Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

winietki w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
czarny110
Autostopowicz
winietki w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarny110 » 02.07.2008 10:05

Witam,
Ponieważ jadę pierwszy raz do Chorwacji może ktoś mi podpowie czy nie ma problemów z kupnem winietek 10 dniowych na samochód osobowy na granicy niemiecko-austriackiej???.
Planuję jechać z Niemiec autostradą A3 następnie w Austrii wjeżdżam na A8 . Granicę przekraczam koło Suben trasa na Graz. Czy mam się rozglądać przed wjazdem do Austrii, cz po przekroczeniu granicy? A może dla świętego spokoju kupić w Polsce za około 38 zł????
Dziękuję, za wszystkie podpowiedzi.
dynastia15
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dynastia15 » 02.07.2008 10:11

Witam,
My co prawda jechaliśmy przez Czechy do Austrii, ale nie było problemów nigdzie po drodze z winietami,w Austrii na pierwszej stacji benzynowej w zaraz po przekroczeniu granicy były winietki:)
Przy okazji wspomne ze jazda autostradami w Austrii to prawdziwa przyjemnosc , a nawet niezłe wyzwanie na niektórych odzcinkach, np z Wiednia do Graz'u 8O :roll:
Pozdrawiam i zycze przyjemności na wakacjach
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 02.07.2008 11:44

dynastia15 napisał(a):w Austrii na pierwszej stacji benzynowej w zaraz po przekroczeniu granicy były winietki:)

A co zrobić jeśli na odcinku od granicy do pierwszej stacji benzynowej zatrzyma mnie policja bez winietki? Z tego co słyszałem kary za jazdę bez winietki nie są małe.
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 02.07.2008 12:33

tomsg napisał(a):
dynastia15 napisał(a):w Austrii na pierwszej stacji benzynowej w zaraz po przekroczeniu granicy były winietki:)

A co zrobić jeśli na odcinku od granicy do pierwszej stacji benzynowej zatrzyma mnie policja bez winietki? Z tego co słyszałem kary za jazdę bez winietki nie są małe.

witam
Jeszcze na granicy czasem bywają winietki, rozejrzyj się w czasie przekraczania. Ale ogólnie zawsze po wjeździe na autostradę i 1 napotkanej stacji benzynowej kupowałem winietkę.
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 02.07.2008 13:54

Witam. Winietki najlepiej kupić jeszcze w Niemczech.Już 70 km przed granicą
Austr. są w sprzedaży.Ponieważ benzyna w RFN jest droższa niż w Austrii
wszyscy tankują po przekroczeniu granicy w Austrii i z tego powodu trzeba
czekać w kolejce do kasy.Ja kupuje winietki zawsze w RFN ( cena ta sama
7,70 Euro) tam jest na stacjach pusto (przed granicą) a benzyne kupuje
w Austrii 30-50 km poza granicą .Tam nie ma już tyle tankujących.
Tankuje jednak tyle byle starczyło do Slowenii, tam tankuje voll, bo tam
jest benzyna najtańsza. W HR jest droższa.
Kary za jazde bez winietki są naprawde duże.
Życze przyjemnej podróży. :papa: :papa: :papa:
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 02.07.2008 14:07

ROCHEN napisał(a):Witam. Winietki najlepiej kupić jeszcze w Niemczech.Już 70 km przed granicą

Nie wiesz jak wygląda sytuacja przy wjeździe od Słowacji? Gdzieś czytałem ze w nocy budka na granicy jest zamknięta.
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 02.07.2008 14:23

Jak sytuacja od strony Słowacji wygląda nie mam pojęcia .
Ja jadę zawsze z RFN Frankfurt, Passau ,Graz, Maribor.
Pozdr. :papa: :papa: :papa:
tomaszc_r4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomaszc_r4 » 02.07.2008 23:09

Ostatnio poczta Polska wprowadziła winietki - ja np. kupuje przed wyjazdem - myślę, że głowa w drodze spokojna bez szukania budki czy stacji
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 03.07.2008 08:15

Jaka cena tych winiet kupowanych u nas na poczcie?
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 03.07.2008 08:24

tomsg napisał(a):
ROCHEN napisał(a):Witam. Winietki najlepiej kupić jeszcze w Niemczech.Już 70 km przed granicą

Nie wiesz jak wygląda sytuacja przy wjeździe od Słowacji? Gdzieś czytałem ze w nocy budka na granicy jest zamknięta.

6 czerwca przekraczaliśmy granice Słowacko-Austryjacką dokładnie kilka minut po północy i winiety na granicy były bez problemu dostępne
M.Smoczkiewicz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smoczkiewicz » 03.07.2008 08:30

Poczta Polska sprzedaje winietki na nasze, polskie autostrady - pani kierownik Urzedu Pocztowego nr 38 w Krakowie jeszcze nie otrzymała informacji że będzie sprzedawać winiety na autostrady za granicami - ale pogodnie dodała, że dla zadowolenia klientów może i takie "znaczki" sprzedawać
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2008 09:23

Marku - widocznie Poczta Polska Oddział w Krakowie nie nadąża w "nowościach" za Katowicami. :wink: :wink: :wink:
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 03.07.2008 09:31

Janusz Bajcer napisał(a):Marku - widocznie Poczta Polska Oddział w Krakowie nie nadąża w "nowościach" za Katowicami. :wink: :wink: :wink:

Poczta w Krakowie nie nadąża z niczym :P Jedną paczkę trzymali w sortowni 2 tygodnie priorytetem szła 30 dni!! Ostatnio już było lepiej bo priorytetowa paczka przyszła po 11 dniach :P
M.Smoczkiewicz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smoczkiewicz » 03.07.2008 09:33

Zazdroszczę :D - może swym telefonicznym zapytaniem zaskoczyłem Panią Kierownik - a może to regionalna inicjatywa - pozostaje jednak ważne pytanie - cena? :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2008 09:59

M.Smoczkiewicz napisał(a):Zazdroszczę :D - może swym telefonicznym zapytaniem zaskoczyłem Panią Kierownik - a może to regionalna inicjatywa - pozostaje jednak ważne pytanie - cena? :wink:

Cena winietki na austriackie autostrady kupowanej w Katowicach pozostanie owiana mgiełką tajemnicy :wink:

Pani w Oddziale Poczty w Nowym Sączu zapytana telefonicznie:
"czy na naszej kochanej Poczcie Polskiej mozna kupić winietki na zagraniczne autostrady ,takie jak w Katowucach" -
z uśmiechem w głosie (jakie miała oczy- nie widziałem :wink: ) grzecznie odpowiedział , że można u niej kupić tylko karty drogowe na polskie drogi.

Ps. Myślę , że post tomaszc_r4 to takie "austriackie gadanie" :wink: :lol:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone