Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trójkąty

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 04.06.2007 21:27

shtriga napisał(a):Niezawodny - tu Ci Tomek tlumaczył po co dwa trójkąty:

Tomek napisał(a):
szaki17 napisał(a):Pani z telewizora nic nie mówiła że 2 trójkąty w przypadku jazdy z przyczepą, więc dla świętego spokoju .... każdy kierowca ma wybór ile zabrać 3kątów :idea:
Ja zabieram po raz pierwszy 2

Ja bez przekonania brałem 2 ale zawsze zastanawiałem się po co...
Przestałem się zastanawiać kiedy jadąc na bardzo krętym górskim odcinku zobaczyłem trójkąt i zwolniłem.
Za najbliższym zakrętem, zajmując część mojego pasa stało rozkraczone auto - od tej pory przestałem się zastanawiać...

Pzdr
Tomek

Spoko, spoko - w całej Europie są ostre zakręty ale jakoś nigdzie nikt nie wpadł na pomysł żeby mieć 2 3-kąty.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 04.06.2007 21:59

niezawodny napisał(a):Spoko, spoko - w całej Europie są ostre zakręty ale jakoś nigdzie nikt nie wpadł na pomysł żeby mieć 2 3-kąty.

Zgadzam się z przedmówcami, jeśli ktoś nie ma 2 trójkątów i nie chce ich mieć nie ma co się przejmować... O wiele bardziej prawdopodobne jest że wcale ich nie użyje, a co dopiero na jakiejś krętej górskiej drodze...

Ja po prostu tak mam, że momentami rozważam trochę na wyrost...

Najciekawsze zdarzenie przytrafiło mi się kilka lat temu kiedy powiedziałem do kumpla, aby na drogę do Chorwacji zabrać koniecznie komplet zapasowych żarówek.

Spojrzał na mnie dziwnie, powiedział że jeździ już 12 lat i jeśli żarówka w drodze się przepali to zawsze może stanąć na najbliższej stacji, a tak w ogóle to nie pamięta kiedy ostatnio przepaliła mu się żarówka w trasie (rzeczywiście robił regularne przeglądy auta...).

Jechaliśmy do Podgory on wyjeżdzał w czwartek na noc, ja w piątek z rana. Kiedy spotkaliśmy się w sobotę w Podgorze opowiedział mi, że około 2 w nocy w Niemczech musiał zajechać na stację benzynową bo przepaliła mu się żarówka :)

Pzdr
Tomek
gp72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gp72 » 04.06.2007 22:45

Nie wnikając w to czy trzeba czy nie, to 2 trójkaty są, podobnie jak kamizelki odblaskowe, dla naszego bezpieczeństwa zalecane także w Polsce. Statystycznie częstym zdarzeniem jest najechanie na wypadek zarówno z przodu jak i z tyłu (po to 2 sztuki). Jeżeli ktoś najedzie na trójkąt, to ma szanse zatrzymać się przed samochodem przy którym np. odbywa się akcja ratunkowa. Dyskusje po co 2 trójkaty wynikają niestety z braku szkoleń z pierwszej pomocy na drodze. Pierwszą zasadą jest zabezpieczenie wypadku dla bezpieczeństwo ratującego :idea: , gdyż tylko cały i zdrów może pomóc.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2007 06:48

.... pod warunkiem, że nie ustawia się trójkąta na bagażniku lub 3m za autem :roll: .... w terenie niezabudowanym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2007 12:49

Kupiłem kurka wodna drugi 8O

Jakby ktoś zapomniał, to mam dwa, mogę pożyczyć :)

Pozdro Igor
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.08.2007 21:37

Czyli 2 trójkąty, koło zapasowe, zapasowe żarówki, apteczka i jedna kamizelka odblaskowa :?:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 05.08.2007 08:38

majeczka napisał(a):Czyli 2 trójkąty, koło zapasowe, zapasowe żarówki, apteczka i jedna kamizelka odblaskowa :?:

ponoć ma być tyle kamizelek ile osób opuszcza pojazd na drodze
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 08.08.2007 22:27

Kacper111 napisał(a):
majeczka napisał(a):Czyli 2 trójkąty, koło zapasowe, zapasowe żarówki, apteczka i jedna kamizelka odblaskowa :?:

ponoć ma być tyle kamizelek ile osób opuszcza pojazd na drodze

Mamy jedną, czyli reszta siedzi i spokojnie czeka na rezultaty. Trochę się obawiam jednak o te trójkąty; właśnie dziś mąż mnie uświadomił, że jeden z nich jest nieco zardzewiały, jak to czasami bywa w garażu... :wink: :wink: :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 08.08.2007 22:29

Co jeszcze zrobić przed wyjazdem? Polecam vademecum dla kierowców. http://www.wakacje.pl/dlakierowcow2.phtml?id_panstwa=32
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone