Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakupy w Chinach - co kupujecie?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak
Zakupy w Chinach - co kupujecie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 02.03.2015 21:07

Poniższy wątek powstał za zgodą administracji forum, można w nim wklejać linki jedynie do aukcji/sklepów w Chinach.

Ponieważ od ponad roku robię regularne internetowe zakupy w Chinach i wiem, że takich osób jak ja jest coraz więcej zachęcam wszystkich forumowiczów do dzielenia się swoimi znaleziskami/okazjami, najlepiej z krótkim komentarzem dotyczącym jakości zakupionego produkt i przebiegu samej transakcji (czy były jakieś problemy itp).

Zakupy w 99% procentach robię na Chińskim odpowiedniku allegro czyli na stronie http://www.aliexpress.com/
Co ciekawe wiele zdjęć na allegro jest właśnie zaczerpnięte z tego portalu. Do samych zakupów założyłem sobie darmowe konto walutowe w USD z darmową kartą do tego konta. Walutę kupuję w kantorze internetowym dzięki czemu kurs wymiany jest czasem nawet lepszy niż ten kantorowy. Same zakupy według mnie są równie bezpieczne co na allegro, gdyż kupujący ma ochronę od aliexpress (w skrócie, pieniądze trafiają do kupującego dopiero jak potwierdzimy że otrzymaliśmy przesyłkę i akceptujemy przesłany przedmiot).
Oczywiście przy zakupach wybierając konkretną aukcję i kupującego sprawdzajmy jego feedback oraz opinie od innych kupujących, którzy zakupili wcześniej towar i napisali o nim swoją opinię. Unikam zakupów w aukcjach w których nie było wcześniejszych zamówień i nie ma żadnych opinii.
Kupując w Chinach mam często zdecydowanie lepszą cenę niż ten sam produkt kupiony w Polsce na allegro (aczkolwiek warto porównywać bo bywa i na odwrót), z reguły wybieram aukcje z darmową przesyłką (wysyłają za free nawet przedmioty o wartości 1-2 dolary).

Żeby było jasne takie zakupy mają też wady takie jak:
- długi czas dostawy (najkrócej czekałem 10 dni a najdłużej 2 miesiące), oczywiście możemy wybrać szybką przesyłkę kurierską jednak wiąże się to najczęściej z dużymi kosztami samej przesyłki oraz opłatami podatkowymi (taki DHL lubi doliczać różne opłaty pośrednie).
- ryzyko naliczenia opłat Vat/Cło ale za przedmioty z tego co pamiętam o wartości powyżej 45 euro (Chińczycy i tak zaniżają wartość paczek, jak taka przesyłka zostanie wstrzymana to będziemy musieli przesłać mailem zrzut ekranu z aukcji i z konta ile faktycznie zapłaciliśmy).
- problemy gwarancyjne, najczęściej wymagają abyśmy odesłali towar na swój koszt i taka reklamacja z racji przesyłek dosyć długo trwa.

Z własnych zakupów i obserwacji najbardziej opłaca się kupować: telefony komórkowe, zegarki, drobną elektronikę, ciuchy oraz różne pierdoły o niskiej wartości a z darmową przesyłką.
Sam zacząłem zakupy od telefonu Lenovo A850, który był super, jako ciekawostkę powiem że sprzedałem go po 6 miesiącach za tyle co kupiłem, to jest też zaleta że nawet jak coś nam się nie spodoba to możemy to zawsze sprzedać bez żadnej straty.

Sam kupiłem np. takie przedmioty z których jestem zadowlony:

http://www.aliexpress.com/item/Citroen- ... 63839.html
Bardzo masywny solidny, prawdziwa skóra, jak im się to opłaca to nie wiem :).

http://www.aliexpress.com/item/FREE-SHI ... 02384.html
To naprawdę działa i usuwa zapachy z rąk.

http://www.aliexpress.com/item/Bicycle- ... 43426.html

Niestety w realu wygląda i działa gorzej ale i tak kasa śmieszna a dziecko ma frajdę

http://www.aliexpress.com/item/CREE-XML ... 26021.html

Super latarka, mała a świeci jak jakiś policyjny szperacz a w zestawie mamy ładowarkę i 2 akumulatorki

Zachęcam wszystkich do dzielenia się swoimi zakupami i opiniami o tych produktach.
MRK
Cromaniak
Re: Zakupy w Chinach - co kupujecie ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.03.2015 14:28

Przymierzam się dopiero, bo wiem, że coraz więcej osób kupuje własnie tam. Przeraża trochę mnie niechlujstwo Chińczyków co do niektórych wyrobów, co przekłada się na jakość. Znam product managerów w różnych firmach, które to właśnie produkcje mają w Chinach. Po ich opowieściach ciężko mi się zdecydować:).
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 04.03.2015 14:54

Ja wprawdzie nie kupuję na chińskim allegro , tylko bezpośrednio od producenta.
Co i gdzie , nie zdradzę , bo konkurencja nie śpi.
Niemniej jednak wbrew opiniom , "chiński bubel" czy też "chińskie gówno" towar ten co kupuję jest naprawdę wysokiej klasy i praktycznie nie różni się od renomowanych zachodnich marek.
Tak więc nie wszystko co chińskie musi być tandetne.

yzedef napisał(a): przesyłkę kurierską jednak wiąże się to najczęściej z dużymi kosztami samej przesyłki oraz opłatami podatkowymi (taki DHL lubi doliczać różne opłaty pośrednie).

Wszelkie opłaty celne w DHL zależą też od wagi przesyłki , a z doświadczenia wiem i nie rozumiem czemu , chińczyki nagminnie zawyżają wagę paczek , w sensie dorzucają do paczki jakąś metalową rurkę , kawałek cegły itp. Po ....uja nie wiem.........
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.03.2015 15:08

maniust napisał(a):Ja wprawdzie nie kupuję na chińskim allegro , tylko bezpośrednio od producenta.
Co i gdzie , nie zdradzę , bo konkurencja nie śpi.
Niemniej jednak wbrew opiniom , "chiński bubel" czy też "chińskie gówno" towar ten co kupuję jest naprawdę wysokiej klasy i praktycznie nie różni się od renomowanych zachodnich marek.
Tak więc nie wszystko co chińskie musi być tandetne.

Jasna sprawa. Przecież teraz wszyscy praktycznie produkują w Chinach i okolicy. Kwestia kontroli jakości tylko. A ponadto pytanie, która fabryka dla kogo produkuje. Gdybym wiedział dokładnie, mógłbym przypuszczać gdzie jest jakaś jakość.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 04.03.2015 15:11

MRK napisał(a):A ponadto pytanie, która fabryka dla kogo produkuje. Gdybym wiedział dokładnie, mógłbym przypuszczać gdzie jest jakaś jakość.

W tej kwestii to się mogę wypowiedzieć w branży narzędziowej. :)
Co komu i co ....dla kogo produkuje....
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 04.03.2015 19:42

MRK napisał(a):Przymierzam się dopiero, bo wiem, że coraz więcej osób kupuje własnie tam. Przeraża trochę mnie niechlujstwo Chińczyków co do niektórych wyrobów, co przekłada się na jakość. Znam product managerów w różnych firmach, które to właśnie produkcje mają w Chinach. Po ich opowieściach ciężko mi się zdecydować:).

Ale ja kupuje dokładnie to samo co mógłbym kupić na allegro tylko w Chinach, tak jak pisałem na allegro są często nawet te same zdjęcia. Oczywiście w Chinach jest wyraźnie taniej, sam koszt przesyłki to już jakaś kwota jest a chińczyki najczęściej mają free shipping. Poza tym zobaczcie jak dużo ludzi z allegro tylko pośredniczy i zamawia towar z Chin na ciebie, klikną parę razy myszką i nawet nie widzą produktu, więc po co dawać im zarobić jak sami możemy to robić.
Innym tematem są też podróbki, tego na chińskim allegro jest od metra ale tutaj zamawiając taki produkt musisz znać ryzyko wpadki w Polsce na celnym.
Jakość jak wszędzie bardzo zależy od ceny :).

Mój ostatni zakup
http://www.aliexpress.com/item/3PCS-Bat ... 67656.html
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.03.2015 21:47

yzedef napisał(a):
MRK napisał(a):Przymierzam się dopiero, bo wiem, że coraz więcej osób kupuje własnie tam. Przeraża trochę mnie niechlujstwo Chińczyków co do niektórych wyrobów, co przekłada się na jakość. Znam product managerów w różnych firmach, które to właśnie produkcje mają w Chinach. Po ich opowieściach ciężko mi się zdecydować:).

