Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zgłupiałam - co mam robić ? :(

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 22.07.2007 14:57

Witam.
Na Waszym forum spędziłam już 2 dni i dwie noce. Mam już totalny mętlik w głowie, nie wiem co robić, jak robić. Jedyna rzecz jakiej jestem pewna to wyjazd do Chorwacji, o którym marzę od pobytu parę lat temu. Wtedy dojechaliśmy do rodziny, która kazała nam przyjeżdżać do Żaborić (?), ponieważ byli bardzo oczarowani. Wtedy sprawa była prosta i jasna - mieliśmy już zapewniony pokój u nich w domku, więc nie było paniki (były 2 pokoje, łazienka, aneks kuchenny i zatoczka tuż pod drzwiami ;) ).

Teraz zapadła decyzja - jedziemy ponownie.

Czytam i czytam na tym forum i na wielu innych różnych stronach i mam teraz wiele pytań, których nie rozwiewają już kolejne posty innych użytkowników, lecz tylko budzą wciąż to nowe wątpliwości i mieszają mi w głowie. Dlatego postanowiłam napisać swój własny i mam nadzieję, że mi pomożecie i nie będziecie mówić mi o opcji "szukaj" ..
Rzetelna pomoc i porady naprawdę będą mile widziane ;)

Jest nas 3 - ja (17lat) i rodzice. Jako, że chcielibyśmy tam spędzić tydzień (od 4.08 do 11.08- może trochę więcej), nie chcemy wybierać się gdzieś na południe. Północne wybrzeże wystarczy ;)
Wszyscy radzą, żeby jechać w ciemno, więc tak chyba zrobimy ..
Tylko teraz gdzie ?!
Zachwalacie wyspę Pag i ku niej właśnie się skłaniamy, lecz którą miejscowość na Pagu wybrać? Czy Novalja czy Pag czy moze coś jeszcze innego?
Przejazd promem ? Mostem?
Może coś na innego na Półwyspie Istria ?

Wiadomo chcielibyśmy spędzić urlop jak najmniejszym kosztem.
Zależy nam na spokojnym odpoczynku nad morzem ( samotną zatoczką najlepiej ;D ), wieczorami będziemy odwiedzać inne miejscowości lub też zwiedzać coś co tylko polecacie.
Pokoik z aneksem kuchennym z łazienką w takim terminie to jakie koszta ? Raz czytam że 50 Euro za noc, innym razem czytam, że można sie zamknąć w kwocie 8-12 Euro za noc.
Może ktoś z Was zna jakieś kwatery godne polecenia i nie drogie? Bo trochę ciężko jest nam jechać całkiem w ciemno - wiadomo.
W internecie znalazłam wiele ofert, ale w sumie i takie sa w ciemno.
Co sądzicie o takich ? :
1. http://www.chorwacja.pl/oferta/HRM00180 ... ?turnus=32
2. http://www.chorwacja.pl/Pag/Apartamenty_Prywatne.xml
3. http://www.chorwacja.pl/Pag/Apartamenty-Gajac.xml

A może ktoś zna kontakty do jakiś "wypróbowanych" gospodarzy?

Proszę niech ktoś nam pomoże..
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 22.07.2007 15:28

Naprawdę liczę na Wasze porady.
Już nie mam siły przeglądać internetu, bo moje oczy odmawiają już posłuszeństwa.

Mam nadzieję, że wspomożecie nastolatkę, która chce ułatwić rodzicom wymarzony urlop ;)
Zajrzę tu wieczorem z nadzieją na jakiś odezw, a tymczasem pozdrawiam.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 22.07.2007 16:35

olcieek napisał(a):Mam nadzieję, że wspomożecie nastolatkę, która chce ułatwić rodzicom wymarzony urlop ;)

Jeżeli ktoś bedzie ci chciał pomóc to wiedz że jeszcze bardziej ci zamętli :(
Ilu podpowiadających tyle opcji a ty masz tylko jedna główke która może tego wszystkiego nie wytrzymac :(

Obojętne gdzie pojedziecie. Wszędzie jest pieknie, wszędzie ciepło i woda krystaliczna.
ja podpowiem: szkajcie miejscowości małych i takich które nie sa okrzyczane jako naj naj naj :))) bo w takich mase ludzi, no chyba że tak lubisz :)))

http://www.olczyk.com/mirek/chorwacja/
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 22.07.2007 16:52

olcieek napisał(a):Naprawdę liczę na Wasze porady.
Już nie mam siły przeglądać internetu, bo moje oczy odmawiają już posłuszeństwa.

Mam nadzieję, że wspomożecie nastolatkę, która chce ułatwić rodzicom wymarzony urlop ;)

Zgadzam się. Ile osób tyle wrażeń- co za tym idzie- porad.
Nie wiem skąd jedziecie- ale północna Chorwacja jest blisko. Zwłaszcza, że jeżeli ze Słupska- to kawał drogi.Wyspy maja opinię drogich- 20-30% drożej niż na lądzie. Ja polecam Ci Istrę- byłem tam dwa razy w Rovinj. Jak w ciemno- to przy plaży jest osiedle, sprawdzisz gdzie i poszukacie czegoś. Jest sezon, więc nastaw się na cierpliwość.
Tu daję linka do porządnej dość mapy: http://www.hac.hr/turisticka_karta/interaktivna.html

Tu mapa Rovinj:
http://www.tzgrovinj.hr/HRV/karta/kartahr/mainX.html

Jak nie tym razem, to może następnym.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 22.07.2007 17:00

Grigorij napisał(a): Ja polecam Ci Istrę

I tak oto się zaczyna robienie (nie celowo) metliku w młodej gówce :)))

"Grigorij" bez urazy ale Dalmacja to jest to !!!! co lubia nie tylko tygryski :))))

To że Istria jest blisko to nie jest wszystko :)))

"Grigorij" proszę nie odpowiadaj, zwróć uwagą że nie wpisałem mego ulubionego miejsca w Chorwacji :)))
Może ja i Ty odstąpimy na razie od mieszania :)))) w kotle z którego "olcieek" chciałaby wybrać najsmaczniejszy kąsek :)))

Powodzenia :)
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 22.07.2007 17:00

Jesteśmy ze Słupska, ale podróżować będziemy z Wrocławia przez Kudowę, Czechy, Austrię, Słowenię i do Chorwacji.

Szczerze powiedziawszy nie wiedziałam nawet, że wyspy mają opinię droższych, ale przemyślimy to jeszcze.

A jak jest z tymi linkami do kwater co podałam ? Warto to to czy też nie ?

O Rovinj zaraz poczytam ..
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 22.07.2007 17:04

mirek109 napisał(a):"Grigorij" bez urazy ale Dalmacja to jest to !!!! co lubia nie tylko tygryski :))))

Dalmacja to jest ten teren o którym ja pisałam ? :P BO już nie wiem xD

mirek109 napisał(a): "Grigorij" proszę nie odpowiadaj, zwróć uwagą że nie wpisałem mego ulubionego miejsca w Chorwacji :)))

A jakie jest Twoje ulubione ? :lol:
Bo widzę, że z Ciebie istny Croentuzjasta ;)
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 22.07.2007 17:10

olcieek napisał(a):Szczerze powiedziawszy nie wiedziałam nawet, że wyspy mają opinię droższych, ale przemyślimy to jeszcze.

Jeżeli jedziecie tylko po słońce to można sobie darować różnice ale zwróć uwagę że zwiedzając, poznając ten piekny kraj musisz codziennie się przeprawiać na stały ląd co robi koszta i strate czasu a nawet "małe" kłopoty gdybyście się spóźnili na ostani prom :(

olcieek napisał(a):A jak jest z tymi linkami do kwater co podałam ? Warto to to czy też nie ?

Jeżeli szukasz kwater to możesz i tu rzucić oczkiem wybierając region :)))
No to teraz masz w czym wybierać - to się namieszało :)

Tak to jest - jak wybieramy z trzech możliwości to mały problem ale przy tak dużym wyborze to mozna się wykończyć czego ci nie życzę :):):)

Głowa do góry, oczy zamknij i palcem w mape - wybór na 100% prawidłowy :))))

Ale się narobiło :):):)
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 22.07.2007 17:10

mirek109 napisał(a):
Grigorij napisał(a): Ja polecam Ci Istrę

I tak oto się zaczyna robienie (nie celowo) metliku w młodej gówce :)))

"Grigorij" bez urazy ale Dalmacja to jest to !!!! co lubia nie tylko tygryski :))))
To że Istria jest blisko to nie jest wszystko :)))
"Grigorij" proszę nie odpowiadaj, zwróć uwagą że nie wpisałem mego ulubionego miejsca w Chorwacji :)))
Powodzenia :)

Robi się niezły mętlik. W Chorwacji byłem trzy razy i raz w Czarnogórze, po drodze Dubrovnik. każde miejsce w Cro jest urokliwe. W Dalmacji tez byłem na dłużej - koło Splitu. Było tez dobrze, ale ze Słupska na taka droge- no, właściwie czemu nie? Tylko dobrze się przygotować do drogi. Mozna wyjechać po południu, przespać się w Polsce na granicy koło Kłodzka- duzo pensjonatów i gospodarstw agroturystycznych. Tez się da. Nie obrażę się - Dalmacja tez jest piękna.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 22.07.2007 17:12

olcieek napisał(a):A jakie jest Twoje ulubione ? :lol:

Na razie zamilkne. Ile masz czasu do wyjazdu ????:)

Fotki dużo podpowiedzą :))))

http://www.olczyk.com/mirek/chorwacja/
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 22.07.2007 17:17

olcieek napisał(a):Jesteśmy ze Słupska, ale podróżować będziemy z Wrocławia przez Kudowę, Czechy, Austrię, Słowenię i do Chorwacji.
..

Nie jedźcie na Kudowę. To niepotrzebne wydłużenie drogi Lepiej na Kłodzko- Boboszów- Mohelnice-Olomouc- Brno-Wiedeń...Tylko pamiętajcie o czeskiej winiecie na autostradę. W Mohelnice zaczyna sie juz dwupasmówka. Mam nadzieje, że podałem dobrze kolejność- sprawdź z mapy. :D
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 22.07.2007 17:22

Do wyjazdu zostały tydzień i dwa dni :P
1 sierpnia jedziemy do Wrocławia - tam spimy, potem na Chorwację.
Już ustaliliśmy, że chcemy być na miejscu przed sobotą napewno by uniknąć "wymiany turnusów"

Z tym żeby ruszać na Kłodzko i przez Boboszów to cenna porada, już przekazałam tacie, zobaczymy jak to wygląda na mapie.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 22.07.2007 17:52

olcieek napisał(a):
Już ustaliliśmy, że chcemy być na miejscu przed sobotą napewno by uniknąć "wymiany turnusów"

.

Bardzo dobrze :). Najlepszym rozwiązaniem (miom zdanie) byłoby dotrzeć na miejsce w piątek popołudniu czyli jazda w nocy z czwartku na piatek przez Austrie. Taka ewentualność pozwoli niepoznać korków :)))

powodzenia i udanego (nie może być inaczej) wypoczynku.
Czekamy na fotki :))))
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 22.07.2007 18:19

Jutro poniedziałek, więc zajdę z rodzicami do jakiegoś biura podróży i zobaczymy co z tego wyniknie.
Pewnie padnie na ta nieszczęsna Istrię, bo od wysepek jednak mnie odciągnęliście, bo to może być rzeczywiście problem i koszt z ciągłym przeprawianiem się promem z jednej na druga stronę ;)

Teraz pewnie spędzę kolejne dwa dni o czytaniu o Istrze ech. Męczące te wybory wakacyjne :P
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 22.07.2007 18:31

olcieek napisał(a):
Pewnie padnie na ta nieszczęsna Istrię, bo od wysepek jednak mnie odciągnęliście, bo to może być rzeczywiście problem i koszt z ciągłym przeprawianiem się promem z jednej na druga stronę ;)

Oddal mysli o Istrii :)))
Tam mase makaronów i z tego co czytałem na forum drożej niż w Dalmacji.
Po co wam biuro podróży ????? Chcecie płacić posrednikom ????

Czas wskazać moje miejsce :)).
Doskonała baza na wypady poznawcze, spokój ( po stronie od Zadaru), nie duża miejscowosć :))) i mógłbym dalej :)
Jaka to miejscowość ??? Biograd na Moru.
Wiem, masz daleko. Z Bielska mam 960 km.

Poszukaj, zadzwoń, dogadaj się :)))
http://www.olczyk.com/mirek/imagepages/image335.html

Możesz poszukac i tu http://www.apartmani-hrvatska.com/zadar/index.htm
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone