Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakupy w Chinach - co kupujecie?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
benito5
Croentuzjasta
Re: Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 12.08.2018 16:27

dallaska napisał(a):chciałam zapytac czy na aliexpress mozna płacic taka karta mastercard ? czy to duzo płaci sie za taki przelew? bo tam wszystko w dolarach czy inaczej powinnam płacic
narazie boje sie sie tam kupic :oops: bo nie wiem jak zapłacic :papa:
czy płatnosc przez przelewy24.pl jest bezpłatna?

W moim przypadku przy płatności kartą
1. Założyłem konto PayPal
2. Podpiąłem do niego kartę
płatności bez problemu

Większość zakupów jednak płacę przez przelewy24 .

czy to duzo płaci sie za taki przelew

Przelew darmowy (karta jak i przelewy24) - natomiast różnicza pojawia się w zależności jak bank przeliczy ci dolary..

Proponuję kupić jakąś "pierdułkę" - PRZYKŁAD aby sprawdzić jak to działa..

Zwracaj uwagę też czy wysyłka jest płatna. Bywa tak iż coś kosztuje 0.01 dolara - a dochodzi jeszcze wysyłka PRZYKŁAD
dallaska
Cromaniak
Re: Zakupy w Chinach - co kupujecie ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 12.08.2018 17:45

nawet jesli bym paypal załozyła i podpieła moja karte maestro to dojdzie to tego opłata bo to przelew zagraniczny?ja płace maestro w polskich internetowych.
podobaja mi sie bransoletki 1,68 $ to 6 zł polskich to ile by wyniosła opłata mniej wiecej z paypala?
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 12.08.2018 19:48

dallaska napisał(a):nawet jesli bym paypal załozyła i podpieła moja karte maestro to dojdzie to tego opłata bo to przelew zagraniczny?ja płace maestro w polskich internetowych.
podobaja mi sie bransoletki 1,68 $ to 6 zł polskich to ile by wyniosła opłata mniej wiecej z paypala?

Lepszym rozwiązaniem są przelewy24.
To coś na zasadzie payu na all. Z tą różnicą, że jeśli do Ciebie nie dojdzie lub dojdzie uszkodzone to robisz zgłoszenie i oddają siano.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 13.08.2018 09:42

Również polecam płatność przez "Przelewy24". Ostatnio "majfrend" nie przesłał mi całego zamówienia, dupereli do samochodu i kasiorka wróciła bezproblemowo za część zamówienia.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 13.08.2018 10:08

Ewentualnie chyba najtaniej teraz wychodzi to wyrobienie sobie karty Revolut i oprócz korzystania z niej w Cro i innych to również idealnie ona pasuje do zakupów na aliexpress i innych (po prostu są lepsze kursy wymiany waluty niż w przelewy24 i Payu).
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 13.08.2018 14:16

dallaska napisał(a):nawet jesli bym paypal załozyła i podpieła moja karte maestro to dojdzie to tego opłata bo to przelew zagraniczny?ja płace maestro w polskich internetowych.

Nie ma opłat za przelew.
Różnice jedynie (przy płatności kartą czy przelewy.24 ) wynikają z kursy wymiany waluty .

W tym przypadku różnica będzie znikoma :) . Zapłać przelewy.24 ... prościej i bez problemu... :idea:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.08.2018 09:23

Janusz Bajcer napisał(a):Zamawiał ktoś coś tutaj >>> https://www.vova.com/pl/Popular/?currency=PLN

Chyba nikt nie zmawiał ... więc na próbę zamówiłem trzy "duperele" za kwotę 41,46 zł.
Zobaczę kiedy towar przyjdzie, w jakim stanie, w jednej paczce czy w trzech. :wink:
maxredaktor
Cromaniak
VAT-em w zakupy z Chin

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 31.08.2018 09:32

Wygląda na to, że artykuły z Chin będą wkrótce droższe o VAT. W dzisiejszej "Rzeczpospolitej" można przeczytać:

"Kupując przez internet towary o małej wartości spoza UE nie trzeba płacić nie tylko cła, ale i VAT – tak uważa większość polskich konsumentów. Wystarczy, że przesyłka oznaczona jest jako prezent. Ministerstwo Finansów właśnie poinformowało, że zwolnienie z podatku towarów o wartości do 22 euro nie dotyczy przedmiotów importowanych w ramach zamówienia wysyłkowego. To odpowiedź na lawinowo rosnące zakupy Polaków na chińskich portalach, głównie AliExpress, skąd przesyłki docierają jako prezenty".

Całość tu:
https://www.rp.pl/Handel/308309871-VAT-em-w-zakupy-z-Chin.html
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.09.2018 22:30

Janusz Bajcer napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Zamawiał ktoś coś tutaj >>> https://www.vova.com/pl/Popular/?currency=PLN

Chyba nikt nie zmawiał ... więc na próbę zamówiłem trzy "duperele" za kwotę 41,46 zł.
Zobaczę kiedy towar przyjdzie, w jakim stanie, w jednej paczce czy w trzech. :wink:

Jedna paczka odebrana dzisiaj.
Okulary do pływania - wyglądają OK. :wink:
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 26.01.2019 09:34

a jak płaciłes na vova? karta kredydowa? bo nie wiem ile bym płaciła okolo za to przewalutowanie? czy przysla na poczte towar?jesli kupiłabym za 10 zł cos na poczatek to ile moge miec zaprzewalutowanie sciagniete placac karta master?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.01.2019 07:53

Kupowałem trochę części rowerowych, śruby tytanowe, śmieszne czapki, stroje kolarskie, drobną elektronikę, naklejki, kostki do gitary, 2 fajne pokrowce na auta. Małżonka jakieś rzeczy do domu, precjoza dla siebie.
Płacę wyłącznie przez Przelewy24 z domu. Zakupy nigdy nie przekraczały kwoty 25USD, co do jakości to jest do przyjęcia :) Kilka wtop miałem ale przy kwotach 2-4 dolarów nie było problemu :) Nie doszły mi 3 przesyłki ale zwrócono mi pieniądze :)

maxredaktor napisał(a):Wygląda na to, że artykuły z Chin będą wkrótce droższe o VAT.

Jak na razie, a odebrałem wczoraj 2 przesyłki w tym jedna ca 22USD nie stwierdziłem ingerencji państwa :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 31.01.2019 22:47

Bo najlepiej opłaca się kupować właśnie takie "pierdoły" od nich :), są tanie i najczęściej z darmową przesyłką. Ostatnio przyszły mi spinki do auta do osłony pod silnikiem, jakoś 2 USD za 10 sztuk gdzie u nas 3zł za jedną :).
Najlepiej do płatności jest używać karty Revolut, czyli mamy dwa w jednym bo i w wakacje w Cro się przydaje i na co dzień do zakupów z Chin.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.01.2019 23:03

W Vova dwa razy zamawiałem zegarek.
Za pierwszym razem przysłali inny niż w zamówieniu, po reklamacji kasa została zwrócona.
Za drugim razem zegarek nie dotarł, również po reklamacji kasa wróciła na konto.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.01.2019 23:08

Janusz Bajcer napisał(a):W Vova dwa razy zamawiałem zegarek.
Za pierwszym razem przysłali inny niż w zamówieniu, po reklamacji kasa została zwrócona.
Za drugim razem zegarek nie dotarł, również po reklamacji kasa wróciła na konto.

Można by rzec - w Twoim przypadku skuteczność zakupów w Chinach wynosi 0% :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.01.2019 23:23

Dotyczy to tylko zegarka, wcześniej zamawiałem jakieś trzy drobiazgi - doszły.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.