dostałam książeczkę do poczytania o alzheimerze.

Poszukałam więc sama w internecie i umówiłam się w Pobiedziskach....ok 30 km od nas..byłyśmy....nowy budynek.....drugi zresztą tego właściciela z taką "spesjalizacją"....czysto....prosto...ogródek... na uboczu....dookoła widoki na pola i lasy..cena 2700...z procedurami bedzie bez problemu ....siostrze też się podobało ....więc to chyba będzie to.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone