Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TomTom ostrzeżenie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
censor
Croentuzjasta
TomTom ostrzeżenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 09.07.2008 10:07

Kilka uwag dla posiadaczy TomTom-a.
Tytułem wstępu mam TomTom-a 3-edition :twisted: :twisted: :twisted: , chciałem zakupić przez Internet mapę Niemiec i Austrii i tu zaczęły się schody.
Przy finalizowaniu transakcji system zażądał danych karty kredytowej a po ich podaniu zwracał komunikat o błędzie serwera z prośbą o ponowienie próby za parę chwil - kretyński komunikat :twisted: :twisted: :twisted: wyjaśnienie dlaczego niżej.
Po kilkakrotnych próbach dałem sobie spokój i zadzwoniłem na infolinię TomTom z prośbą o wyjaśnienie sprawy. Po dyskusji z panienką z TomTom-a jak również po konsultacji z moim bankiem okazało się, że karta kredytowa którą posiadam (Visa Elektron) nie jest akceptowana przez TOMTom-a, gdyż akceptują oni wyłącznie tzw. wypukłe karty kredytowe a nie elektroniczne (i proszę o nie zamieszczanie uwag, że powinienem wiedzieć, że karta płaska nie jest kartą kredytową gdyż wg mego banku jest ale po ww konsultacji jednak nie do końca).
Żadnych innych form płatności TomTom nie przewiduje. Więcej - nie ma żadnych innych możliwości zakupu map dla Tomtom jak tylko przez Internet.
I na koniec rada - dla mnie trochę poniewczasie - nigdy nie kupujcie żadnej dedykowanej (przywiązanej do map jednej firmy) nawigacji.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 09.07.2008 13:43

censor napisał(a):Przy finalizowaniu transakcji system zażądał danych karty kredytowej a po ich podaniu zwracał komunikat o błędzie serwera z prośbą o ponowienie próby za parę chwil - kretyński komunikat :twisted: :twisted: :twisted: wyjaśnienie dlaczego niżej.
Po kilkakrotnych próbach dałem sobie spokój i zadzwoniłem na infolinię TomTom z prośbą o wyjaśnienie sprawy. Po dyskusji z panienką z TomTom-a jak również po konsultacji z moim bankiem okazało się, że karta kredytowa którą posiadam (Visa Elektron) nie jest akceptowana przez TOMTom-a, gdyż akceptują oni wyłącznie tzw. wypukłe karty kredytowe a nie elektroniczne

To do końca nie jest pewne czy kretyński komunikat autoryzacyjny w rzeczywistości był spowodowany tym że karta była płaska (panienka z TomToma zapewne nie ma dostepu do logu autoryzacji). Płaskie karty wyposażone w kod CVV (3 cyferki na polu na podpis) jakie wydaje np. Inteligo zwykle sa akceptowane, problem jest związany często z czyms innym - np. z zawartością polskich liter w nazwisku/imieniu własciciela karty (które przy wprowadzaniu trzeba albo pominąć albo zastąpic spacją, w zależności od systemu autoryzacyjnego).

censor napisał(a): I na koniec rada - dla mnie trochę poniewczasie - nigdy nie kupujcie żadnej dedykowanej (przywiązanej do map jednej firmy) nawigacji.

A jakie znasz nawigacje niededykowane, nie przywiązane do konkretnego dostawcy map?
JLuc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JLuc » 09.07.2008 17:22

"A jakie znasz nawigacje niededykowane, nie przywiązane do konkretnego dostawcy map?"

MIO
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 09.07.2008 17:50

Bardziej bym powiedział że to TomTom ma mapy dedykowane tylko pod swoje urządzenia a na każdą inną nawigację (po odblokowaniu) możemy wgrać mapę jaką tylko chcemy.
Co do map na TT zapraszam na GG może da się coś załatwić.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 09.07.2008 18:04

Proszę o numer gg :D
stafid
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stafid » 09.07.2008 18:11

Jak Pawlak (PSL) Polonezy, tak Wy kupujcie AM i macie problemik z główki :roll:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 09.07.2008 19:08

W moim przypadku już za poźno....no chyba że jakoś to przeprogramuję :(
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 09.07.2008 23:54

Złych wieści ciąg dalszy.
Załatwiłem kartę kredytową :D .
Dostawa do domu wraz z właścicielem, kolega w ramach pomocy użyczył swojej :D :D .
No i jak poprzednio serwer zgłasza wewnętrzny błąd i z transakcji kicha :twisted: :twisted: :twisted: .
Tym razem nie ma mowy o błędzie z mojej strony karta kredytowa klasyczna (MasterCard) wypukła ważna do 09/09.
Niestety rozmowa z panienką z TomTom-a możliwa tylko do 16 :evil: więc dalsze wiadomości jutro.

P.S.
Sprzedawca TomTom-a stwierdził, że on tylko sprzedaje 8O a mapy to przez Internet i nie u niego a reklamacji nie uwzględni bo przecież urządzenie działa prawidłowo 8O 8O 8O .

A co do załatwienia map to ta wersja TomTom niestety nie posiada gniazda pamięci.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.07.2008 08:09

dletego mam takie jedno urzadzenie a wnim np:
telefon
aparat 1,3mpix
kamerka byle jaka ale jest
wifi
dotykowy spory ekran
gps
windows a pod nim np:
skype co sie przydaje do pogadania za darmo
tomtom
automapa 5.0.5

moge wgrac dowolna mape i jechac, jechac, jechac
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 10.07.2008 08:22

censor napisał(a):Złych wieści ciąg dalszy.
Załatwiłem kartę kredytową :D .
Dostawa do domu wraz z właścicielem, kolega w ramach pomocy użyczył swojej :D :D .
No i jak poprzednio serwer zgłasza wewnętrzny błąd i z transakcji kicha :twisted: :twisted: :twisted: .
Tym razem nie ma mowy o błędzie z mojej strony karta kredytowa klasyczna (MasterCard) wypukła ważna do 09/09.
Niestety rozmowa z panienką z TomTom-a możliwa tylko do 16 :evil: więc dalsze wiadomości jutro.

P.S.
Sprzedawca TomTom-a stwierdził, że on tylko sprzedaje 8O a mapy to przez Internet i nie u niego a reklamacji nie uwzględni bo przecież urządzenie działa prawidłowo 8O 8O 8O .
censor napisał(a):

a to nasza kochana Polska właśnie...sprzedawca tylko sprzedaje...nic dodać nic ująć. Miejmy tylko nadzieję, że kiedyś takie dilery pójdą poprostu z torbami.

-ale tam Musi być jakaś możliwość wgrania czegokolwiek JAK z sieci mapy ściągasz ? wogóle to wystarczy tylko troszkę poszukać i do tom toma znajdziesz WSZYSTKO i na każde urządzenie.
-mam nokie n73 i żadnych problemów czy z mapami czy z samym softem.
-na pda też mieć ich nie powinieneś.

pzdr
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 10.07.2008 09:42

jdubowski napisał(a):
censor napisał(a):Przy finalizowaniu transakcji system zażądał danych karty kredytowej a po ich podaniu zwracał komunikat o błędzie serwera z prośbą o ponowienie próby za parę chwil - kretyński komunikat :twisted: :twisted: :twisted: wyjaśnienie dlaczego niżej.
Po kilkakrotnych próbach dałem sobie spokój i zadzwoniłem na infolinię TomTom z prośbą o wyjaśnienie sprawy. Po dyskusji z panienką z TomTom-a jak również po konsultacji z moim bankiem okazało się, że karta kredytowa którą posiadam (Visa Elektron) nie jest akceptowana przez TOMTom-a, gdyż akceptują oni wyłącznie tzw. wypukłe karty kredytowe a nie elektroniczne

To do końca nie jest pewne czy kretyński komunikat autoryzacyjny w rzeczywistości był spowodowany tym że karta była płaska (panienka z TomToma zapewne nie ma dostepu do logu autoryzacji). Płaskie karty wyposażone w kod CVV (3 cyferki na polu na podpis) jakie wydaje np. Inteligo zwykle sa akceptowane, problem jest związany często z czyms innym - np. z zawartością polskich liter w nazwisku/imieniu własciciela karty (które przy wprowadzaniu trzeba albo pominąć albo zastąpic spacją, w zależności od systemu autoryzacyjnego).

censor napisał(a): I na koniec rada - dla mnie trochę poniewczasie - nigdy nie kupujcie żadnej dedykowanej (przywiązanej do map jednej firmy) nawigacji.

A jakie znasz nawigacje niededykowane, nie przywiązane do konkretnego dostawcy map?

Witam!!
Ja jeżdżę na rozmaitych mapach .PDA mio 550m.Polecam ...solidna maszynka.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 10.07.2008 09:58

censor napisał(a):A co do załatwienia map to ta wersja TomTom niestety nie posiada gniazda pamięci.

No to jak się instaluje te zakupione mapy? Jeśli nie ma karty pamięci to musi być dostęp do pamięci wewnętrznej urządzenia (np przez USB).
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 10.07.2008 11:25

Tak informacyjnie o TomTom 3-edition.
Urządzenie kupuje się z preinstalowanymi mapami w pamięci wewnętrznej, nie posiada ono gniazda rozszerzającego dla pamięci zewnętrznej.
Przy pierwszym podłączeniu do komputera instaluje się na kompie oprogramowanie do obsługi Tomtom oraz do łączenia komputera i Tomtom przez Internet z serwerem Tomtom.
Wszelkie instalacje nowych map tylko przez zakupy na serwerze - niestety w sieci nie znalazłem nic na temat jak obejść to by można było instalować posiadane mapy na tej wersji TomTom.
I już na koniec niestety ten TomTom to prezent a darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, sam bym w życiu nie zakupił tego tylko jakiś palmtop np. Mio.
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 10.07.2008 22:20

Złych wieści ciąg dalszy.
Po moim mailu i rozmowie z panienką z Tomtom-a otrzymałem na pocztę taką odpowiedź:
Szanowny Panie,

Prosze sprobowac zakupic mape raz jeszcze, przez program TomTom HOME, badz nasza strone internetowa.
Prosze pamietac o zachowaniu odstepow miedzy numerami karty.
Jezeli problem bedzie dalej wystepowal prosze wylaczyc oprogramowanie antywirusowe, badz firewalle.
W miare mozliwosci prosze skorzytac z innego komputera.

Z powazaniem,

Obsluga Klienta firmy TomTom

Przetestowałem to we wszystkich konfiguracjach: z ich stroną internetową, z programem łączącym bezpośrednio z ich serwerem, z powyłączanymi antywirusami, zaporami Windows i programami jakie tylko chodziły w tle i niestety nadal kicha.

Jutro testuję inny komputer jeżeli i on nie zadziała to nie wiem co mam zrobić???

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi