Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspy Kanaryjskie

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.01.2016 06:33

Co to za symbol tam wyryty?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2016 17:43

tony montana napisał(a):Co to za symbol tam wyryty?

Wewnątrz jest małe muzeum i to ma być chyba forma reklamy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 13.01.2016 20:52

pięknie prezentują się te góry w tle z drugiego zdjęcia.
Miałeś rację - każda z wysp inna i każda ma swój urok
pozdrawiam,
Michał
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2016 23:24

Mikeee napisał(a):pięknie prezentują się te góry w tle z drugiego zdjęcia.

Wiesz, jak bardzo chciałbym się bliżej zapoznać z pozostałymi...

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.01.2016 06:28

Franz napisał(a):
Mikeee napisał(a):pięknie prezentują się te góry w tle z drugiego zdjęcia.

Wiesz, jak bardzo chciałbym się bliżej zapoznać z pozostałymi...

Pozdrawiam,
Wojtek

A jak ja....
Niestety na najbliższy wyjazd muszę poczekać do lipca... :(
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.01.2016 17:00

tony montana napisał(a):Niestety na najbliższy wyjazd muszę poczekać do lipca... :(

Przynajmniej masz jakiś horyzont czasowy...

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.01.2016 15:11

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Niestety na najbliższy wyjazd muszę poczekać do lipca... :(

Przynajmniej masz jakiś horyzont czasowy...

Pozdrawiam,
Wojtek

No tak... odległy bo odległy ale jest...
Pokaż proszę, co bylo dalej
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.01.2016 20:15

tony montana napisał(a):Pokaż proszę, co bylo dalej

Jeśli mi się uda, to spróbuję na jutro coś przygotować.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.01.2016 00:47

Wracamy z Wysepki Anglików drugim mostem, przejezdnym - widać stąd z profilu nasz pieszy most z kulami armatnimi na kamiennych pylonach.

PICT3577.JPG

P14F0264.JPG

PICT3578.JPG

P14F0267.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.01.2016 00:29

Zagłębiamy się w miasto w poszukiwaniu sklepu z kabelkami. Dosyć szybko udaje nam się znaleźć odpowiedni; pozostaje problem, jak wyłuszczyć, o jaki kabel nam chodzi. Mój słaby hiszpański wspomagam wyjętym w tym celu z plecaka dyskiem, tłumacząc panu, co chcę z tym dyskiem zrobić. Efekt okazuje się zadowalający, gdyż pan ze zrozumieniem kiwa głową.

- Macho macho! - oznajmia. O mnie mówi?...

Nie wbijam się jednak w dumę, to o kabelku. Pan wyciąga z szuflady jedyny kabelek tego typu, jaki ma w sklepie i dokonujemy zakupu. Śmiejąc się z podwójnego macho, zastanawiamy się, jak brzmi w tym języku kabel pełniący funkcję przedłużacza. Macho mujer?...

P14F0268.JPG

PICT3579.JPG

P14F0269.JPG

Cel, z jakim przyjechaliśmy do Arrecife osiągnięty - możemy jechać dalej.

P14F0270.JPG
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 27.01.2016 18:03

Hej!
Czy był ktoś na "Kanarach" w marcu/kwietniu? Internety mówią, że temperatura waha się wtedy między 24-26 stopni, ale znajomi, którzy byli w lipcu twierdzą, że było wietrznie, a wieczorami wręcz zimno mimo, że w tym okresie jest tam ponoć ok 30 stopni :boss: Potrzebuję więcej opinii niż ww., bo w tym roku urlop w cieplejszym klimacie wchodzi u nas w grę ostatecznie w kwietniu, potem nie będę mogła już latać :roll: Ale jak ma mnie wypi**dzić, to wolę siedzieć w domu :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.01.2016 20:15

iwoniczanka napisał(a):Hej!
Czy był ktoś na "Kanarach" w marcu/kwietniu? Internety mówią, że temperatura waha się wtedy między 24-26 stopni, ale znajomi, którzy byli w lipcu twierdzą, że było wietrznie, a wieczorami wręcz zimno mimo, że w tym okresie jest tam ponoć ok 30 stopni :boss: Potrzebuję więcej opinii niż ww., bo w tym roku urlop w cieplejszym klimacie wchodzi u nas w grę ostatecznie w kwietniu, potem nie będę mogła już latać :roll: Ale jak ma mnie wypi**dzić, to wolę siedzieć w domu :wink:

Na Wyspach Kanaryjskich temperatura jest dość wyrównana przez cały rok. Nie ma raczej wielkich upałów w lecie, jak również bardzo chłodnych zim. Ja byłem na Lanzarote w lipcu i temperatury nigdy nie przekraczały 27-28 stopni. Atlantyk jednak jest dość chłodny, daleko mu do Jadrana :wink:
Żona była parę lat temu na Gran Canarii w styczniu i miała podobne temperatury - 24-25 stopni ale miejscowi mówili, że zazwyczaj jest chłodniej.
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 27.01.2016 20:41

Dziękuję. U nas sytuacja wygląda tak, że narzeczony chciałby się chociaż troszkę wygrzać, a ja nie mogę się przegrzać (ciąża), dlatego szukamy jakiegoś pośredniego rozwiązania. Z tego, co piszesz, Wyspy Kanaryjskie mogą być jednak rozsądną opcją :)
Zależy nam też na wyspie, którą można fajnie zwiedzić autem.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.01.2016 20:51

Myślę, że w tej sytuacji to dobry kierunek. I bezpieczny :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.01.2016 23:22

greenrs napisał(a):
iwoniczanka napisał(a):Czy był ktoś na "Kanarach" w marcu/kwietniu?

Na Wyspach Kanaryjskich temperatura jest dość wyrównana przez cały rok. Nie ma raczej wielkich upałów w lecie, jak również bardzo chłodnych zim. Ja byłem na Lanzarote w lipcu i temperatury nigdy nie przekraczały 27-28 stopni. Atlantyk jednak jest dość chłodny, daleko mu do Jadrana :wink:
Żona była parę lat temu na Gran Canarii w styczniu i miała podobne temperatury - 24-25 stopni ale miejscowi mówili, że zazwyczaj jest chłodniej.

Za każdym razem byliśmy w zimie - średnio było kilkanaście stopni, taka przyjemna wiosna.

iwoniczanka napisał(a):Zależy nam też na wyspie, którą można fajnie zwiedzić autem.

Każda z wysp pokazanych w tym wątku świetnie się nadaje do takiego zwiedzania.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Wyspy Kanaryjskie - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone