Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A może Bułgaria....

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.05.2007 12:22

Darmar :D po cichu liczyłem, że się odezwiesz :D.
Powiedz mi jeszcze w takim razie jakie są różnice między cenami campingów i kwater :D i ile wynosi (mniej więcej) koszt za osobę na kwaterze, bo czytałem, że przemierzyłeś całe bułgarskie wybrzeże :D. Czy są jakieś tańsze rogiony (chodzi mi o kwatery) czy na wybrzeżu wszędzie są mniej więcej jednakowe ceny i jak ze standardami, czy można znaleźć kwatery klimatyzowane :?:

Pozdrav :papa:

P.S. Z tego co pamiętam obowiązuje tam cyrlica :? idzie się dogadać :?:
darekk_2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 25.05.2007 12:48

Moje Pytania identyczne jak te Leszka i jeszcze jedna prośba może znajdzie się ktoś odwazny kto był i walnie opisik plus jakieś może fotki Bułgarii??coś na styl relacji z podróży?
Pozdrawiam i czekamy....
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 25.05.2007 12:54

darekk_2005 napisał(a):Moje Pytania identyczne jak te Leszka i jeszcze jedna prośba może znajdzie się ktoś odwazny kto był i walnie opisik plus jakieś może fotki Bułgarii??coś na styl relacji z podróży?
Pozdrawiam i czekamy....

Wejdź na BULGARICUS.COM. Tam jest mnóstwo relacji z podróży i bardzo dobrze się je czyta.

Pozdrawiam
Rafał
darekk_2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekk_2005 » 25.05.2007 13:07

dzieki bardzo ;) :)
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 25.05.2007 13:59

Leszek Skupin napisał(a):

Pamiętaj, że tam głową kiwa się na "tak" i "nie" odwrotnie niż u nas. :twisted:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.05.2007 14:16

Leszek Skupin napisał(a):idzie się dogadać :?:

Jak troche znasz rosyjski ze szkoly i chorwacko-serbski z wyjazdow to sie zupelnie niezle dogadasz. A nawet jak nie znasz to po naoliwieniu strun glosowych rakija tez sie dogadasz po slowiansku :lol:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 25.05.2007 14:30

Nasz znajomy ciut nas zaraził Bułgarią. Na korzyść BG działąją piaszczyste plaże (wiem co mówię - mając na myśli Kacpra-Boba budowniczego)!
Poszukaliśy wczasów...w alfa-starze wyprzedane w zasadzie wszystkie imprezy samolotowe bez wyżywienia.... A wersje z jedzeniem jednak za drogie. Z kolei odradzono nam wyjazd własnym autem, bo długo, niezbyt wygodnie i z licznymi patrolami rumuńskiej policji....

W każdym razie nazwę Nesseber....zakodowałam sobie mocno w pamięci ;-)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 25.05.2007 14:35

mama_Kapiszonka napisał(a):Z kolei odradzono nam wyjazd własnym autem, bo długo, niezbyt wygodnie i z licznymi patrolami rumuńskiej policji....[/color]

BUŁGARSKIE STRACHY I MITY

Pozdrawiam
RAfał
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 25.05.2007 14:45

Leszek ceny za osobe to około 5-6euro. Za klimatyzowany i lepiej wyposażony opartman około 10 ale to już jest luksusowy.Jest drogo w okolicy Złotych Piasków.Zdecydowanie lepiej ładniej i taniej jest na południu kraju.Cenu kwater są nieco wyższe od kempingów. Kempingi radze omijac są fatalne.Jesli chodzi o dogadanie to bez problemu.Miej więcej taki poziom trudnosci jak w Chr.
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 25.05.2007 15:54

Muszę sie przyznać że za komuny , były to czasy kawalerskie, zjeżdziłem również, całe wybrzeże i nie tylko . Od Złotych Piasków po Achtopol. W tych czasie byłem zauroczony Bułgarią . Super piach na plaży i ciemne dziewczyny ( na twarzy)., Ale moim zdaniem najpiękniejsze miasta TO Sozopol i Achtopol .Mają w sobie b, duzy urok. To jak jak w Cro. Trogir. Trudno jest przyrównywać inne kultury. Przyznaje mojemu przedmówcy rację , może nie w całości , ale w Rumuni trzeba uważać ......... na wszystko . Dosłownie. Pozdrav Andreas :D :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.05.2007 16:34

kw napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):

Pamiętaj, że tam głową kiwa się na "tak" i "nie" odwrotnie niż u nas. :twisted:

Cenna uwaga :lol: dobrze że przypomniałeś bo wiedziałem o tym ale pamięć ulotna jest ;)

Wogóle nie sądziłem, że wśród nas jest aż tylu Bulgaricusów ;) dzięki za odzew. Pewno jeszcze będę miał pytania....
Pozdrav :papa:
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 26.05.2007 16:02

Kiedyś zakładałam podobny wątek na temat bułgarii i dostałam sporo ciekawych opinii, dlatego pozwolę sobie podsunąć linka :) forum/viewtopic.php?t=10772&postdays=0&postorder=asc&start=0
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.05.2007 16:41

Dzięki :). Nie wygląda to mimo wszystko zachęcająco :?.
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 26.05.2007 17:08

No właśnie, i chyba pośrednio te opinie spowodowały odłożenie wyjazdu do Bułgarii na jakiś czas... dlatego póki co pozostaję przy Chorwacji :lol:
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 26.05.2007 20:44

Moje krótkie zdanie co do BG . Lecieć samolotem tam i z powrotem. :D Jechałem już wszelkimi środkami transportu go BG. Dwa dni jazdy ......b.męczące Pozdrav. Andreas :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

A może Bułgaria.... - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone