napisał(a) Tomek » 31.07.2007 11:16
soda napisał(a):HEJ TOMKU,dzieki za info. Planujemy na Losinj wyjechać ok 18 i przejechać to na raz, oczywiście z przerwami, ale to się okaże jak dzieciaki pozwolą:).
No to myślę że jeśli dacie radę jechać na noc to nie powinno być problemów. W okolicach Wiednia będziecie wieczorem i powinno być dość luźno. Ostatnim razem aby ominąć handlowe przedmieścia odbiłem z podstawowej drogi Mikulov-Wiedeń i dobiłem do Wiednia od strony wschodniej (Ganserndorf). Wjeżdza się wtedy na początek autostrady - kilometrowo wychodzi około 10 km więcej ale wjazd jest zdecydowanie lepszy.
Nie wiem co będzie na pierwszej bramce przed Mariborem - tu zbiera sie niestety cały ruch do Zagrzebia i Lubljany. Kiedyś na tej bramce stałem w nocy z piątku na sobotę o 3 w nocy przez godzinę... Można ewentualnie ten odcinek ominąć równoległą drogą i równoległym przejściem granicznym i wjechać na to samo rondo przed Mariborem.
soda napisał(a):Nigdy nie jechałem do Cro przez Ljubljanę i nie wiem jak wygląda droga z już z autostrady na Opatię a i w ogóle jak wygląda sama autostrada Maribor- Ljubljana. Ile jest tam bramek, jakie opłaty?
Za wszelkie info będę wdzięczny.
pozdrawiam
Wylot na Lubljanę jest zdecydowanie lepszy niż na Ptuj - po zjeździe z drogi ekspresowej (tej za rondem) jest dosyć krótki odcinek szybkiej drogi przechodzącej w autostradę do Lubljany.
Potem do Lubljany są 3 bramki z opłatami. Potem za Lubljaną odbiera się bilet i płaci dopiero na zjeździe.
Łączny przejazd na tej trasie z granicy do Postojnej kosztuje bodajże 8,30 Euro.
Droga na Opatiję po zjeździe z Postojnej to dość kręty odcinek około 40 km - jeśli trafisz na przyczepę czy autobus to ciężko jest wyprzedzić - mi jechało się nie za szybko ale płynnie -> około 40 minut. Potem krótki odcinek autostrady 5,5 Kn.
Odcinek Rijeka - Berezowa to jakieś 25-30 km - jedzie się pomału bo większość to obszar zabudowany.
Pzdr
Tomek
PS. Pierwszy prom o poranku rusza o 4:30. Koszt za auto + 2 dorosłych i 2 dzieci 156 Kn.