Ale ja kupuje dokładnie to samo co mógłbym kupić na allegro tylko w Chinach, tak jak pisałem na allegro są często nawet te same zdjęcia. Oczywiście w Chinach jest wyraźnie taniej, sam koszt przesyłki to już jakaś kwota jest a chińczyki najczęściej mają free shipping. Poza tym zobaczcie jak dużo ludzi z allegro tylko pośredniczy i zamawia towar z Chin na ciebie, klikną parę razy myszką i nawet nie widzą produktu, więc po co dawać im zarobić jak sami możemy to robić.
Innym tematem są też podróbki, tego na chińskim allegro jest od metra ale tutaj zamawiając taki produkt musisz znać ryzyko wpadki w Polsce na celnym.
Jakość jak wszędzie bardzo zależy od ceny :).

Mój ostatni zakup
http://www.aliexpress.com/item/3PCS-Bat ... 67656.html

Kupowałem na aliexpres przez pośrednika teamowe ciuchy kolarskie. Na zdjęciach wyglądają pięknie w realu troszkę gorzej ale kwota którą zapłaciłem to 1/3 oryginałów (sporo wziął pośrednik) więc nie narzekam :). Przymierzam się do zakupów osobiście ;)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.03.2015 23:19

Pod rozwagę zanim wpadniemy w wir chińskich zakupów.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 05.03.2015 01:27

Nam się zdarzyło dwukrotnie - nie na chińskim allegro a na http://www.banggood.com/.
Zakupy bez jakichś większych szaleństw, w sumie kupiliśmy 3 zegarki - jakość d..y nie urwała, ale akceptowalna a pieniądze naprawdę śmieszne.
Przesyłki zamówiliśmy rejestrowane, ciut droższe (ok 5 zł), ale można śledzić na stronie co się z nimi dzieje. Paczki nie szły w sumie dłużej niż 2 tygodnie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.08.2018 12:16

Zamawiał ktoś coś tutaj >>> https://www.vova.com/pl/Popular/?currency=PLN
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 09.08.2018 22:54

Zakupy robię od czasu do czasu
https://www.banggood.com/ (najdroższa rzecz jaką kupiłem to telefon..)
https://www.zapals.com/?geoip_country=US (tu "wyrwałem" kamerę samochodową w dobrej cenie :) VIOFO A119 V2 )
a przede wszystkim aliekspress (ponad 200 różnych "pierdół" :) )
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 10.08.2018 11:08

Zazwyczaj jak już kupuje to przez Ali.
Raz kupowałem tel Z https://m.geekbuying.com lecz nie polecam tego sklepu. Często sprzedają coś czego nie mają na stanie. A wtedy zaczyna się walka...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.08.2018 11:18

benito5 napisał(a): na aliekspress (ponad 200 różnych "pierdół" :) )

Przydały się, jak długo służyły. :?:
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 10.08.2018 11:39

Janusz Bajcer napisał(a):
benito5 napisał(a): na aliekspress (ponad 200 różnych "pierdół" :) )

Przydały się, jak długo służyły. :?:

Generalnie nie ma się czego obawiać - teraz prawie wszystko jest Made in P.R.C. :D
Kamerka samochodowa kupiona we wrześniu 2017 - do tego dokupiona karta 64 GB (chiny,) i filtr do tej kamerki (chiny) :) - działa jak szalona :)
Na aliexpres zacząłem kupować jakieś 2 lata temu (oświetlenie na choinkę - pierwszy zakup :) - działa do dzisiaj .
Przystępując do zakupów najpierw sonduję rynek polski (ceny) a następnie chiński ( bo nie wszystko jest tańsze niż w Polsce :) )
obecnie oczekuję np na
takie lampy
gniazdo zapalniczki

i inne "pierdółki" :wink:
dallaska
Cromaniak
Re: Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 12.08.2018 14:10

chciałam zapytac czy na aliexpress mozna płacic taka karta mastercard ? czy to duzo płaci sie za taki przelew? bo tam wszystko w dolarach czy inaczej powinnam płacic
narazie boje sie sie tam kupic :oops: bo nie wiem jak zapłacic :papa:
czy płatnosc przez przelewy24.pl jest bezpłatna?
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.