Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trójkąty

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 31.05.2007 12:19

szaki17 napisał(a):Właśnie w Wiadomościach podali że w Chorwacji są wymagane 2 trójkąty ostrzegawcze.To tak dla przypomnienia ,bowiem ten temat był już wałkowany

Ja nie wożę trójkątów bo mi sie z seksem kojarzą:(((.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 31.05.2007 12:26

majeczka napisał(a):Już w zeszłym roku mieliśmy 2 trójkąty; jednak pamiętajcie o apteczkach samochodowych zwłaszcza na Słowacji. Myślę, że nie wpadną na genialny pomysł; czy panowie są zabezpieczeni w prezerwatywy? :lol: :D :lol:

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... pas,918149
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.05.2007 12:49

Haweł napisał(a):
majeczka napisał(a):Już w zeszłym roku mieliśmy 2 trójkąty; jednak pamiętajcie o apteczkach samochodowych zwłaszcza na Słowacji. Myślę, że nie wpadną na genialny pomysł; czy panowie są zabezpieczeni w prezerwatywy? :lol: :D :lol:

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/musisz-miec-gume-na-zapas,918149

Niewidzialna ręka :papa:
Dobre :lool::lool::lool::lool::lool::lool:
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 31.05.2007 14:42

Tomek napisał(a):
szaki17 napisał(a):Pani z telewizora nic nie mówiła że 2 trójkąty w przypadku jazdy z przyczepą, więc dla świętego spokoju .... każdy kierowca ma wybór ile zabrać 3kątów :idea:
Ja zabieram po raz pierwszy 2

Ja bez przekonania brałem 2 ale zawsze zastanawiałem się po co...
Przestałem się zastanawiać kiedy jadąc na bardzo krętym górskim odcinku zobaczyłem trójkąt i zwolniłem.
Za najbliższym zakrętem, zajmując część mojego pasa stało rozkraczone auto - od tej pory przestałem się zastanawiać...

Pzdr
Tomek

I właśnie po to trzeba mieć dwa trójkąty. Na krętych drogach ustawia się je zarówno przed jak i za samochodem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2007 18:11

Odnoszę wrażenie, że walczymy tu z tymi trójkątami, jak z wiatrakami. Przekonujemy się nawzajem, czy trójkąt lepiej mieć, czy go nie mieć, czy mieć jeden, czy lepiej dwa, a może obowiązkowo dwa. A nikt nie wie, czego wymagają przepisy chorwackie. Niezbędne więc jest sięgnięcie do źródeł. Nie mam dostępu do przepisów chorwackich, ale widzę dwa wyjścia:
1. Na stronie http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=27 PZMot omawia przepisy drogowe w krajach europejskich. Niestety strona ta dostępna jest wyłącznie dla członków PZMot. Myślę, że nie byłoby naruszeniem prawa, gdyby ktoś, kto ma dostęp do tej strony sprawdził, co na temat trójkąta lub trójkątów mówi ta strona.
2. W Chorwacji jest kilka rozsądnych osób dyskutujących na tym forum (plumek, mirko, Leon, Katarzyna Głodziak Bojić i pewnie jeszcze kilkoro). Z pewnością mają dostęp do przepisów prawnych i wiedzą gdzie i jak to sprawdzić. Może pomogą.
Pozdrowienia jeszcze z Bielska
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 31.05.2007 18:31

1 trójkąt i obowiązkowo linka holownicza,2 trójkąty dla samochodów z przyczepką
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.05.2007 19:04

Logika i zasady bezpieczeństwa wskazują, że napewno trzeba przewidzieć 1 trójkąt, linke holowniczą i apteczkę.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 31.05.2007 22:00

wiech napisał(a):...Niezbędne więc jest sięgnięcie do źródeł. Nie mam dostępu do przepisów chorwackich...

Cierpliwości,
właśnie otrzymałem odpowiedź z Chorwackiego Ośrodka IT z W-wy, że drążą temat w Zagrzebiu. Jak tylko napiszą mi co się dowiedzieli to zaraz się podzielę na forum.
:papa:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 01.06.2007 06:09

Moze tutaj odpowiedz:
http://www.autoteka.com/vodic/vodic_14.php3
Jednak mysle, ze samochod podlega regulamy panstwa gdzie zarejestrowany.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 01.06.2007 07:36

mirko napisał(a):Moze tutaj odpowiedz:
http://www.autoteka.com/vodic/vodic_14.php3
Jednak mysle, ze samochod podlega regulamy panstwa gdzie zarejestrowany.

No właśnie - może Chorwaci nam w końcu odpowiedzą wiążąco...
Ale przepisy obowiązują z państwa, w którym samochód się znajduje - czego najlepszym przykładem jest Wielka Brytania... :wink:

PozdraV
J.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.06.2007 20:20

gospodarz napisał(a):Cierpliwości,
właśnie otrzymałem odpowiedź z Chorwackiego Ośrodka IT z W-wy, że drążą temat w Zagrzebiu. Jak tylko napiszą mi co się dowiedzieli to zaraz się podzielę na forum.

Słowo się rzekło kobyłka u płota.
Oto odpowiedź na moje pytanie o wyposażenie samochodu w Cro:

"według informacji jakie otrzymaliśmy od Komendy Głównej Policji w Zagrzebiu (01.06.2007.) obowiązkowe wyposażenie samochodu w Chorwacji to:

- koło zapasowe
- zapasowe żarówki
- trójkąt ostrzegawczy
- apteczka
- kamizelka odblaskowa

......
Narodowy Ośrodek Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2007 20:48

Wielkie dzięki gospodarzu. Teraz, kiedy wiadomo co trzeba mieć, każdy sam zadecyduje co wziąć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2007 20:58

gospodarz napisał(a):
gospodarz napisał(a):Cierpliwości,

Słowo się rzekło kobyłka u płota.
Oto odpowiedź na moje pytanie o wyposażenie samochodu w Cro:

"według informacji jakie otrzymaliśmy od Komendy Głównej Policji w Zagrzebiu (01.06.2007.) obowiązkowe wyposażenie samochodu w Chorwacji to:

- koło zapasowe
- zapasowe żarówki
- trójkąt ostrzegawczy
- apteczka
- kamizelka odblaskowa

......
Narodowy Ośrodek Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji"

Wniosek: Telewizja kłamie :wink: :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 04.06.2007 21:05

Już to widzę jak chorwacka policja kontroluje zagranicznych turystów pod kątem posiadania 2-ch trójkątów... :wink:
Całe życie jeżdżę do HR z jednym 3-kątem, chwalę sobie i jeszcze nie słyszałem o przypadku aby jakikolwiek turysta był sprawdzany czy ma 2.

A tak w ogóle to po jakiego grzyba 2 :?:
Jeden rozumiem ale 2? To może od razu 3 lub 4 :?: :wink:

P.S.
Nie szukajcie dziury w całym, nie słuchajcie tych łosi z naszej TV bo oni gówno wiedzą o HR tylko śmigajcie nad Jadran. A kasę za ten drugi 3-kąt to lepiej przeznaczyć na chłodne Karlovaczko ew. Ożujsko. Byle chłodne... 8)
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 04.06.2007 21:21

Niezawodny - tu Ci Tomek tlumaczył po co dwa trójkąty:

Tomek napisał(a):
szaki17 napisał(a):Pani z telewizora nic nie mówiła że 2 trójkąty w przypadku jazdy z przyczepą, więc dla świętego spokoju .... każdy kierowca ma wybór ile zabrać 3kątów :idea:
Ja zabieram po raz pierwszy 2

Ja bez przekonania brałem 2 ale zawsze zastanawiałem się po co...
Przestałem się zastanawiać kiedy jadąc na bardzo krętym górskim odcinku zobaczyłem trójkąt i zwolniłem.
Za najbliższym zakrętem, zajmując część mojego pasa stało rozkraczone auto - od tej pory przestałem się zastanawiać...

Pzdr
Tomek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone