Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wspomnienia, dzieciństwo-Syria, Mazury, Bałtyk...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.05.2010 12:22

Tak, to PRAKTICA F x 3, obiektyw Carl Zeiss Jena BIOTAR 2/58.

Ps pozdrowienia przekazane

Ps 2. już wczoraj zasiadałem do kompa, aby trochę przy zdjęciach popracować, a tu burza i ...brak prądu :(

Ps 3 :( wczorajsza burza spaliła Liveboxa, nie mam więc nepostrady
:( i kolejny wieczór na wgrywanie zdjęć przepada :(
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.05.2010 13:00

Długo przerwa trwała, mam nadzieję, że już teraz życie potoczy się bardziej bezproblemowo.

Małe podsumowanie moich 54 lat.
Zaczęło się tak:

Obrazek

Miłość z podwórka, z czasów okupacji, później AWF-u ...

Obrazek

Po 3 latach "powstałem" ja

Obrazek

Jastrzębia Góra, nauka pewnego chodzenia

Obrazek

Jak tylko opanowałem chodzenie, zaczęły się problemy z utrzymaniem mnie w bezpiecznej odległości od morza. Jak prawdziwego Wodnika woda mnie pociąga całe życie.

Obrazek

Mieszkaliśmy na terenie zajezdni tramwajowej co trochę widać za mną

Obrazek

Ulubionymi zabawkami były oczywiście samochody

Obrazek

Wreszcie wyjazd "za tatą" do opisywanej wcześniej Syrii.
Plaże morza Śródziemnego 1959 r

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.05.2010 13:14

Chyba coś nabroiłem, z wody kazano mi wyjść :(

Obrazek

Zabawy w basenie w Damaszku pod czujnym okiem Taty

Obrazek

Obrazek

Oczywiście Syria to nie tylko kąpiele, to także dużo czasu poświęconego na zwiedzanie

Obrazek

Co robić, napić się, czy wysikać
:?: :D

Obrazek

Desoto---piękne auto

Obrazek

Opel Rekord 1700, jeszcze piękniejszy, bo nasz. 1961 r

Obrazek

Nawet nieźle mi szło

Obrazek

Palaczem nie zostałem, mimo ciągot za młodu

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.05.2010 13:25

Polska. Wyjazdy na Mazury, nad Bałtyk, zawsze pod namiot.

Obrazek

Okres wyjazdów na Mazury to wspaniały czas bezludzia. Cisza, spokój i tylko znajomi, nikogo obcego w okolicy. Takie były lata 60-te, nawet jeszcze początek 70-tych. Później to już tereny ogrodzone, campy. Ale pierwsze kilka lat to zupełna dzicz.

Obrazek

Namiot Bałtyk, zajmował 2 wielkie wory, ledwo mieścił się do bagażnika.

Nad Bałtykiem kopanie grajdołów, zabezpieczanie ich przed wiatrem, piaskiem. Parawanów jeszcze nie było.

Obrazek

Byliśmy bardzo szczęśliwi (nadal jesteśmy) W tle siatkówka, kijki i siatkę woziliśmy ze sobą.

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.05.2010 15:17

Wyjazdy na obozy, np Z Pałacu Młodzieży PKiN do Pieczarek

Obrazek

Łyżwy na jeziorku w Zielonce k/W-wy

Obrazek

Narty, od 6 roku życia, zaraz po powrocie z Syrii.
Pamiętacie zasadę dobierania długości nart :?:

Obrazek

Nadszedł czas młodzieńca, czas na dziewczyny... Powodzenie miałem :D

Obrazek

Czas na zabawy i wygłupy jeszcze trwa

Obrazek

Na rowerze przejechałem praktycznie całą Polskę. 4 obozy rowerowe, różne trasy, najmilej wspominam..każdy obóz

Obrazek

Rower przetrzymał rozebrany na części czasy okupacji. Jeszcze wtedy, na obozach, jeździłem na drewnianych obręczach

Obrazek

Mijają lata i nadchodzi ten dzień

Obrazek

A następnie ten dzień :D

Obrazek

Następny dzień to będzie zdjęcie z wnuczkiem, za ok 2.5 miesiąca. :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.05.2010 15:21

18-stki trzech panów O. Tata, ja i syn

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 09.06.2010 08:45

Maciek wymiatasz....
Rewelacyjne zdjęcia,rewelacyjny opis jestem pod ogromnym wrażeniem,pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.06.2010 10:45

Czy coś jeszcze się znajdzie w tym temacie?

Pzdr
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.06.2010 11:18

Znajdzie, ale teraz mam sezon w pracy, a w domu już mi się nie chce siedzieć przy kompie, wolę spacer czy wieczorną jazdę na rowerze.
Zdjęć i slajdów z tamtych lat mam jeszcze sporo. Może odnajdę też z podróży z Syrii do Polski, samochodem, przez między innymi Jugosławię.
Pamiętam, że jechaliśmy zaraz po trzęsieniu ziemi, gdy niektóre drogi/szosy były tylko wspomnieniami szos.
Proszę o wyrozumiałość i wytrwałość :D
ASHA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASHA » 23.06.2010 12:16

Relacja jest piękna, zdjęcia super. Możemy pooglądać rewelacyjną modę, widoki lat 60-tych. Pięknie, tylko szkoda, że ten czas tak szybko leci. :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 23.06.2010 12:47

Faktycznie piękne, ale niestety tylko dla wybrańców. Reszta niestety siedziała za drutem i klepała bidę :(
greenrs
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.10.2012 10:42

Pozwoliłem sobie odświeżyć to "wykopalisko" bo uważam, że warto. Znakomita relacja, cudowne wspomnienia, świetne zdjęcia. W ogóle bardzo dobry pomysł.

Dziadek Maciek napisał(a):Ja się chyba starzeję, lubię oglądać stare zdjęcia, lubię wspomnienia, zaczynam słuchać i poznawać muzykę poważną, lubię spacery wieczorne z żoną, lubię ciszę i samotność... Oglądając te zdjęcia wracam do pięknie przeżytych lat, do przygód trudno osiągalnych dla moich równolatków, do wspaniałych ludzi poznanych wiele lat temu. Wielu z nich już nie żyje, z wieloma nie utrzymuję bliskiego kontaktu, z nielicznymi spotykam się nadal...

Właśnie. Coś w tym jest. Coraz częściej miewam podobne "zachcianki", choć nie mam tak egzotycznych wspomnień.

Oglądając te zdjęcia nie sposób jednak uciec myślami od aktualnej sytuacji w Syrii. Zapewne wiele z tych pięknych miejsc, które wówczas odwiedziłeś zostało dziś bezpowrotnie zniszczone. :(
Dziadek Maciek
Koneser
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.10.2012 15:43

greenrs napisał(a):Pozwoliłem sobie odświeżyć to "wykopalisko" bo uważam, że warto. Znakomita relacja, cudowne wspomnienia, świetne zdjęcia. W ogóle bardzo dobry pomysł.

Oglądając te zdjęcia nie sposób jednak uciec myślami od aktualnej sytuacji w Syrii. Zapewne wiele z tych pięknych miejsc, które wówczas odwiedziłeś zostało dziś bezpowrotnie zniszczone. :(

Odświeżyłeś, to dobrze, dla mnie dobrze, dla Was nie wiem :wink:
Aktualna sytuacja - aż strach pomyśleć co tam się dzieje, czy i ew jak żyją znajomi, z którymi nie ma obecnie kontaktów... , jak żyją pozostali ...
Chyba pogrzebię jeszcze w zdjęciach, może pomogą mi kryzys przetrwać i odciągną myśli od problemów.
greenrs
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.10.2012 16:35

Dziadek Maciek napisał(a):Chyba pogrzebię jeszcze w zdjęciach, może pomogą mi kryzys przetrwać i odciągną myśli od problemów.

Byłoby fajnie, gdybyś jeszcze wrzucił co nieco :wink:

Szczególnie takie jak te mnie wzruszają:

Dziadek Maciek napisał(a):Na rowerze przejechałem praktycznie całą Polskę. 4 obozy rowerowe, różne trasy, najmilej wspominam..każdy obóz

Obrazek

Rower przetrzymał rozebrany na części czasy okupacji. Jeszcze wtedy, na obozach, jeździłem na drewnianych obręczach

Obrazek

Mam podobne wspomnienia i wielki sentyment do tych czasów :) No może ciut późniejszych... Drewnianych obręczy już nie pamiętam.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.10.2012 17:40

Dzięki greeners za odświeżenie. Nie trafiłem tutaj wcześniej.

Rewelacja.

Zwróciliście uwagę, że na tych zdjęciach z lat 50-tych i 60-tych faceci nie mają brzuszków. :hut:

Pozdrawiam.
:hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wspomnienia, dzieciństwo-Syria, Mazury, Bałtyk... - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone