Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłam z Krk

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
klara
Podróżnik
Wróciłam z Krk

Nieprzeczytany postnapisał(a) klara » 06.09.2006 18:30

Własnie wróciłam z Krku na Krku :D . Pogoda słoneczna, ceny umiarkowane (60 euro za 4-osobowy apartament 200 metrów od morza). Samo miasto przesliczne, choć plaza ładniejsza w Baśce. Dojazd rewelacyjny - pomimo tego, że jechaliśmy i wracaliśmy w weekend nie natrafilismy na zaden korek. Jak po nitce do kłębka!! Jak ktos ma pytania to chętnie sie podzielę wrażeniami! Pozdrawiam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.09.2006 19:50

"jechałaś" na ośle ?? :lol:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 09.09.2006 11:14

witam-ja natomiast byłem w Basce,a na wycieczce byłem w Krk,napisz czy cały brzeg to sterczace skały , czy jet tam również jakas plaża (płaska) do opalania, :lol:
seaside
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) seaside » 12.09.2006 11:05

Własnie wróciłąm z Krk. Zgadzam się w całości :)
A co do plaż - z "lewej" strony starówki dominuje beton i sakły (to bliżej hoteli) a "na prawo" skały na zmianę z plażami żwirkowymi :))
I wiecie co?? złapaliśmy jeżowca - ale wstręciuch brzydki :wink:

Co do Baski - faktycznie widoki piękniejsze niż w Krku, ale z drugiej strony Krk oferuje więcej atrakcji - tak jak juz się komus znudzi "smażenie" na plaży :)
Maxika
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maxika » 13.09.2006 06:19

hej myślę czy nie jechać tam w sobotę - jak pogoda ? jaka temp. wody? jechać do krk czy do baski od razu? chcemy jechac na kamping bo z psem...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.09.2006 07:03

Maxika napisał(a):hej myślę czy nie jechać tam w sobotę - jak pogoda ? jaka temp. wody? jechać do krk czy do baski od razu? chcemy jechac na kamping bo z psem...

Najpierw na KRK ...... nie dojedziesz do Baski nie przejeżdzając w zasadzie przez KRK ( chyba że podrzędnymi drogami i droga dłuższa). Ponadto to raptem coś okolo 15 km odległości pomiędzy tymi miejscowościami.
seaside
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) seaside » 13.09.2006 10:45

Maxika napisał(a):hej myślę czy nie jechać tam w sobotę - jak pogoda ? jaka temp. wody? jechać do krk czy do baski od razu? chcemy jechac na kamping bo z psem...

Polecam Krk i kamping Jezewac. Bardzo łatwo tam trafić - wszędzie prowadzą oznakowania a i ludzie od razu wskażą drogę :)))Na kampie są miejsca dla przyczep i mase "placów dla namiotów". Wróciliśmy w zeszły weekend i można już było sobie znaleźć cudne miejsca przy samej plazy. Kamp świetny, duży, wypozasony prawie we wszystko, czyste toalety prysznice, miejsce do "prania" psów :)) Bo kudłatych wycieczkowiczów jest sporo :)))
Tylko na plaże żwirkową za bardzo nie można im wchodzić (są znaki ale psiaki i tak się kamuflują pod parasolami z właścicielami) Przy skałkach nie ma problemu. Kamp jest praktycznie przy centrum (my byliśmy w namiocie przy samym wylocie - po drugiej stronie od recepcji - czyli przy samej plaży i 5 min do centrum).
Ceny dla 2 osób, namiotu i samochodu 18 euro z groszami za 1 noc i 15 z groszami za kolejne) Nie wiem czy za pieska nie będziecie musieli dopłacić.
Jeśli chcesz podaj szybciutko maila wyśle ci parę fotek.
Co do pogody - 27-29 stopni, temp wody 22-24 i pięęękne słońce.
Dzień przed naszym wyjazdem zaczeło troche wiać więc nie wiem czy potem nie było załamania pogody. Ale nawet jeśli nie bedzie upałow jest sporo do pozwiedzania na starówce :))))))
My do Baski wyrwaliśmy sie tylko na 1 dzień :)
klara
Podróżnik
krk

Nieprzeczytany postnapisał(a) klara » 13.09.2006 18:31

Osiołka widziałam, aczkolwiek omijałam z daleka. Plaża jak to w Cro, wylewka betonowa, ja korzystałam z tej obok kempingu Jeżewac, bo mieszkalam obok. Ta plaża jest mniejsza od tej przy starówce, ale dzięki temu bardziej kameralna. Miasto Krk jest dla mnie równiez bardziej atrakcyjne od Baśki ze wzgledu na zabytkowa starowkę - wieczorkiem urządzaliśmy sobie spacery po miasteczku. Jedno co mnie zdziwiło to to, że wszystkie wycieczki statkami miały tylko jedno na celu - plaże. Wszystkie wycieczki docierały na plaże na innych wyspach i na komendę nalezało się kąpać. Szukaliśmy wycieczki na wyspę z męskimi wiezeiniami opuszczonymi podczas wojny. Niestety, okazało się że nikt nigdy o to nie pytał i nie ma tego w ofercie. Natomiast co zabawne, w Basce były takie wycieczki, wygląda na to, że Krk jest miastem dla leni, którzy chca jedynie taplac się w wodzie i nie interesuje ich nic innego :D Swoją droga polecam szczerze wyspę Goli, na której sa te więzienia. Wyglądają jak wymarłe miasto, widac nawet plakaty kobiet w celach. Byliśmy tam 3 lata temu i chcieliśmy zobaczyc raz jeszcze. Ale ostatecznie nie zdecydowaliśmy się.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne