Na poczatek powiem jakie sa moje wrażenia z tego regionu. Zwiedziłam całą wyspę Pag. Apartament miałam w Novalji ale codziennie zwiedzalismy wszystkie miasta wieksze i mniejsze:)
wiec tak: Novalja to najwieksze i najbardziej zywe miasto na tej wyspie. Jest tam sporo restauracji, jeden Pub z dyskoteką (sporo niemców 18 letnich:) ) deptak, stragany z pamiątkami. Miasto położone jest od strony morza a nie od strony kontynentu. Jednak plaża pozostawia wiele do życzenia! na całej długości sa wielkie głazy na ktorych lezą wczasowicze, ale niestety ciezko tam wytrzymać poniewaz jest to zatoka i woda niestety stoi i powoduje to spore nieprzyjemne zapachy:/ (przypominały mi "zapachy" z Wenecji). Po jednej stronie jest niby plaża, ale jest ona piaszczysto-kamienista i ciezko bez karimaty wytrzymac na niej:/. Do tego jest mała, wąska i mieści sie na niej garstka ludzi. My jeździlismy kilka kilometrów dalej na plaże o nazwie "cista plaźa". Jest to plaża marzen(moich). Owszem piaszczysto-kamienista, ale jest duza, piekna, piekne widoki, jest bar z zimnym piwkiem:).
Niestety wyspa Pag to prawie pustynia:( pojedyncze placki zieleni były, a tak to wszedzie piach, kamienie i jakies male chwasty dla owiec:) ciezko z plazami ktore byly by przytulne, zielone i piekne. Owszem woda nie zawiodła ale cala reszta tak!
do tego te ceny...
spodziewałam się ze na wyspie moze byc troche drozej ale nie sadziłam że az tak...:/ obiecywalismy sobie ze nie bedziemy przeliczac na zlotowki, ale nie dało się:(
za 4 bulki zwykle na sniadanie i 2 slodkie placilismy ok 15 zł, woda mineralna litrowa 10zł, 12zł, do tego przejazd promem za 4 osoby zaplacilismy 25 euro. Obiady w restauracjach typu pizza (obrzydliwe wszystkie), spagetti (polecam) to ok 30zł, natomiast jakies mieso, frytki i surowka to ok 40-50zł.Piwo w sklepie 0,5l to 7zł a w restayracji czy pubie to ok 16 zł. Polecan drinki które owszem kosztowały ponad 20zł ale nie mozna ich porownac do naszych polskich, bo proporcje sa zupelnie inne (90% drinka to alkohol). I dodam że w Novaljii nie mozna dogadac sie po polsku. Tylko niemiecki, angielski i włoski. Nic wiecej! widac było że to miasto jest nastawione glownie na niemców!
paliwo eurodiesel kosztuje 4,7zł
w Pagu z kolei jest inaczej. Choc ceny te same to 90% Pagu to polacy! i w restauracjach i wszedzie (lacznie z parkomatami) jest jezyk polski. Natomiast nie polecam tego miasta mlodym ludziom nastawionym na zabawe. Pag to smierdzace male miasto choc na pierwszy rzut oka robi wrażenie. Jest bardziej odnowione, ale małe, smierdzace i smutne.
Ogolnie nie jestem zadowolona z tej wyspy bo liczylam na ladniejsze widoki i normalne ceny ale i tak uwazam ze najwazniejsze jest to nie gdzie sie pojechalo tyko z kim:)
pozdrawiam:)

.png)
.png)
.png)
.png)

.png)
.png)
.png)