Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Yerba Mate, Święte Zioło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.03.2009 08:50

Kiedyś przyszła do mnie do punktu studentka

do punktu? jakiego punktu? K.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.03.2009 09:08

Jak chcesz to stuknij do mnie na GG to Ci powiem, bo reklama jest zabroniona :lol:
pimp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimp » 23.03.2009 10:17

ja też bardzo lubię mate. staram się pić ją codziennie ale ze względu, że nie byłem kawoszem nie mam potrzeby jej zastępować czymś innym. mi świetnie wpływa na układ pokarmowy. Pozdrawiam wszystkich mateistów!
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.03.2009 11:00

czyli do punktu GG? :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.03.2009 11:06

Krystof napisał(a):czyli do punktu GG? :wink:

:lool::lool::lool: nie za dużo yerby wypiłeś :?: :lool::lool::lool:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.03.2009 14:35

nie nie, po prostu wiosna w powietrzu wisi :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2009 14:56

Leszek Skupin napisał(a):Jak chcesz to stuknij do mnie na GG to Ci powiem, bo reklama jest zabroniona :lol:

XERO :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.03.2009 09:41

zebik napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Jak chcesz to stuknij do mnie na GG to Ci powiem, bo reklama jest zabroniona :lol:

XERO :?:

:wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.03.2009 11:46

tak jest

mamy zarowno Rosamonte jak i Pajarito

rowniez polecam, pijemy od baaaaaaaaaardzo dawna jak malo kto jeszcze o tym slyszam po za Cejrowskim oczywiscie i caly czas bardzo nam ten trunek odpowiada
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.03.2009 13:41

mamy zarowno Rosamonte jak i Pajarito
bingo!

chociaż od kilu miesięcy tylko Cruz de Malta - mocna, jak cholera :@)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 24.03.2009 13:49

są po niej jakieś fajne stany ?? ;)

Chyba wreszcie spróbuję, gdzie można zanabyć drogą kupna ??
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 24.03.2009 15:12

Dołączam do pytania - kolega z pracy pije i zachwala, może to faktycznie dobre (choć np. Wikipedia - ponoć za sprawdzonymi źródłami - ostrzega, że tradycyjnie przyrządzana yerba regularnie pita przyczynia się do nowotworów przewodu pokarmowego... ktoś może coś o tym słyszał?)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.03.2009 15:44

są po niej jakieś fajne stany ??

wiesz, no nie takie, jak po grzybolach, ale grzybole trują, yerba - wręcz przeciwnie :wink:

a tak serio, to po pierwszych razach rzeczywiście czułem coś w rodzaju radosnego pobudzenia ... może to placebo? nie wiem ...

yerba a nowotwór? straszne rzeczy ... tym bardziej, że w Paragwaju (a może Argentynie?) chcieli ją wprowadzić obowiązkowo w szkołach (projekt "szklanka yerby dla każdego" :wink: ), ale się wycofali, bo cośtam cośtam, no ale nie nowotwór ...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.03.2009 15:58

Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.03.2009 16:19

niezły syf - skoro się tłumaczą, to może cośjest na rzeczy?

i to: W jednym z badań, którego wyniki opublikowano w 2008 r., wykazano, iż w napoju yerba mate przyrządzanym w tradycyjny, południowoamerykański sposób i pitym w ilościach, które zwykle spożywa się w Ameryce Południowej, występuje dawka silnie rakotwórczych policyklicznych węglowodorów aromatycznych porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie[12][13]. Należy zauważyć, iż tradycyjny sposób przyrządzania napoju wiąże się z zalewaniem wodą tej samej porcji liści kilkanaście razy i wypijaniem wszystkich otrzymanych porcji napoju. Nie wykazano, by okazjonalne wypicie filiżanki yerba mate przygotowanej z jednorazowo użytej porcji liści narażało konsumenta na większą ilość policyklicznych węglowodorów aromatycznych niż ilości znajdowane w produktach stosowanych w zwyczajnej amerykańskiej diecie.

:@(((
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Yerba Mate, Święte Zioło - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone