Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa do Chorwacji....

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leganza
Plażowicz
Z Krakowa do Chorwacji....

Nieprzeczytany postnapisał(a) leganza » 19.08.2010 20:55

Przepraszam , bo pewnie dubluję temat , ale piszę nowy temat ze względu na mnogość wątków...
Wybieram sie z Krakowa do Chorwacji ( jeszcze nie wiem dokładnie w jakie miejsce , ale chyba Sibenik ) i planuję podrózować trasą Chyżne , Sahy , Budapeszt i pózniej autostradą do chorwacji.... Na jakie płatności muszę się przygotować po drodze ? Chciałbym dojechać jak najszybciej , ponieważ jadę z dwójką dzieci ( 6 i 8 lat ) , a nie chciałbym nocować po drodze. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi i uważa , że inna trasa byłaby lepsza , chętnie wezmę pod uwagę inny wariant.
Dziękuję .
bodi7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodi7 » 19.08.2010 21:16

Własnie tą trasa jechałem do Chorwacji 2 tyg temu i muszę przyznać , że było ok. Słowację przejechałem w nocy (0 ruchu na drodze) w Budapeszcie byłem o 6 rano (ruch na drodze znaczny , ale bez korków) , a potem już cały czas autostrada aż za Split - prawdziwa rozkosz jazdy zwłaszcza gdy masz czym jechać. Ja niestety- Astra2 1.4 16v więc szaleństwa nie było :wink: .Polecam skorzystać z michelin maps , tam wytyczysz trasę i zobaczysz koszt podrózy (sprawdza się w praktyce).
leganza
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leganza » 19.08.2010 21:35

A jak na tej trasie z opłatami ( winiety ) ? Gdzie trzeba kupić , tzn. gdzie są wymagane ?
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 19.08.2010 21:43

lukas774
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas774 » 19.08.2010 21:50

Ja też jechałem tą trasą z Krakowa z dziećmi (4 lata i 10 lat ) do miejscowosci Kanica (50 km za Sibenikiem) . Uważam ,że dobrze wybrałeś, my jechaliśmy na noc i droga była prawie pusta. Jeżeli chodzi o opłaty, to musisz mieć winietę na Węgry, którą kupisz na każdej stacji na Węgrzech, koszt winiety to 1700 forintów bodajże na 4 dni. Natomiast jeżeli chodzi o Słowację, to jeżeli nie chcesz płacić za 20 km autostrady, to musisz wjechać w Bańskiej na parking TESCCO i poźniej z parkingu zjechać na drogę wzdłuż autostrady. Od Budapesztu do samej Chorwacji jedziesz już autostradą. W Chorwacji pobierasz bilecik na wjeździe, a płacisz przy zjeździe. Koszt z granicy do Sibenika ok 170 kn
PatricuS
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PatricuS » 20.08.2010 09:56

...podpowiadam tylko ,ze dwa dni temu w miejscowosciach Handlove ,martin a (wiec tereny Banskiej) przeszła masakryczna powódz :( podobnie zylina ...

nie wiem jak drogi wygladaja obecnie ale 2 dni temu...

Obrazek

Obrazek

jpghttp://213.215.107.236/magaziny/imag ... 10.1.2.jpg" alt="Obrazek" />
leganza
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leganza » 20.08.2010 21:22

Mam jeszcze jedno pytanie , a właściwie dwa :D :
1.czy wystarczy , że będę miał euro , czy kupić też inną walutę ( wegry , słowacja , chorwacja ) ;
2.ile może kosztować pokój dla 4 osób - tj. 2dorosłych i 2 dzieci ? Nie chciałbym przepłacać , a przy braku doświadczenia łatwo o to...
andzi@
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andzi@ » 20.08.2010 21:29

leganza napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie , a właściwie dwa :D :
1.czy wystarczy , że będę miał euro , czy kupić też inną walutę ( wegry , słowacja , chorwacja ) ;
2.ile może kosztować pokój dla 4 osób - tj. 2dorosłych i 2 dzieci ? Nie chciałbym przepłacać , a przy braku doświadczenia łatwo o to...

Wczoraj wrócilam z Cro.
Trasa do Cro przez Słowacje (winieta 5Euro), Węgry (winieta 11Euro - 10 dniowa), Cro (autostrada odcinek z granicy do zagrzebia 36Kun a następnie zagrzeb-baśka woda 172 kuny - kurs kuny na dzień 8 sierpnia to 0,57 zł).
andzi@
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andzi@ » 20.08.2010 21:32

leganza napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie , a właściwie dwa :D :

Słowacja i Węgry bez problemu w euro, natomiast chorwacja KUNY.
Apartament 2-osobowy z klimą i parkingiem w Baśka Voda 50Euro (3min pieszo od plaży).
leganza
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leganza » 20.08.2010 21:47

A ile sobie wziąć tych kun na tydzień , zwykły wypoczynek bez szaleństw...:)
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 20.08.2010 21:59

Kolego Leganza,
Ja sobie wziąłem na tydzień 500 euro.
Wszystko poszło w browar, rakiję, tańce na rurce i na toalety.
Żadnych szaleństw. Bez mandatów.

ps.
A tak na serio... to nie wiem ile masz zabrać tej waluty.
Nikt nie wie. Sprawa wygląda inaczej jak jedziesz tam Audi Q7 albo Jagiem a inaczej jak się będziesz kulał Cinquecento. Utwórz sobie jakiś arkusz kalkulacyjny -- pozbieraj ceny na tym forum za obiad, kolacje, fish-picnic, inne, proste zakupy, parking, prezent, łapówkę. No sam nie wiem co jeszcze. Dołóż ze 25%. Podsumuj. Jeszcze raz dołóż 25%. Znowu podsumuj. Powinno wystarczyć.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.08.2010 01:25

leganza napisał(a):A ile sobie wziąć tych kun na tydzień , zwykły wypoczynek bez szaleństw...:)

Jaja sobie chyba robisz kolego... 8O :roll: :?:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.08.2010 06:18

leganza napisał(a):A ile sobie wziąć tych kun

Po pierwsze nie bierz kun z PL , chyba że lubisz przepłacać.
Ściana w Cro jest najlepszym rozwiązaniem.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 21.08.2010 07:58

JokerSmile napisał(a):Utwórz sobie jakiś arkusz kalkulacyjny -- pozbieraj ceny na tym forum za obiad, kolacje, fish-picnic, inne, proste zakupy, parking, prezent, łapówkę. No sam nie wiem co jeszcze. Dołóż ze 25%. Podsumuj. Jeszcze raz dołóż 25%. Znowu podsumuj. Powinno wystarczyć.

Pytanie było ile a nie jak to policzyć :lol:
leganza
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leganza » 21.08.2010 10:16

maniust napisał(a):
leganza napisał(a):A ile sobie wziąć tych kun

Po pierwsze nie bierz kun z PL , chyba że lubisz przepłacać.
Ściana w Cro jest najlepszym rozwiązaniem.

Właśnie o taką odpowiedz mi chodziło :) Dzięki :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi