Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vela Luka - co ciekawego do zwiedzania w miescie i okolicach

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Layonee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Layonee » 21.05.2007 13:23

Witam serdecznie:-)
za kilka dni wyjezdzam na Korcule do Vela Luka i zastanawiam sie jak zorganizowac sobie czas. Czy ktos może polecic jakies ciekawe miejsca ktorych nie ma w przewodnikach (w ogole malo jest w nich) ;-) Dubrownik??? Miasto Korcula?? Jakies plaze na wyspie??? Split??? Da sie to odwiedzic w czasie jednodniowej wycieczki???
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 21.05.2007 15:47

Do którego hotelu jedziesz?
Layonee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Layonee » 21.05.2007 15:49

Do Adrii, od 8 czerwca:-)
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 21.05.2007 15:51

W jeden dzień niewiele zobaczysz tylko się zmęczysz, samo miasteczko jest ciekawe proponowałbym zwiedzić całą wyspę włącznie z miejscowością Korcula jest po drodze z Vela Luki do Korculi kilka fajnych miejsc ale drogi do niektóych są dla bardzo odważnych człowiek o słabych nerwach nie da rady.
W miasteczku jest Firma która zowie się Casablanca to jest knajpa wypożyczalnia sprzętu pływającego i jeżdżącego i od razu jakaś agencja turystyczna mają tam foldery i mogą powiedzieć co nieco o tym co można zobaczyć , byłem tam dwa tygodnie ale przeważnie siedziałem w basenie i popijałęm drinki.Pozdrav , udanej wycieczki
Layonee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Layonee » 21.05.2007 15:52

Ja bym wolala troche aktywnie spedzic czas:-)
Jest szansa zeby wybrac sie do Dubrownika w jeden dzien???
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 21.05.2007 15:57

My będziemy w Adrii od 15 czerwca najpierw do dubrovnika tam będziemy 13 wieczorem do 15 rano i na 15 do adrii , Na miejscu w hotelu możesz dowiedzieć się jak dostać się do dubrovnika jest taka możliwość żeby pojachać na cały dzień le z tego co mówili Ci którzy tak zrobili to jak napisałem zmęczysz się tylko i nie za wiele zobaczysz.
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 21.05.2007 15:57

Na jak długo jedziesz ?
Layonee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Layonee » 21.05.2007 17:15

jade n tydzien wiec chyba sie miniemy;-)
a Ty byles może w Adrii??? czy jest tam mozliwosc wypozyczenia jakis rowerkow?? jakie sa koszty i ich stan???;-)
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 21.05.2007 19:10

są rowery i skutery stan taki sobie są lepsze i gorsze. Byłem tam w ubiegłym roku.
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 21.05.2007 19:11

Co do kosztów wypożyczenia to po prostu nie pamiętam. szkoda że się miniemy.Pozdrav.
Layonee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Layonee » 22.05.2007 09:10

Dzieki za wszystkie informacje:-) mam nadzieje ze nie bede sie tam nudzic, chociaz slyszalam ze to miejsce dla emerytów i rodzin z malymi dziecmi;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2007 14:51

Hej! Odwiedziliśmy z żoną VelaLukę w zeszłym roku.
Ogólnie bylismy urzeczeni klimatem.

Co do okolicy to tak: problem jest z odległością od plaży; w stronę północną trzeba obejść bardzo wcinającą się zatokę Kale, później jeszcze jest kawałek, no i wszyscy z miasteczka tam zdążają. Dalej jest Proizd na który można taxą wodną. nie byłem ale czytałem pochlebne opinie.
Na południe trzeba obejść port i trochę zabudowań, później jeszcze kawałek..., Tam jest sporo jeży w wodzie, ale da się znaleźć dogodne miejsce, tylko dla siebie.
W okolicy Jaskinia Vela Spila.
Góra Hum z jakimś fortem 6 km.
Ten Proizd.
Można autobusem do Korculi i z powrotem ale tłok niemożliwy, lepiej próbować stopem, udało nam się na Korculi 4 razy.

Zamierzamy odwiedzić te miejsca w okolicy 25.06. wracając z Lastova, ale na bazę wybrałem zatokę Poplat, lub Triluke.
Pozdro Igor
Layonee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Layonee » 22.05.2007 14:55

Ja bede samochodem więc wyspe mozna pozwiedzac:-)
a do centrum miasta rowerkiem;-) slyszalam ze takie mozna wypozyczyc:-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2007 15:09

Wypożyczyć można wszystko :)
Miasteczko jest dobrze przygotowane na przyjęcie turystów, zaplecze ok.

No i jest tam praktykowana "kumpanija", w Korculi "moreska" :D
Layonee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Layonee » 22.05.2007 15:12

Czy okażę sie ignorantka jak zapytam CO TO JEST "kumpanija" lub "moreska" ???
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone