Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trsteno-20 km na północ od Dubrownika; opis pobytu.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 18.09.2005 21:03

Są różne gusty i priorytety związane z miejscem pobytu. Dlatego należy rozważyć różne "za" i "przeciw"...

Ja w mojej relacji z ostatniego urlopu w krótkiej wzmiance o Trsteno napisałem, że "nie było ono bajeczne" i nadal to podtrzymuję.

Ten tekst można znaleźć pod koniec strony, na którą wskazuje poniższy link:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=8783&postdays=0&postorder=asc&start=30

Według mnie, jeżeli piszemy o tym samym Trsteno, to tam nie ma wcale plaży, poza półkami skalnymi lub betonowym portem, z których do wody schodzi się po metalowych drabinkach (chyba że coś innego można znaleźć po przeciwnej stronie portu, gdzie już nie schodziłem). W każdym razie na pewno ten rejon morza nie nadaje się dla dzieci i słabo umiejących pływać.

Obrazek

A już wspominanie przez Was o wspaniałym moście tuż pod ogrodem botanicznym przypomina mi tylko o pływających w mini-zatoczce z przejrzystą wodą pod mostem (bez wystarczającego przepływu wody) śmieciach, skórkach z bananów i resztek arbuza. Z tego miejsca, po zejściu betonowymi schodkami od drogi zrobiłem poniższe zdjęcie. Miało to miejsce 01.08.2005 około godziny 14:00. Śmieci nie fotografowałem... więc zdjęcie wygląda nieźle.

Obrazek

Pozdrawiam
Józek
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 19.09.2005 07:40

Jacek Grocvhowalski napisał(a):
Trebor napisał(a):Tak, tak, tylko wypada potwierdzić. Cudowne Trsteno i znakomite kalmary w opisanej przez Ciebie restauracji - byłem tam w lipcu. A we wrześniu musi być jeszcze piękniej, bo jest dużo mniej ludzi. Cóż, można tylko zaplanować to na przyszły rok. Pozdrawiam.

Czy możesz mi powiedzieć czy jest tam kempig, z mapy wynika, że tak. :sm:

Kemping jest również w samym Trsteno. Mały, kameralny ale do wwody nalezy zejść nieco w dół.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 19.09.2005 07:46

Trsteno to urokliwe miejsce. Faktem jest jednak, że znalezienie ustronnej plaży nie jest łatwe a nawet powiedziałabym, iż bardzo trudne.
Zejście do wody jest trudne dla dzieci. Ja osobiście też nie przepadam za zejściem do głębokiej wody ale mnie Trsteno podoba sie dlatego, że jest tam spokojnie i cicho, brak tłumów.

Co do śmieci... no cóż w wielu miejscach widziałam przypływające śmieci, podbnie jak w Trsteno. Aczkolwiek nie wiem, czy pływjaące kawałki drzewa plus jakaś trawa to tragednia. No chyba, że było kilka byutelek ale ja takowych nie widziałam a byłam tam dwukrotnie. Moze to kwestia wiatrów.

Mnie zastanawia tylko, dlaczego nikt od tak długiego czasu nie uporządkuje budynków nad samą wodą. Pomijam juz remont ale sam porządek. Miejse zyskałoby bardzo wiele a ten kto zrobiłby tam dobrą knajpę na brak klientów by nie narzekał :wink:

A jak już jestm przy knajpach to również odwiedziałm wyżej omawianą knajpę przy starym porcie w Dubrovniku. Jest to tanie miejsce i sympatyczne aczkolwiek zamówione przez nas krewetki ustępowały znacznie miejsca w rankingu najlepszych krewetek jakie jadłam na Hvarze. Ale obsługa miła a przeciez jadła tylko krewetki tak więc nie wiem jak inne dania.
Gorilla
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gorilla » 19.09.2005 10:39

poniek napisał(a):Tak na marginesie warto wejsc na wieżę tego hotelu - niezłe widoki na zatoczkę tylko uwaga na zapadające sie sufity! A i jego historia jest całkiem ciekawa...
Faktycznie widoki niezłe. Jakiś czas temu czytałem że kupił to aktor John Malkovich. Napisz co to za ciekawa historia z tym hotelem chętnie poczytam .
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.09.2005 11:46

o tym miejscu Ally napisala mi juz kilka miesiecy temu i zamierzalem je odwiedzic,ten post oznacza tylko tyle, ze Ally to prawdomowna babka.........pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 20.09.2005 07:38

kaszubskiexpress.
Mnie coroczne wyjazdy uczą jednego, że na radach innych można się wyłącznie posiłkować bo czego człowiek nie oceni sam tego nikt inny za niego ocenić tak naprawdę nie może. Dobre rady to złoto a najlepsze są te które skonfrontujemy z innymi... radami co do tego samego miejsca.

Wielkrotnie słyszałam o Korculi dużo dobrego ... i co ... w tym roku pojechałam - miasto Korcula i owszem cudowne, klimatyczne, pięknie położone ale reszta wyspy ..... -> jak dla mnie zupełnie odpada. Brak plaż, brak klimatu, bałagan, jakieś zakłady przemysłowe etc. Poprostu miejsce nie dla mnie a jednak ludzie tam jeżdżą :roll:

A Trsteno, mnie się podoba bo jest pięknie położone, spokojne i poprostu inne.... troszkę straciło z uwagi na pożary, które szalały tam kilka lat temu.
Trzba jechać i zobaczyć samemu :D
poniek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) poniek » 21.09.2005 00:29

Historia tego budynku przy plaży jest następująca: w trakcie wojny został zniszczony (co widac), a był to hotel rządowy. Dlaczego nadal stoi w takim stanie i "straszy" (niektórych jak widac, innym wydaje się on całkiem urokliwym zakątkiem ;)? Ponieważ po rozpadzie Jugosławii przypadł on na własnosc... rządowi Bośni i Hercegowiny, a ten mimo wielu (jak sie mozna domyslac) propozycji nie sprzedaje go żadnym inwestorom, jak również nie przeprowadza remontów (z powodów finansowych jak się można domyślac). Calosc powoduje że miejsce ma nieco mroczny charakter (zwłaszcza w nocy) ale nie powiedziałbym że straszy :)
Co do plaż to faktycznie każdy ma swoje ulubione, te dla dzieci się nie nadają, jako że ja ich nie posiadam to dla mnie były jak najbardziej odpowiednie. Jesli chodzi o tłumy to mogę powiedziec tylko jedno: byłem we wrzesniu wiec miejsca na skałach było dużo (a turystów mało!) Jesli ktos szuka tam odosobnionej zatoczki to powinien pójsc przez ogród w/w opuszczonego hotelu na lewo od przystani i tam jest co najmniej 1 do której jest przystępne zejscie, i kilka innych do których trzeba sie nieco napracowac zeby zejsc i jeszcze wiecej zeby wdrapac sie z powrotem.
Co do zatoczki pod mostem to faktycznie żadne cudo, ale smieci nigdy tam nie widziałem, byc moze jest to kwestia prądów lub (co bardziej prawdopodobne) turystów!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 21.09.2005 07:47

Hmmm. Tak przypuszczałam, że to efekt wojny. Mnie jedank może sam niewyremontowany budynek "nie straszy", bo wygląda dość dobrze a patrzy się na niego z zaciekawieniem. Raczej bardziej zastanawiam się dlaczego meszkańcy poprostu go nie posprzątają ( głupie pytanie no ale..), to dzień pracy a sama okolica nawet takiego nie wyremontowanego miejsca była by bardziej "dla turystów" a i byłoby przyjemniej.
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 21.09.2005 11:13

ally napisał(a):Hmmm. Tak przypuszczałam, że to efekt wojny. Mnie jedank może sam niewyremontowany budynek "nie straszy", bo wygląda dość dobrze a patrzy się na niego z zaciekawieniem. Raczej bardziej zastanawiam się dlaczego meszkańcy poprostu go nie posprzątają ( głupie pytanie no ale..), to dzień pracy a sama okolica nawet takiego nie wyremontowanego miejsca była by bardziej "dla turystów" a i byłoby przyjemniej.

Dodam tylko,że warto zobaczyć piękną fonntannę z figurą Neptuna i jego orszakiem , zapatrzonego w stronę morza. Nie wiem czy jeszcze stoją 2 giganyczne platany w XV w. przywiezione z nad Bosforu o wysokości ponad 50 m i obwodach ponad 13 m. Poza tum dysponując "pływadełkiem" można przez Koloczepski kanal popłynąć na wysepki Lopud, Ruda i Siopan oddalone od brzegu ok. 3.5-4 km. Między tymi wysepkami jest widok na pełne morze , tzw. Lopudska vrata. :sm:
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 21.09.2005 12:58

poniek napisał(a):Historia tego budynku przy plaży jest następująca: w trakcie wojny został zniszczony (co widac), a był to hotel rządowy. Dlaczego nadal stoi w takim stanie i "straszy" (niektórych jak widac, innym wydaje się on całkiem urokliwym zakątkiem ;)? Ponieważ po rozpadzie Jugosławii przypadł on na własnosc... rządowi Bośni i Hercegowiny, a ten mimo wielu (jak sie mozna domyslac) propozycji nie sprzedaje go żadnym inwestorom, jak również nie przeprowadza remontów (z powodów finansowych jak się można domyślac). Calosc powoduje że miejsce ma nieco mroczny charakter (zwłaszcza w nocy) ale nie powiedziałbym że straszy :)
Co do plaż to faktycznie każdy ma swoje ulubione, te dla dzieci się nie nadają, jako że ja ich nie posiadam to dla mnie były jak najbardziej odpowiednie. Jesli chodzi o tłumy to mogę powiedziec tylko jedno: byłem we wrzesniu wiec miejsca na skałach było dużo (a turystów mało!) Jesli ktos szuka tam odosobnionej zatoczki to powinien pójsc przez ogród w/w opuszczonego hotelu na lewo od przystani i tam jest co najmniej 1 do której jest przystępne zejscie, i kilka innych do których trzeba sie nieco napracowac zeby zejsc i jeszcze wiecej zeby wdrapac sie z powrotem.
Co do zatoczki pod mostem to faktycznie żadne cudo, ale smieci nigdy tam nie widziałem, byc moze jest to kwestia prądów lub (co bardziej prawdopodobne) turystów!

Podobny przypadek jest w Tucepi.Stoi tam hotel Jadran,który był budowany z tego co się orientuję w latach 60.Dawnej super hotel ,przepięknie położony- z uroczą plażą,otoczony piękną roślinnością,z basenem ,swoją przystanią i całym zapleczem hotelowym.Obecnie to niestety pustostan z powybijamymi oknami ,tylko gołe ściany i sterczące kable i rury.Bardzo jestem ciekaw jaka jest jego historia,dlaczego go nie remontują-może się nie opłaca lub tak jak w Tresteno to sprawa właściciela.Kiedyś czytałem ,że w trakcie wojny na Bałkanach niektóre hotele były miejscem zamieszkania dla wypędzonych z różnych terenów objętych działenaiem wojennym.Może to konsekwncja ich zamieszkania i dewastacji ? :D
Może ktoś coś wie na temat hotelu Jadran w Tucepi -jekie były jego losy i co go teraz czeka?
:D

pzdr :papa: :papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 23.09.2005 08:01

Jacek Grocvhowalski napisał(a):Nie wiem czy jeszcze stoją 2 giganyczne platany w XV w. przywiezione z nad Bosforu o wysokości ponad 50 m i obwodach ponad 13 m. Poza tum dysponując "pływadełkiem" można przez Koloczepski kanal popłynąć na wysepki Lopud, Ruda i Siopan oddalone od brzegu ok. 3.5-4 km. Między tymi wysepkami jest widok na pełne morze , tzw. Lopudska vrata. :sm:

Stoją, stoją i pięnie się prezentują. A wyspy o których piszesz naprawdę warto zobaczyć, nawet jeśli nie dysponujemy łódką. Jest sporo wycieczek.
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 02.09.2006 16:49

poniek napisał(a):2 dni temu wróciłem z Trsteno, malowniczo położonej 300tu mieszkańców liczącej wioski nieopodal Dubrownika. Wyśmienita zatoka, czysta woda, skaliste plaże-zatoczki, idealne dla amatorów nurkowania! Mało turystów, cisza i spokój, możliwoś odwiedzenia pobliskiego Arboretum-500letniego ogrodu, z ogromną ilością roslin (cos dla botaników, ale warto si po nim przespacerowac i zobaczyc widoki na zatokę i wtspę Lopud) Wszystko to w odległosci 18h drogi od Krakowa, i w cenie 80e/dobę za caly, 7mio osobowy dom, z pelnym wyposażeniem (klimatyzacja, zmywarka, pralka, kino domowe, taras z widokiem na morze i 200m od plaży-po schodach!)
Jesli moge polecic sposób wyrzywienia, to polecam odwiedzenie rankiem targu w porcie w Dubrowniku i kupowanie tam małży, kałamarnic i ryb, dosyc tanio i wysmienicie smakuje, tam tez mozna zaopatrzyc sie w owoce i jarzyny. Mieso koszmarnie drogie :roll: Chleb tez (ok 5 pln) Jesli jednak nie macie cierpliwości do przygotowywania własnych posiłkow, polecam wysmienita i przystepna cenowo restauracje w Dubrowniku: tuz za murami starego miasta, przy starym porcie, dojscie na lewo tuz za palacem rektorów (przez brame w murach): wysmienite kalmary z grilla i krewetki, mule te dobre. I nie należy zrażac sie kolejka ktora tam często jest: przepływ jest bardzo duży (co gwarantuje też swieżosc potrwa, jak mysle). To tyle na dzisiaj, postaram sie napisac cos wiecej o tym pobycie w ciagu weekendu. Jesli macie jakies pytania, chętnie odpowiem.

prosiłbym o namiar na apartament adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrawiam
Andrzej
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne