Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakorkowany Wiedeń - uwaga

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzysztof II
Globtroter
Zakorkowany Wiedeń - uwaga

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 07.03.2007 13:05

Kilku moich znajomych spaliło się na Wiedniu, teraz już wiedzą żeby nie wjeżdżać czy wyjeżdżać w godzinach od 6 do 10, zakorkowana jest nawet A2 i A21, z Wiednia jak i do, tak samo jest od strony Poysdorf, więc moja rada, w tych godzinach omijać Wiedeń. Jeżeli ktoś z was ma jakieś informacje i doświadczenia z tego rejonu niech tu się z nimi podzieli 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2007 13:39

Krzysztof II napisał(a):Kilku moich znajomych spaliło się na Wiedniu, teraz już wiedzą żeby nie wjeżdżać czy wyjeżdżać w godzinach od 6 do 10, zakorkowana jest nawet A2 i A21, z Wiednia jak i do, tak samo jest od strony Poysdorf, więc moja rada, w tych godzinach omijać Wiedeń. Jeżeli ktoś z was ma jakieś informacje i doświadczenia z tego rejonu niech tu się z nimi podzieli 8)

Z tymi autobanami to nigdy nie przewidzisz. 4 lata temu pojechałem na nockę, żeby mieć spokój na trasie. Do Wiednia wjechałem ok 2 nad ranem - wyjechałem ok 5.30 rano :lol: Myślałem, że się zagotuję jak zobaczyłem o tej godzinie taki młyn. Przypuszczam, że akurat miałem pecha bo był to jeden jedyny taki przypadek. Ale potwierdza regułę, że na trasie nigdy nic nie wiadomo. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 07.03.2007 13:40 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 07.03.2007 13:40

W ubiegłym roku przejeżdżałem przez Wiedeń ok godz 8 i szło całkiem nieźle - choć ruch intensywny i samochodów dużo to przejazd odbywał się płynnie. Gorzej było przed Wiedniem - remont odcinka Stockerau - Wiedeń sprawił 1,5 godzinne opóźnienie.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 07.03.2007 13:43

Ja mam to szczęście, że mam rodzinę w Wiedniu, więc zawsze zatrzymuję się u nich w drodze do Chorwacji. Trzeba po prostu wiedzieć, kiedy jechać. Przysłowiowy "meksyk" w okolicach wiednia ma miejsce w piątek po południu i w sobotę przed południem, kiedy masa wiedeńczyków wyjeżdża na weekend, a masę tę dopełniają turyści z Polski, Czech i Słowacji, którzy jadą na południe. Podobnie jest w niedzielę wieczorem, bo zaczynają się powroty. Jest jeden patent na ominięcie Wiednia, to droga S1, którą dojedziesz do autostrady A2, ale jest to ułatwienie dla jadących od strony Bratysławy. Drugi skrót, to droga Bratysława (SK)- Parndorf (A) - Eisenstadt - Wiener Neustadt, gdzie wbijasz się na autostradę A2 w stronę Grazu, jakieś 50 km za Wiedniem. Więcej szczegółów znajdziesz na www.viamichelin.com
Pozdrawiam :)
Krzysztof II
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 07.03.2007 13:53

Dzięki Bardzo!
Jazda przez Wien to prawdziwa męka, dlatego zwykle jeździemy przez Wien nocą, w zeszłm roku jechaliśmy w 30 osobowej grupie
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.03.2007 13:59

Łomatko 8O to mało sami go nie zakorkowaliście :lool:
Krzysztof II
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 07.03.2007 14:03

Wtedy akurat była noc, swoją droga było bardzo zabawnie,
było 5 samochodów, w Chorwacji czuję się jak u siebie. to był pierwszy raz w takiej grupie.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 07.03.2007 16:35

W zeszłym roku w Wiednie byliśmy około 1:00 w nocy , cisza i spokój , widzieliśmy tylko jakiś robotników na drodze.
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 07.03.2007 16:55

Bez paniki :lol: , po otwarciu obwodnicy "S1" korki na A23 i A22 znikneły
no chyba że mamy piątek 16°°

http://www.asfinag.at/index.php?idtopic=106
Karol_T
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol_T » 07.03.2007 17:34

Czy kogoś w Austrii spotkały nieprzyjemności z powodu haka holowniczego? Bo może trzeba go wyjmować jak w Niemczech.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 07.03.2007 19:15

nic na ten temat nie słyszałem. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 07.03.2007 20:10

No to ja mam chyba szczęście - 8-krotny przejazd przez Wiedeń i tylko raz korek spowodowany stłuczką.
W pozostałych przypadkach jazda w ciągu pojazdów ale płynna.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 08.03.2007 23:13

Jadąc do Chorwacji Wiedeń pokonuje nocą i musze napisać że robie to bez większych problemów .Wracając do kraju Wiedeń przejezdrzam za dnia i czas przejazdu wydłuża się o około 40min.
mkuba79
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkuba79 » 08.03.2007 23:29

Piotrek_B napisał(a):Z tymi autobanami to nigdy nie przewidzisz. 4 lata temu pojechałem na nockę, żeby mieć spokój na trasie. Do Wiednia wjechałem ok 2 nad ranem - wyjechałem ok 5.30 rano :lol: Myślałem, że się zagotuję jak zobaczyłem o tej godzinie taki młyn. Przypuszczam, że akurat miałem pecha bo był to jeden jedyny taki przypadek. Ale potwierdza regułę, że na trasie nigdy nic nie wiadomo. Pozdrawiam

A czy to nie było 5 lat temu.
Może staliśmy w tym samym korku :-)
Czy to może był lipiec 2002r.?
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 09.03.2007 00:15

Przejeżdżałem przez Wiedeń w ostatnią sobotę, 3.03. Od strony Linzu większy ruch zaczął się dopiero w ok.St.Polten , ale obwodnica A21 była cały czas płynna, bez korków, v max przepisowo od 80 - 130 km/h.
Tak samo wjazd "do miasta" A2 , na Favoriten i dalej na Pragę i dalej na Brno bez przeszkód - ruch płynny, cały czas przepisowe 80 km/h. Wyjazd 7 na Mikulov nieco wolniejszy, przez światła, ale bez korków. W sumie cały przejazd od odejścia A21 aż do opuszczenia Wiednia - ok.45 min, pomiędzy 19.00 a 20.00 , w mżawce. Zazwyczaj unikam wjazdu do centrum - Gurtel zatrzymywał mnie prawie zawsze. Raz tylko przejechałem przez niego zieloną falą, ale było to o 2 nad ranem w noc z piątku na sobotę. Sądzę jednak, że jakiekolwiek uogólnienia są chybione. Zawsze zdarzy się coś. Każdy ma swój dzień z prawem Murphy'ego :D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone