Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zgłupiałam - co mam robić ? :(

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.07.2007 08:00

olcieek napisał(a):Dobra chyba sie zdecydowaliśmy.

Wyspa KRK- miejscowość Njivice.
Albo bardziej na południe .. :>
Decyzja wstępna, ale na razie akceptacja z każdej strony jest.
Dobrze?

Czytałam, że na Krk mostem a na parkingu (po prawej ? ) oferują kwatery i jest git :P

Moim skromnym zdaniem ... Njivice to słaby wybór. Jeżeli juz w tym rejonie to lepsza jest Malińska. Bardziej pod turystę.
Jednak w Njivicach też są ludzie, nie będziecie sami z całą pewnością.
admi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) admi » 25.07.2007 13:52

olcieek napisał(a):Witam.
Na Waszym forum spędziłam już 2 dni i dwie noce. Mam już totalny mętlik w głowie, nie wiem co robić, jak robić. Jedyna rzecz jakiej jestem pewna to wyjazd do Chorwacji, o którym marzę od pobytu parę lat temu. Wtedy dojechaliśmy do rodziny, która kazała nam przyjeżdżać do Żaborić (?), ponieważ byli bardzo oczarowani. Wtedy sprawa była prosta i jasna - mieliśmy już zapewniony pokój u nich w domku, więc nie było paniki (były 2 pokoje, łazienka, aneks kuchenny i zatoczka tuż pod drzwiami ;) ).

Teraz zapadła decyzja - jedziemy ponownie.

Czytam i czytam na tym forum i na wielu innych różnych stronach i mam teraz wiele pytań, których nie rozwiewają już kolejne posty innych użytkowników, lecz tylko budzą wciąż to nowe wątpliwości i mieszają mi w głowie. Dlatego postanowiłam napisać swój własny i mam nadzieję, że mi pomożecie i nie będziecie mówić mi o opcji "szukaj" ..
Rzetelna pomoc i porady naprawdę będą mile widziane ;)

Jest nas 3 - ja (17lat) i rodzice. Jako, że chcielibyśmy tam spędzić tydzień (od 4.08 do 11.08- może trochę więcej), nie chcemy wybierać się gdzieś na południe. Północne wybrzeże wystarczy ;)
Wszyscy radzą, żeby jechać w ciemno, więc tak chyba zrobimy ..
Tylko teraz gdzie ?!
Zachwalacie wyspę Pag i ku niej właśnie się skłaniamy, lecz którą miejscowość na Pagu wybrać? Czy Novalja czy Pag czy moze coś jeszcze innego?
Przejazd promem ? Mostem?
Może coś na innego na Półwyspie Istria ?

Wiadomo chcielibyśmy spędzić urlop jak najmniejszym kosztem.
Zależy nam na spokojnym odpoczynku nad morzem ( samotną zatoczką najlepiej ;D ), wieczorami będziemy odwiedzać inne miejscowości lub też zwiedzać coś co tylko polecacie.
Pokoik z aneksem kuchennym z łazienką w takim terminie to jakie koszta ? Raz czytam że 50 Euro za noc, innym razem czytam, że można sie zamknąć w kwocie 8-12 Euro za noc.
Może ktoś z Was zna jakieś kwatery godne polecenia i nie drogie? Bo trochę ciężko jest nam jechać całkiem w ciemno - wiadomo.
W internecie znalazłam wiele ofert, ale w sumie i takie sa w ciemno.
Co sądzicie o takich ? :
1. http://www.chorwacja.pl/oferta/HRM00180 ... ?turnus=32
2. http://www.chorwacja.pl/Pag/Apartamenty_Prywatne.xml
3. http://www.chorwacja.pl/Pag/Apartamenty-Gajac.xml

A może ktoś zna kontakty do jakiś "wypróbowanych" gospodarzy?

Proszę niech ktoś nam pomoże..

Na Pagu byłem w tym roku po raz drugi. Uważam, że to trafny wybór.
Miejsce pobytu - wyłącznie miasto Pag. Nowalia to nieporozumienie, nawet nie warto wg mnie tam pojechać na kilka godzin. Chyba,że na plaże zrce k/Nowali bardzo zachwalanej. Ale nie byłem więc nie mogę skomentować. Dojazd mostem wydaje się zdecydowanie prostszy a odległośc podobna. Noclegi? Na pewno coś znajdziecie, chocizż sierpień jest najbardziej oblegany. Ceny do negocjacji - sądzę że za 3 osoby ok. 50e/dzień to górna granica.
W okolicy wiele ukrytych zatoczek z plażami.
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 25.07.2007 20:13

No to pojedziemy głębiej w Krk;)
Rodzice za namową moją i naszych znajomych ochłonęli już z myślą jazdy w ciemno.

Jedziemy na Krk, tym mostem przejedziemy i będziemy się kierować na południe skoro Njivice to jakieś nieporozumienie ;)
Chyba, że jak wybierze się jakąś miejscowość na południu to może lepiej pojechać wybrzeżem i promem przepłynąć ? Jak to jest ? :>

Przynajmniej jak już mamy mniej więcej teren (tzn. wyspę :P ) obrany to można jechać ;) Zatrzymamy się tam gdzie się spodoba chyba, że sugerujecie jakąś ciekawą miejscowość.

W sumie do wyboru jest dużo: Malińska, Krk, Klimno, Kornic, Omniszalj, Szilo, Vrbnik, Poljica, Punat, Stara Baśka, Baśka (dwa ostatnie często się pojawiają na forum chyba) .. a reszty się nie doczytałam ;P

admi napisał(a): W okolicy wiele ukrytych zatoczek z plażami.

W jakiej okolicy bo za bardzo nie zrozumiałam z Twojej wypowiedzi ?
;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2007 20:36

olcieek napisał(a):No to pojedziemy głębiej w Krk;)....

I bardzo dobrze :lol: Macie określone miejsce docelowe to łatwiej podjąc decyzję, gdzie zatrzymac się na dłużej - połowa sukcesu :wink:
olcieek napisał(a):....Jedziemy na Krk, tym mostem przejedziemy i będziemy się kierować na południe skoro Njivice to jakieś nieporozumienie ;)......

Tak sobie do serca tej opinii o Njivicach nie bierz. To kwestia gustu - mnie sie tam nie podobało Tobie, może sie spodobac
olcieek napisał(a):....Chyba, że jak wybierze się jakąś miejscowość na południu to może lepiej pojechać wybrzeżem i promem przepłynąć ? Jak to jest ?...

To raczej pomysł nietrafiony. Na Krk promy płyną z wysp Rab i Cres - więc nie bardzo wam bedzie po drodze. A poza tym po co ? Na Krk jest przecież most - i szybciej i taniej niż promem
olcieek napisał(a):....W sumie do wyboru jest dużo: Malińska, Krk, Klimno, Kornic, Omniszalj, Szilo, Vrbnik, Poljica, Punat, Stara Baśka, Baśka (dwa ostatnie często się pojawiają na forum chyba) .. a reszty się nie doczytałam ;P...

Wszystko OK - tylko kilka małych "ale" :wink: :
1) nie polecam zatrzymywac się na dłużej niż kilka godzin w Omisalij. Miasteczko, owszem, bardzo urokliwe ale.....panorama z plaży rozciąga się na rafinerie w Rijece a to niezbyt gustowny widok
2) Poljica, też bardzo ładna tyle, że położona jest kilka kilometrów od morza o czym musisz pamietac
3) reszta miasteczek OK :wink:
4) tak jak już wcześniej pisałem o pierwsze oferty pytajcie na parkingu (po prawej stronie) jak wjedziecie na wyspe. Zawsze stoi tam kilku staczy :lol:
Szerokiej drogi, pozdrav :papa:
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 25.07.2007 20:48

O o o ;D
Dobre rady - trzeba zapamiętać - szczególnie o tej rafinerii i miejscowości bez morza xD

A z tymi ofertami na parkingu to na wszelkie wyspowe miasteczka stoją ? :p
że im się tak chce , np. z tej Baśki przyjechać .. :p
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2007 06:13

olcieek napisał(a):....A z tymi ofertami na parkingu to na wszelkie wyspowe miasteczka stoją ? :p
że im się tak chce , np. z tej Baśki przyjechać .. :p

Dokładnie :wink: czy im sie chce, nie wiem :?: ale skoro z tego żyją to trzeba frontem do klienta :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.07.2007 08:32

olcieek napisał(a):No to pojedziemy głębiej w Krk;)

W sumie do wyboru jest dużo: Malińska, Krk, Klimno, Kornic, Omniszalj, Szilo, Vrbnik, Poljica, Punat, Stara Baśka, Baśka (dwa ostatnie często się pojawiają na forum chyba) .. a reszty się nie doczytałam ;P

admi napisał(a): W okolicy wiele ukrytych zatoczek z plażami.

W jakiej okolicy bo za bardzo nie zrozumiałam z Twojej wypowiedzi ?
;)

Jesteś ze Słupska więc aby było coś innego od Bałtyku to proponuję - 1-Vrbnik, 2 - KRK, 3- Baśka ( nie Stara Baska). Jeżeli chcesz troszkę "życia ncnego" to KRK jako pierwszy. Jednak dla ludzi z nizin :D Vrbnik będzie robił wrażenie. To tylko moje sugestie. Zatrzymać się można w innej miejscowości a reszta ..... przecież jest samochód.
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 26.07.2007 20:02

Teraz mam pytanie zupełnie z innej paczki.

Gdzieś widziałam, że 15 sierpnia Chorwaci niby obchodzą jakieś święto. Cóż to jest ktoś wie ?
Znalazłam info, że w Omisalj odbywa się tego dnia jakiś festiwal, ale jaki to już nie było napisane.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2007 20:14

olcieek napisał(a):...
Gdzieś widziałam, że 15 sierpnia Chorwaci niby obchodzą jakieś święto. Cóż to jest ktoś wie ?....

15 sierpnia: Dzień Wniebowzięcia NMP (Velika Gospa)
:papa:
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 26.07.2007 21:23

no tak.
nie pomyślałam ;)
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 27.07.2007 15:28

olcieek napisał(a):no tak.
nie pomyślałam ;)

Co prawda Chorwaci to katolicy, ale z tymi świętami rożnie bywa.
olcieek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcieek » 30.07.2007 17:09

Witam ponownie ;)
Nie chcę zakłada niepotrzebnie nowego tematu, a mam jeszcze kilka pytań odnośnie trasy.

Z tego co wyczytałam to z Wrocławia najlepsza jest trasa : Kłodzko> Boboszów > Zabreh> Mohelnice > Olomouc > Brno > Wiedeń> Graz> Maribor> a potem to już chyba Zagrzeb i na Krk :P

Rodzice postanowili wyruszyć jednak w piątek po południu, żeby na miejscu być w sobotę z rana.
Nie wiem czy to dobry pomysł zwłaszcza po tym :
slapol napisał(a):Jedna ważna informacja (stara jak świat). W sobotę przed południem korek w Słowenii w stronę Chorwacji sięgał (z kilkusetmetrowymi przerwami) od granicy A-SLO do granicy SLO-HR, czyli przez cały ten mały kraj icon_wink.gif z kompletną blokadą Mariboru. Raczej nie warto znaleźć się na tamtym kierunku w takim czasie

Jakoś nie uśmiecha mi sie jechać w takim korku ..
Czy zawsze tam jest tak w soboty nad ranem ? Wie ktoś coś może na ten temat ?
Czy to dobry pomysł z takim terminem wyjazdu czy znowu panikuję i za bardzo się przejmuję ? ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2007 17:48

olcieek napisał(a):....Rodzice postanowili wyruszyć jednak w piątek po południu, żeby na miejscu być w sobotę z rana....
.Jakoś nie uśmiecha mi sie jechać w takim korku ..
Czy zawsze tam jest tak w soboty nad ranem ? Wie ktoś coś może na ten temat ?...
Czy to dobry pomysł z takim terminem wyjazdu czy znowu panikuję i za bardzo się przejmuję ? ;)

Moim zdaniem zły pomysł z tym żeby na Krk wylądowac w sobotę:
1) bardzo duże prawdopodobieństwo stania w korkach,
2) jedziecie najbardziej "korkujacą się" trasą (Wiedeń, Maribor, okolice Zagrebia),
3) to w/w zakorkowanie a raczej duża szansa na zakorkowanie występuję w terminach piątek/sobota,
4) postaraj się namówic rodziców na wyjazd z soboty na niedziele lub niedzieli na poniedziałek - oszczędzi wam to stresu na drodze,
5) jeden dzień was nie zbawi a zminimalizujecie sobie szanse na stanie w korku,
Poogladaj sobie jak czasami wyglada ruch na autostradach i kolejki na przejściach granicznych w sobote przed południem:
http://www.hak.hr/cpage.aspx?page=thak4.html
:papa:
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 30.07.2007 18:19

Piotrek_B napisał(a):
olcieek napisał(a):....Rodzice postanowili wyruszyć jednak w piątek po południu, żeby na miejscu być w sobotę z rana....
.Jakoś nie uśmiecha mi sie jechać w takim korku ..
Czy zawsze tam jest tak w soboty nad ranem ? Wie ktoś coś może na ten temat ?...

3) to w/w zakorkowanie a raczej duża szansa na zakorkowanie występuję w terminach piątek/sobota,
4) postaraj się namówic rodziców na wyjazd z soboty na niedziele lub niedzieli na poniedziałek - oszczędzi wam to stresu na drodze,
5) jeden dzień was nie zbawi a zminimalizujecie sobie szanse na stanie w korku,

Austryjacy ruszaja w droge po południu więc "olcieek" musicie być przd nimi. Moim zdaniem powiniście wyruszyć wieczorem w czwartek.
Ten jeden dzień może dużo wnieść do waszego wypoczynku :))))
i zaoszczędzi stresu związanego z korkami.

Powodzenia

PS.
Trzymam kciuki :)))) za was
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Zgłupiałam - co mam robić ? :( - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone