Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.02.2016 23:48

agaluszka33 napisał(a):a facet bedzie kierowal.... ja tam i tak wole rzucac :lol: hmmm,moze nalezaloby w domu troche na talerzach pocwiczyc... :boss: :idea:

Lepiej nie :lol: bo facet może zostać uchodźcą :smo: no i szkoda talerzy :mrgreen:
agaluszka33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agaluszka33 » 01.03.2016 13:31

Janusz Bajcer napisał(a):
agaluszka33 napisał(a):a facet bedzie kierowal.... ja tam i tak wole rzucac :lol: hmmm,moze nalezaloby w domu troche na talerzach pocwiczyc... :boss: :idea:

Janusz Bajcer napisał(a):Lepiej nie :lol: bo facet może zostać uchodźcą :smo: no i szkoda talerzy :mrgreen:

pajlicho z talerzami,nowe bylyby fajniejsze,no ale uchodzcow juz faktycznie dosyc jest :? Bede grzeczna :hearts:
encomp
Odkrywca
Którędy do Cro w 2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) encomp » 01.03.2016 17:06

Dober dan Cromaniacy. Którędy zamierzacie jechać w 2016 do Cro? Myślę oczywiście o sytuacji z uchodźcami. W zasadzie wielu znajomych zamierza ten rok odpuścić i nie jechać wcale. Byłem w Chorwacji wiele razy i albo od strony Węgier - Letenye-Gorican, albo od północy przez Słowenię był wjazd przez Gornji Macel. Mam trochę obawy o obie drogi, z tego co pisali to akurat Letenye był drut kolczasty stawiany i boję się o długie stanie i ew. niebezpieczeństwo ze strony uchodźców. Którędy zatem zamierzacie jechać do Cro?
Jaron
Odkrywca
Re: Którędy do Cro w 2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaron » 01.03.2016 18:34

Witam. Mam ten sam problem. Co roku jeździliśmy tą samą trasą: Pabianice-Brno-Mikulov- Wiedeń- Graz-Ljubljana -Rovinj.
Granicę Austr. Słoweńską przekraczaliśmy w Spiefeld. W tym roku lipa. Jest tam obóz dla imigrantów. Z tego co widziałem na filmikach na youtube to jest tam niezły burdel. Strach jechać. Wprawdzie filmiki były z października i listopada 2015, ale nie wiadomo jak tam będzie w czerwcu. Szukam jakiejś alternatywnej trasy ale przez Graz, bo mamy tam zarezerwowany nocleg.
Do czerwca może się jeszcze dużo wydarzyć ale moje obawy są niemałe. Może ktoś z forumowiczów wybiera się do Cro przed 3 czerwca i naświetli, jak wygląda sytuacja na granicach. Będę wdzięczny za jakieś informacje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2016 18:46

encomp napisał(a):... z tego co pisali to akurat Letenye był drut kolczasty stawiany i boję się o długie stanie i ew. niebezpieczeństwo ze strony uchodźców.

Jaron napisał(a):Słoweńską przekraczaliśmy w Spiefeld. W tym roku lipa. Jest tam obóz dla imigrantów.

Nie ma obozu dla imigrantów na autostradzie w Spielfeld ani drutu kolczastego na autostradzie w Letenye :!:
Granica jest otwarta, wyrywkowo kontroluje się pojazdy, turystom nic nie grozi i nie ma korków.

Proponuję się nie nakręcać, póki co mamy 1 marca, a imigranci zostali dość skutecznie powstrzymani przez Macedonię i kolejne państwa na ich trasie: Węgry, Serbię, Chorwację, Słowenię i Austrię :!:

Co będzie za kilka miesięcy nie wiemy, ale instynkt samozachowawczy w powyżej wymienionych krajach zaczął działać :roll:
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 01.03.2016 18:59

Lednice napisał(a):Proponuję się nie nakręcać

Święte słowa.
Agnieszka_82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka_82 » 01.03.2016 21:28

Lednice napisał(a):
agaluszka33 napisał(a):moja lepsza polowka tez dupka trzesie na mysl o uchodzcach na granicy z Cro.....i ze niby w tym roku to Chorwacje sobie odpuscimy...Chyba On!!! bo ja zastraszyc sie nie dam!!! I ja moge kamienie ze soba zabrac,co bym miala czym oddac hihihi

Kobieta kamieniami będzie rzucać :?: :roll: :wink:
A facet w tym czasie będzie się trząsł :wink:

Agnieszka_82 napisał(a):oblężenie granic na drodze Ostrava - Mureck - Chorwacja?

Ciekawa droga :D 8) :wink:
Do miejscowości Chorwacja :wink:

Jeszcze do końca nie wiemy w który rejon Cro uderzymy ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2016 21:43

Jak chcecie na Istrię czy Kvarner, to droga raczej nie jest przez Mureck :!: :wink:
encomp
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) encomp » 02.03.2016 16:32

Dzięki za info. Tęsknie za Cro. Rok temu z przyczyn niezależnych była Turcja ale to nie to samo. Jadę na Pag i potem może zjadę do Dubro i Czarnogóry. Jeszcze raz dzięki i pozdrowionka!
MastaBean
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MastaBean » 02.03.2016 18:19

@Encomp, jeśli rok temu nie bałeś się lecieć do Turcji, to wydaje mi się, że w tym nie powinieneś tym bardziej jechać do Chorwacji. Ja z powodu właśnie nieciekawej sytuacji zrezygnowałem z wyjazdu do Turcji, wybrałem Cro i tak się zakochałem, że wracam tam i w tym roku. Sytuacja wiadomo, może się jeszcze zmienić, ale nie sądzę, żeby chorwacki rząd pozwolił na straty jakie mogłaby przynieść turystyce nieciekawa sytuacja z uchodźcami.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 02.03.2016 18:46

Zaczyna mnie to przerażać - 20tys. uchodźców na granicy z Macedonią 8O

Co będzie jak pójdą przez Albanię , Czarnogórę i przez ....... :?:
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 02.03.2016 19:01

MastaBean napisał(a):@Encomp, jeśli rok temu nie bałeś się lecieć do Turcji, to wydaje mi się, że w tym nie powinieneś tym bardziej jechać do Chorwacji. Ja z powodu właśnie nieciekawej sytuacji zrezygnowałem z wyjazdu do Turcji, wybrałem Cro i tak się zakochałem, że wracam tam i w tym roku. Sytuacja wiadomo, może się jeszcze zmienić, ale nie sądzę, żeby chorwacki rząd pozwolił na straty jakie mogłaby przynieść turystyce nieciekawa sytuacja z uchodźcami.

To samo można powiedzieć o rządach tureckim, greckim, egipskim i paru innych. Nie wnosi to więc nic do dyskusji, bo chciejstwo rządów a realna sytuacja to dwie różne rzeczy.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 02.03.2016 19:01

travel napisał(a):Co będzie jak pójdą przez Albanię , Czarnogórę i przez ....... :?:

Nic, nie pojedziesz na wakacje do Chorwacji.

Przerażać to może perspektywa, że ktoś chciałby ich do nas wpuścić.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 02.03.2016 20:28

Kiepura napisał(a):
travel napisał(a):Co będzie jak pójdą przez Albanię , Czarnogórę i przez ....... :?:

Nic, nie pojedziesz na wakacje do Chorwacji.

Przerażać to może perspektywa, że ktoś chciałby ich do nas wpuścić.

No tak może jestem samolubna :oops:

Ale cały rok za..... tj.pracuję ciężko i odkładam kasę na wakacje.

Urlop mam we wrześniu....
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 02.03.2016 20:40

No co Ty.. jak widać po naszym kraju... są rządy które jak coś chcą to mają :roll:
A tak poważnie ja bym się nie martwił uchodźcami choć ich pewnie nie spotkacie wielu na trasie do Cro.
Dość regularnie jestem na bawarii gdzie mam apartament blisko byłej kliniki przekształconej na miejsce dla uchodźcòw i przynajmniej na tych na których trafiam nie mogę powiedzieć nic złego. Miesiąc temu jezdziłem z nimi na sankach i było zabawnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone