Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Wspominki" - zegarki

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
zbanowany
"Wspominki" - zegarki

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.03.2023 07:21

Tak mi przyszło do łba...
jakieś ~40 lat temu - pierwsza kwadrofonia w polskich kinach :roll: :wink:
Siedzisz sobie i oglądasz, jakaś cicha scena i...
piiip, piip, piip - i tak kilkadziesiąt/set razy ze wszystkich kierunków w przeciągu względnie krótkiego czasu
(jeszcze się nie synchronizowały z atomowym "podajnikiem").
Full quadro... :lol:
Pełna godzina - kto wiedział, co to "prestiż", musiał mieć pipający co godzinę zegarek :lol:

Tak mnie naszło, bo sprezentowałem sobie zegarek (a co, kto bogatemu raz na 10 lat zabroni?), który też co godzinę "pipa" :roll: :?
Ostatnio edytowano 31.03.2023 12:47 przez boboo, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser
Re: "Wspominki"

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.03.2023 07:37

boboo napisał(a):Tak mnie naszło, bo sprezentowałem sobie zegarek (a co, kto bogatemu raz na 10 lat zabroni?), który też co godzinę "pipa" :roll: :?

Czyżby G-Shock? :oczko_usmiech:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.03.2023 07:38

Opowiedz mi o tym bo akurat to moje hobby.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.03.2023 09:46

@greenrs,
blisko (bo też Casio) :wink:

@kaeres,
nieco dłuższa historia, a właściwie poszukiwania tego jedynego.
Założenia dość proste:
stainless steel, czarny niekrzykliwy cyferblat, możliwie bez cyferek wokół, data/dzień tygodnia, radio controlled, zasilanie solarne, 100m water resist (na snurkowanie w/po Adriatyku wystarczy)
i najważniejsze: płynne przejście bransolety w zegarek. Bez "uskoków". Bez kompromisów.

Nie:
bransoletka_skok.jpg

Tak:
bransoletka_smooth.jpg

Żaden sklep w Niemczech nie miał na stanie "machiny" spełniającej wszystkie kryteria.
Trzeba było sprowadzić z Japonii. O, ten (Casio Lineage LCW-M510D-1AJF):
casio_lineage_510.jpg

Dodatkowym bonusem jest podświetlenie i... pipanie co godzinę :lol: (można wyłączyć)
Ten cyfrowy ekranik kryje w sobie alarmy, timer, stoper, strefy czasowe.
I... zegarek jest dość "chudy" - mniej niż 10mm. To zaleta (w moich oczach).
Poprzednik (też Casio) ma 13mm i... za dużo informacji naraz na cyferblacie.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.03.2023 10:07

Bardzo fajny zegarek.
Tego dokładnie modelu nie miałem w ręku ale na pewno zyskuje na żywo bo to są zegarki (linia Lineage) wykonane bardzo solidnie.
PS. minusem rozwiązania bransolety w ten sposób jest w zasadzie skazanie się tylko na tą oryginalną. Nic nie zmienisz.
A z czasem wiem, że znudzony zegarek można odświeżyć za pomocą innego paska czy bransolety.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.03.2023 11:23

kaeres napisał(a):(...) bo akurat to moje hobby.
No to deczko "paszy" dla oczu :wink:
uhr_jelcyn_01.jpg

uhr_jelcyn_02.jpg

Napis:
ОТ ПЕРВОГО ПРЕЗИДЕНТА РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
(od pierwszego prezydenta rosyjskiej federacji)
Historia tego "eksponatu" jest krótka: teściu otrzymał go osobiście z rąk Jelcyna.
Teściowa podarowała mi go z okazji ślubu (teść wtedy już nie żył).
I tak sobie leży w szufladzie.
Technicznie - to zwykły nakręcany Wostok.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.03.2023 12:18

boboo napisał(a):O, ten (Casio Lineage LCW-M510D-1AJF):

Solidny i klasycznie ładny zegarek :)

boboo napisał(a):Historia tego "eksponatu" jest krótka: teściu otrzymał go osobiście z rąk Jelcyna.
Teściowa podarowała mi go z okazji ślubu (teść wtedy już nie żył).
I tak sobie leży w szufladzie.
Technicznie - to zwykły nakręcany Wostok.

W tym przypadku techniczna specyfikacja nie ma żadnego znaczenia :oczko_usmiech:

Mamy teraz takie czasy, że zegarki są w odwrocie. Nie znam żadnego młodego człowieka, który nosiłby na ręce normalny zegarek. Prawie każdy korzysta dziś ze smartwatcha. Wśród tych nieco lub dużo starszych jest trochę lepiej (lub gorzej - zależy od punktu widzenia :mrgreen: ). Tu zegarek można zobaczyć nieco częściej. Sam miałem jakiś czas temu krótką przygodę ze smartwatchem i chociaż lubię różne nowinki techniczne - nie przekonałem się. Moim zdaniem największą ich wadą jest bateria, która wymaga ładowania prawie codziennie lub w najlepszym wypadku co kilka dni.
Ja też korzystam z Casio ale nieco innych niż Lineage. Preferuję G-shocki i Protreki (mam kilka sztuk :) ) Bardziej odpowiada mi ten styl i nie lubię metalowych bransolet (moja skóra też). No i oprócz wyglądu ważne dla mnie jest to, że można na nich polegać w każdych warunkach i w każdej sytuacji. Tough solar i Multiband 6 robi robotę :D
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.03.2023 12:27

Kim był teściu aż boję się pytać ?
Teraz tego sikora schowałbym gdzieś bardzo głęboko :)

greenrs - jakie masz modele ?
Ostatnio edytowano 31.03.2023 12:32 przez kaeres, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.03.2023 12:32

kaeres napisał(a):Kim był teściu aż boję się pytać ?
Teraz tego sikora schowałbym gdzieś bardzo głęboko :)

Niby czemu? Z rąk Jelcyna - żaden obciach :roll:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.03.2023 13:10

Do tej pory miałem WaveCeptora, ale miał już swoje lata i nieco porysowane szkiełko (nie szafirowe).
Poza tym, jak piszesz - solar i multiband - i jest święty spokój 8)
Ale z powodu szkiełka rzuciłem niedawno okiem na stronę Casio, zobaczyłem serię Lineage i mnie "zainfekowało" :wink:
Ten nowy ma szafirowe, mam nadzieję, że nie będzie "mętniał" :lol:
Co do materiału i koloru, to dla mnie tylko stal. Nawet tytan nie wchodzi w rachubę.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.03.2023 13:45

kaeres napisał(a):greenrs - jakie masz modele ?

Wysłużony już G-shock G-7900-2ER

Na codzień G-shock GAW-100B-1a2ER

Na wędrówki Protrek PRG-340-3ER :D

Ogólnie to taka raczej średnia półka ale mają wszystko to, co potrzebuję... więc po co przepłacać :mrgreen:

boboo napisał(a):Ten nowy ma szafirowe, mam nadzieję, że nie będzie "mętniał" :lol:

O mętnienie bym się nie martwił. Rysować też się raczej nie będzie ale szafirowe jest bardziej kruche niż mineralne i łatwiej je stłuc.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.03.2023 16:57

greenrs napisał(a):(...) ale szafirowe jest bardziej kruche niż mineralne i łatwiej je stłuc.
Za 3 miesiące wypróbuję "w boju" :wink: :hut:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 01.04.2023 07:13

Póki co, najładniejszą bransoletkę (na mój gust) ma toto:
Obrazek
Teoretycznie jest w zasięgu (finansowym), ale chyba wolałbym w jakąś łódkę "zainwestować" :wink: :lol:

Znalazłem u Casio jeden ciekawy model (bransoletka), ale ten "cholerny uskok" (czerwona linia) go wykluczył :roll:
(XII i VI na cyferblacie mógłbym przeboleć)
LCW-M180D-1AER.jpg

Jeśli z nowym nabytkiem nic się nie stanie, za ~10 lat znowu zacznę przeglądać oferty :wink:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.04.2023 06:09

Ma ten Lineage mały "defekt" kosmetyczny na display'u.
Dzień tygodnia - dzień miesiąca.
Jak na przykładowym zdjęciu: SU 30 (sunday, trzydziestego)
W przypadku jednocyfrowego numeru dnia, nie ma "zera prowadzącego".
Czyli dzisiaj pokazuje TU 4.
Nie, to nie jest błąd/wada :lol: , tylko osobiście wolałbym TU 04
Jakoś tak przywykłem do "parzystego" pisania dat.
I niestety, nie można w nim tego ustawić.
Jedyny setting formatu to "12/24".
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 04.04.2023 08:33

Ja swoim zegarkiem nie zaszpanuję, ale pochwalę się nim ponieważ idealnie spełnia wszystkie moje oczekiwania.
Casio Sea Pathfinder SPS-201, zegarek dedykowany do uprawiania żeglarstwa.

Casio Sea Pathfinder SPS-201.jpg

Kupiłem go już kilkanaście lat temu za śmieszne 230 zł i jak na razie nie spotkałem żadnego innego zegarka, który mógłby mi go zastąpić, gdy ten już nie będzie się nadawał do dalszego użytku.
Ten zegarek ma standardowe funkcje takie jak: Dual Time, stoper z międzyczasami, 5 niezależnych alarmów, automatyczne włączanie podświetlania po wykonaniu określonego gestu ręką, water resistance 100 m. Ale oprócz wymienionych ma jeszcze funkcje dedykowane do żeglarstwa, takie jak:

* panel solarny doładowujący baterię,
* timer z dwoma czasami i sygnałem odliczania użyteczny w regatach,
* kalendarz lunarny pokazujący fazy księżyca,
* wbudowana tabela pływów z prezentacją fazy pływu na ekranie
* sygnał dźwiękowy przypominający o konieczności zgaszenia świateł nawigacyjnych po wschodzie słońca (ważne ze względu na wieczny deficyt energii elektrycznej na jachcie!)

Ten zegarek jakoś nie zdobył większej popularności i obecnie jest nieosiągalny, prawdopodobnie dlatego, że nawet jego sprzedawcy nie mieli pojęcia o skali jego możliwości.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone