Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Yerba Mate, Święte Zioło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 15.06.2013 07:01

Hejka,
Planuję rozpocząć "przygodę" z Yerba Mate. Potrzebuję coś co da mi "powera", czy taki zestaw będzie OK?
Albo coś takiego.
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 15.06.2013 10:19

KarKoz napisał(a):Hejka,
Planuję rozpocząć "przygodę" z Yerba Mate. Potrzebuję coś co da mi "powera", czy taki zestaw będzie OK?
Albo coś takiego.

Witaj Karkoz
Myślę że ten drugi zestaw będzie lepszy.
Popróbujesz kilka i sam ocenisz która Ci bardziej podchodzi.
Pozdrawiam wszystkich siorbaczy Yerby :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.06.2013 10:32

Nie wiedziałem, że jest tutaj taki wątek. Też jestem zwolennikiem tego napoju. :wink:
KarKoz jeśli zaczynasz przygodę z Yerbą, to musisz sam dojść do tego co Tobie odpowiada. Tak jak proponuje Arooo - testować. :)
Jeżeli mogę coś doradzić, to pamiętaj, aby kupować Yerbę w sprawdzonych sklepach. Jest to bardzo ważne ze względu na pochodzenie liści i proces przygotowania suszu.
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 15.06.2013 10:36

Bardzo miło się zaskoczyłem znajdując wątek o Yerba Mate. :D
Siorbię Matę już kilka lat i jest to coś więcej niż tylko codzienna porcja kofeiny.
Dla mnie jest to forma rytuału, a w przeciwieństwie do kawy daje mocne i długotrwałe pobudzenie bez trzęsących się rąk.
Może być idealną alternatywą dla kawy, red bulli w drodze do Chorwacji :lol:
Mój wybór na codzień to Amanda Compuesta con hierbas a w upalne dni przyrządzana na zimno Laranjeiras.
Ktoś pisał o raku jelita... a według najnowszych badań zapobiega a nawet leczy nowotwory jelita grubego :!:
Przeciwwskazaniem dla Yerby jest połączenie z dużą ilością alkoholu i dużą ilością fajek.
Yerba zawiera wiele witamin i minerałów takich jak: vit B6,vit B1,magnez, żelazo, bioflawonoidy itp.

Jak już się człowiek przełamie się do smaku ( niektórym smakuje jak pety :) ) ,to już nie będzie chciał przestać.
Aha i co jeszcze bardzo ważne Yerba NIE UZALEŻNIA, więc na weekend można spokojnie powrócić do kawki która dobrze zrobiona swoim aromatem nie równa się z Yerba mate
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 21.06.2013 06:24

Przyszło, dobre to to nie jest (delikatnie mówiąc) ale wytrwale siorbię...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.06.2013 07:00

No coca-cola to nie jest. :oczko_usmiech: Istnieje cała gama smaków. Możesz zacząć od subtelnej El Gaucho, aby ostatecznie dojść np. do Pajarito, o wyraźnym i ostrym smaku, dla macho. :wink:
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 21.06.2013 11:46

Na razie po spijam te próbki co kupiłem...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.06.2013 20:14

Smak przepoconych skarpetek. W moim przypadku zerowe działanie pobudzające. Wręcz przeciwnie. "Ciężki" żołądek nie dawał żyć i wywoływał uczucie senności.
Odstawiłem po tygodniu.

Jak dla mnie taki sam wytwór marketingu jak bożolenovo.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.06.2013 21:00

Kiepura napisał(a):Smak przepoconych skarpetek. W moim przypadku zerowe działanie pobudzające. Wręcz przeciwnie. "Ciężki" żołądek nie dawał żyć i wywoływał uczucie senności.

Smak przepoconych skarpetek 8O Nie próbowałem.

Co do działania yerby, to widocznie, ktoś dosypał Ci czegoś o smaku przepoconych skarpetek. :lol:
Ostatnio edytowano 04.04.2015 15:52 przez walp, łącznie edytowano 1 raz
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.06.2013 21:24

Kiepura napisał(a):Smak przepoconych skarpetek. W moim przypadku zerowe działanie pobudzające. Wręcz przeciwnie. "Ciężki" żołądek nie dawał żyć i wywoływał uczucie senności.
Odstawiłem po tygodniu.

albo ściemniasz, albo coś źle robisz; jeśli chodzi o żołądek, to... a w sumie jelita, nie zołądek... to większość na początku dostaje sraczki :papa:
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 01.07.2013 13:49

Krystof napisał(a):
Odstawiłem po tygodniu.

albo ściemniasz, albo coś źle robisz; jeśli chodzi o żołądek, to... a w sumie jelita, nie zołądek... to większość na początku dostaje sraczki :papa:

Nikt nie mówił że będzie super smakowało, ale można polubić ten smak.
Kolega kiepura może zrobił za mocny napar ?? i efekt jak po przechlaniu ( miało być tak miło,aż tu nagle wyskoczył mi paw :D )
Ja nigdzie nie spotkałem się z marketingiem yerbamate ???
Co do bożole się zgadzam. Szczynki winne dobrze zapakowane i sprzedane
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.04.2015 16:02

Trochę wątek umarł ...

... a ja takie bardziej świąteczne matero dostałem. :)
Załączniki:
IMG_0215.JPG
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.12.2018 18:17

Widzę, że mało "mateistów" na forum. Ja ostatnio testuję zioła od Cejrowskiego.

Kurupi Katuava to delikatna i orzeźwiająca w smaku mieszanka yerby z ziołami. Ma wyjątkowo mocne działanie pobudzające.
Pobudza ciało i umysł. :wink:

20181201_141952.jpg
piotrulex
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.12.2018 09:37

piotrulex napisał(a):
radziu1974 napisał(a):http://www.yerbamarket.com

Polecam : bardzo szybka wysyłka , duży wybór .

też tu ostatnio kupowałem

rosamonte
pajarito
cruz de malta
amanda limon

dostaliśmy 15% rabatu i transport za friko. Zamówienie na ponad 300 zeta

Pisałem to prawie 10 lat temu :)

Z 1-2 miesięcy temu podczas porządków w kuchennych szafach jeszcze jakaś resztkę znaleźliśmy

Jako, że staramy się marnować "jedzenia" więc i to spiłem ale fanem tych produktów to ja nie zostanę :)
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Yerba Mate, Święte Zioło - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone