Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żenująca wypowiedź Plumka

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak
Żenująca wypowiedź Plumka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 10.03.2009 06:11

:!:

Robię tu miejsce na uzasadnienie swoich wypowiedzi odnośnie mojego posta w wątku: Praca Chorwata w Polsce. Pomóżcie! - żeby tam oponenci nie musieli śmiecić...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.03.2009 08:40

W mojej opinii w tym co piszesz jest dużo prawdy. Może nie 100% ale te 95% będzie bardzo bliskie prawdy :wink: Mi również trudno wyobrazić sobie kelnera który nie zna języka :)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 10.03.2009 08:42

a moze to goscie przez niego obslugiwani nie znaja jezyka ?
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 10.03.2009 08:45

readystadygo napisał(a): Tak więc jak myslicie kto moglby zatrudnic chorwata ze znajomoscia języka angielskiego i to polnielegalnie. On posiada wieloletnie doswiadczenie w pracy jako kelner, zna się oczywiście na winach i na kuchni Chorwackiej. Moze jakas restauracja Chorwacka? Pomozcie!

A jak to jest półnielegalnie?? bardzo mnie to ciekawi... Tzn legalnie jest z tobą w związku a nielegalnie u nas w kraju czy jakoś tak podobnie?? A może z tobą jest nielegalnie??
Forum to nie biuro pośrednictwa pracy. Jak facet ma jaja to powinien sobie prace znaleźć. Niech robi tak jak robiły setki Polaków na wyjeździe... chodzi od knajpy do knajpy i pyta o posade na zmywaku. Od czegoś może zacząć.

A zawsze może zostać żigolakiem 8) 8) 8) ponoć to dochodowy fach...
Życze ci powodzenia. Jemu też.

A co do wypowiedzi Plumka...

Musze sie z tobą nie zgodzić w jednej kwestii...
U nas jest już nadmiar pseudofachowców tak więc następny nie jest nam już potrzebny..

PZDR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.03.2009 09:21

VOID napisał(a):
A zawsze może zostać żigolakiem 8) 8) 8) ponoć to dochodowy fach...

To jest dopiero żenująca wypowiedź.
A plumkowej raczej pozbawiona empatii.
O wrodzonej złośliwości wspominać nie trzeba ,bo to akurat widać i czuć :wink:
Pytanie czy pytanie o pracę dla kogoś(nawet Chorwata w Polsce) upoważnia do wygłaszania ocen na temat ludzi ,których sie kompletnie nie zna czy próba uświadamiania( w podtekście ),głupoty młodej -było uzasadnione i oczekiwane.
Ale w końcu to forum i każdy swoje trzy grosze może wtrącić.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.03.2009 10:01

slawek66 napisał(a):a moze to goscie przez niego obslugiwani nie znaja jezyka ?

Czyli w polskiej knajpie mam zamawiać po angielsku, bo kelner akurat taki język zna :?:
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 10.03.2009 10:10

A ja uwielbiam np. chińskie knajpki, gdzie nie idzie się dogadać po polsku :), za to jedzenie wyśmienite :D
A z tym żigolakiem.... to było po prostu chamskie :evil:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.03.2009 10:25

dorota19 napisał(a):A z tym żigolakiem.... to było po prostu chamskie :evil:

Rzeczywiście nie było to szczytem elegancji.
Zakładam, że skoro powstał ten temat, to autorce rzeczywiście chodziło o szerszą ocenę własnej wypowiedzi. Dziwi mnie trochę, że Plumek nie zauważyła, że za jedno zdanie powinna szybciutko przeprosić (skoro już nieopatrznie zdążyła je wygłosić) i nie byłoby tematu. Pozdrawiam. J.S.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 10.03.2009 10:47

jan_s1 napisał(a):

Zakładam, że skoro powstał ten temat, to autorce rzeczywiście chodziło o szerszą ocenę własnej wypowiedzi. Dziwi mnie trochę, że Plumek nie zauważyła, że za jedno zdanie powinna szybciutko przeprosić (skoro już nieopatrznie zdążyła je wygłosić) i nie byłoby tematu. Pozdrawiam. J.S.

Za które Twoim skromnym zdaniem?
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.03.2009 10:58

Plumek napisał(a):
jan_s1 napisał(a):

"Tylko, ze ja bym mu nie powierzyła takich robót (jeszcze by pomyślał, ż emożna tak zrobić, jak apartamenty hihihi przecież nie dla siebie, tylko dla obcych, a poza tym i tak zniszczą, wiec po co porządnie? na nastepny sezon sie poprawi...) "

Po co tyle na ten temat?
Przecież to takie oczywiste... Naturalnie nie popełniłaś żadnej zbrodni, ale niezręczność - owszem. Pytasz, więc odpowiadam i jeszcze raz pozdrawiam. Jan.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 10.03.2009 11:31

jan_s1 napisał(a):
Plumek napisał(a):
jan_s1 napisał(a):

"Tylko, ze ja bym mu nie powierzyła takich robót (jeszcze by pomyślał, ż emożna tak zrobić, jak apartamenty hihihi przecież nie dla siebie, tylko dla obcych, a poza tym i tak zniszczą, wiec po co porządnie? na nastepny sezon sie poprawi...) "

Po co tyle na ten temat?
Przecież to takie oczywiste... Naturalnie nie popełniłaś żadnej zbrodni, ale niezręczność - owszem. Pytasz, więc odpowiadam i jeszcze raz pozdrawiam. Jan.

O! Dziękuję Ci bardzo za uświadomienie, o które zdanie Ci chodziło. Ja nie uważam je za powód ani do obrażania sie, ani do przeprosin - nie bez znaczenia użyłam tam wyrazu dźwiękonaśladowczego, cyt.:"hihihi", a więc wydźwięk "z przymróżeniem oka". Tak, jak o Polakach obiegowo mówiono zagranicą: "pijak i złodziej", tak Chorwaci nie są specami od budowlanki (zwłaszcza kelnerzy). Wielu Cromaniaków wspomina na łamach niniejszego forum (głównie osoby związane z budownictwem), że mieli okazję się poprzyglądać sposobowi wykonania prac budowlanych w apartamentach, w których mieszkali i że nie były one wysokich lotów. Oczywiśćie niektóre apartamenty.
Przecież rokrocznie przed sezonem dokonuje się poprawek i napraw (może większosć nie ma okazji tego oglądać, bo bywa w Cro w sezonie, kiedy już jest pięknie i kolorowo). Częśćiowo ze względu na trudny klimat (wilgoć i sól), częściowo przez dewastacje przez turystów, a częściowo przez po prostu kiepskie wykonanie.
Za to dróg możemy im tylko pozazdrościć - w tym fachu są dla mnie mistrzami i my możemy sie zapaść pod ziemię.

A po co tyle na ten temat? Bo uderzyło mnie aż takie oburzenie i słowa cyt."schowaj ten niewyparzony jęzor...bo ci go kiedyś ktoś przytnie", "Boże,co za bezczelność....", "odrobinę przyzwoitości i asertywności dziewczyno."
Doprawdy - nie zrozumiałam kalibru i uzasadnienia takich słów (i jeszcze Boga do tego mieszać...). A co do pojęcia "asertywnosć"... Hm... To takie jest trochę "na dwoje babka wróżyła"...
Dla niezorientowanych:
ASERTYWNOSĆ

To ja tyle w temacie poczucia winy co do niezręczności. Nie poczuwam się.

P.S. Nie ma słowa "opatrznie", którego użyłeś w zdaniu cyt."Dziwi mnie trochę, że Plumek nie zauważyła, że za jedno zdanie powinna szybciutko przeprosić (skoro już nieopatrznie zdążyła je wygłosić) i nie byłoby tematu." Jest słowo OPACZNIE: TU objaśnienie

Dziękuję za uwagę :)
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 10.03.2009 12:13

Plumek napisał(a):
P.S. Nie ma słowa "opatrznie", którego użyłeś w zdaniu cyt."Dziwi mnie trochę, że Plumek nie zauważyła, że za jedno zdanie powinna szybciutko przeprosić (skoro już nieopatrznie zdążyła je wygłosić) i nie byłoby tematu." Jest słowo OPACZNIE: TU objaśnienie

Jednak jest słowo nieopatrznie -nieostrożnie, nieoględnie, nierozsądnie, nierozważnie, lekkomyślnie 8)

słownik języka polskiego :?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 10.03.2009 12:23

jac61b napisał(a):
Plumek napisał(a):

Jednak jest słowo nieopatrznie -nieostrożnie, nieoględnie, nierozsądnie, nierozważnie, lekkomyślnie 8)

No tak. W tym znaczeniu nie wzięłam tego słowa pod uwagę :) W dodatku użyte było jak najbardziej zasadnie - "nieopacznie" ma jednak inny sens.
Zwracam honor :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 10.03.2009 13:53

Plumek napisał(a):Nie ma słowa "opatrznie" (...)

jac61b napisał(a):Jednak jest słowo nieopatrznie -nieostrożnie, nieoględnie, nierozsądnie, nierozważnie, lekkomyślnie 8)

Po czesku opatrně - ostrożnie 8)

Kochani, dyskutujcie opatrně bo się zagalopujecie :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.03.2009 14:48

Plumek napisał(a):
jac61b napisał(a):
Plumek napisał(a):

No tak. W tym znaczeniu nie wzięłam tego słowa pod uwagę :) W dodatku użyte było jak najbardziej zasadnie - "nieopacznie" ma jednak inny sens.
Zwracam honor :)

Bardzo się cieszę z takiego finału, bo muszę Wam zdradzić, że jedną z moich słabości jest wielki szacunek (niektórzy może powiedzą : zbyt wielki) do języka polskiego. Dałem już gdzieś temu wyraz popierając Janusza w Jego Wielkim Dziele Naprawy :lol:
jac61b - dziękuję! :D Jan.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone