Uwaga: podaję pierwszą literę
P - - - - - -
.png)
.png)
jacusd napisał(a):
Eeee tam, wstyd to kraść i ...
Zaspokojcie naszą rozpaloną ciekawość
.png)

.png)
majeczka napisał(a):Najlepsze są szczelnie zamknięte
Polecam wypróbowany przepis: na oliwie z oliwek podsmaż cebulkę, wrzuć
P I - - - - E, dodaj dość dużo wytrawnego wina, natkę pietruszki, kilka ząbków czosnku, ziele angielskie oraz liście laurowe.
Gotuj pod przykryciem, do momentu otwarcia większości.
S M A C Z N E G O![]()
.png)
jadrankika napisał(a):majeczka napisał(a):Najlepsze są szczelnie zamknięte
Polecam wypróbowany przepis: na oliwie z oliwek podsmaż cebulkę, wrzuć
P I - - - - E, dodaj dość dużo wytrawnego wina, natkę pietruszki, kilka ząbków czosnku, ziele angielskie oraz liście laurowe.
Gotuj pod przykryciem, do momentu otwarcia większości.
S M A C Z N E G O![]()
I to są właśnie P I - - I C E NA BUZARU !!!![]()
Pychotka .
.png)
adamk3 napisał(a):Jakie deserki chorwackie polecacie? Pozdrav.

.png)
adamk3 napisał(a):Jakie deserki chorwackie polecacie?
.png)
.png)
.png)
Alan998 napisał(a):To może teraz po deserze porozmawiajmy o tym z czego wybrzeża morskie powinny słynąć a więc rybki i owoce morza.
Co i gdzie polecacie, przykładowe ceny, szczególnie interesuje mnie rejon riviery makarskiej gdzie udaje się w 2 połowie lipca.
Czy są tam dostępne stragany ze świeżymi rybami oraz owocami morza, gdyż chciałbym zabrać ze sobą grila i spróbować dodatkowo samodzielnie poeksperymentować w przygotowaniu tychże rybek.
.png)
.png)
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ja popieram Majeczkę! Moim zdaniem "voćna salata" (sałatka owocowa) lub "voćni kup" (pucharek owoców) to najlepsze desery na letnie upalne dnie (bośniacka baaaardzo słodka baklava wydaje mi się mocno "przyciężka" przy upałach). Do kawki bardzo przyjmne jest też włoskie tiramisu.
P.S. Dla mnie najbardziej dalamatyńskim deserem, nie licząc naleśników w każdej postaci (palačinke) jest niesłusznie zapomniane ciasto z rogača; ale ono najlepiej smakuje zimą do aromatycznej herbatki.
Pozdrawiam
.png)
adamk3 napisał(a):Witam, Kasiu czy ciasto z rogača to coś takiego jak nasz polsko-litewski sękacz?
Serdeczne pozdrowienia