Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Telewizor 32 LCD

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.02.2017 12:45

mervik napisał(a):....to samo ...kiedyś byłe wierny TV Sony ...ale poszło im coś nie tak...jak zaczęli wkładać matryce ips od lg
...to zrezygnowałem

Polecany przeze mnie model KDL-50W755C, posiada matrycę VA (zresztą jak wszystkie serie: W6, W7, W8, X90, S90).

Od rodzaju matrycy zależą kryteria jakościowe obrazu, a przede wszystkim:
- kontrast i czerń
- kąty widzenia
- ostrość i brak smużenia przy szybkim ruchu

To są parametry krytyczne i biorąc je pod uwagę widać przewagę matryc VA nad IPS.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.02.2017 12:49

arek_sosnowiec napisał(a):
Niezbyt świeży model ale to i tak bardzo dobry wybór: Sony KDL-50w805c

.... jak chcecie modele z 2016 ...to warto zobaczyć parametry ...gdzie ich na opakowaniu TV
nie zobaczycie :wink:

w prawym górnym rogu.... zaznaczamy.... jakiej firmy chcemy TV i będzie wszystko jasne :wink:
http://www.displayspecifications.com/en
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.02.2017 12:52

walp napisał(a): brak smużenia przy szybkim ruchu

......to wiadomo że przy 100/120 Hz matrycy ...będzie mniejsze smużenie ...niż przy 50/60 Hz
...a jak chcemy podłączyć konsolę do gier ....to radzę 100HZ...bo przy TV 50/60Hz to kiepsko się gra w Fifę
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.02.2017 14:08

Dzięki za wszystkie sugestie. Z tym Samsungiem to ciężka sprawa... Jakoś nie mogę się przekonać :roll:

Te Soniaki - ciekawe propozycje. Drugi, jak widzę dość trudno dostępny. Nie znalazłem go w żadnej dużej sieci sklepów RTV. Trochę paskudzi mi ten Android - nie wiem, do czego miałby mi być potrzebny? Nawet smartfona mam na Windowsie :mrgreen:

A co myślicie o LG i Sharpach?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 21.02.2017 14:32

O tyle jest dziwne, ze zaczynałem od płaskiego Samsunga i po 2 dniach oddałem wymieniając na Toshibe ;) W tej chwili Samsunga bym nie zamienił, a nawet płacę przez niego o 50zł więcej kablówce. Chociaż mógłbym zmienić dostawcę na szybszy net i więcej programów ale musiałbym korzystać z dekodera/tunera gdzie jest osobny pilot ale zbyt skomplikowany i małżonka zaparała się twierdząc, że stać ją na to a ja nie mam Eurosportu 2 :( Nie gram w gry na tv i noszę okulary więc 4k/8k/58k ! mam głęboko i daleko. Natomiast jestem w wieku gdzie onanizowanie się parametrami mam daleko sobą czy jest to sprzęt hi-fi high End czy jak go zwał :papa:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.02.2017 14:51

greenrs napisał(a): Z tym Samsungiem to ciężka sprawa... Jakoś nie mogę się przekonać :roll:

40" leda (Samsunga) używam już chyba piąty rok bez najmniejszych z nim kłopotów.
Teraz kupiłem coś takiego:
https://saturn.pl/rtv-i-telewizory/tele ... GQodtt8JBw
Akurat potrzebowałem 32", stąd akurat taki.

Wg sprzedawcy ten model bije na głowę wszelkie inne w tej klasie.
Ale gdybym kupował np.Panasonica pewnie usłyszałbym to samo. :lol:

No, ale skoro..
greenrs napisał(a):Mam uprzedzenie do Samsunga.

nawet nie namawiam. :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.02.2017 22:14

bluesman napisał(a): :( Nie gram w gry na tv i noszę okulary więc 4k/8k/58k ! mam głęboko i daleko. Natomiast jestem w wieku gdzie onanizowanie się parametrami mam daleko sobą czy jest to sprzęt hi-fi high End czy jak go zwał :papa:

...nie chodzi o te 4k..ale o inne parametry ...Hz
....i jestem za tym że FHD jest dobry i wystarczający
...i też nie chodzi tylko o gry :wink:
...warto przeczytać
http://www.tvtest.pl/jaki-telewizor-do- ... mow-akcji/
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.02.2017 10:21

walp napisał(a):Od rodzaju matrycy zależą kryteria jakościowe obrazu, a przede wszystkim:
- kontrast i czerń
- kąty widzenia
- ostrość i brak smużenia przy szybkim ruchu

To są parametry krytyczne i biorąc je pod uwagę widać przewagę matryc VA nad IPS.

Sprawa nie jest tak jednoznaczna. Od wczoraj przewertowałem trochę internet i zauważyłem, że opinie są podzielone. Jeśli chodzi o kąty widzenia, to tutaj przewaga IPS jest zdecydowana.
Inna sprawa, że producenci zazwyczaj nie podają w jaką matrycę wyposażony jest telewizor a jak wiem z autopsji, sprzedawców lepiej się nie pytać :mrgreen:

bluesman napisał(a):Nie gram w gry na tv i noszę okulary więc 4k/8k/58k ! mam głęboko i daleko. Natomiast jestem w wieku gdzie onanizowanie się parametrami mam daleko sobą czy jest to sprzęt hi-fi high End czy jak go zwał :papa:

Nie jestem tak dosadny w słowach, ale właściwie mógłbym się pod tym podpisać :mrgreen: ...chociaż bez okularów jeszcze daję radę :) Tym niemniej, chciałbym telewizor, który zapewni mi komfort w postaci doskonałego obrazu i czystego dźwięku. Cała reszta to sprawy drugo a nawet trzeciorzędne.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.02.2017 10:57

greenrs napisał(a):Sprawa nie jest tak jednoznaczna. Od wczoraj przewertowałem trochę internet i zauważyłem, że opinie są podzielone. Jeśli chodzi o kąty widzenia, to tutaj przewaga IPS jest zdecydowana.

Tak, przyznaję Tobie rację, trochę się rozpędziłem. :oops: Im szersza jest strefa oglądania, tym większe pogorszenie nastąpi na matrycy VA
i tutaj preferowana jest matryca IPS.

Ja oglądam pod niewielkimi kątami i generalnie wieczorem, dlatego istotne były dla mnie kontrast i czerń (absorpcyjna).

Odwzorowanie barw, równomierność podświetlania jest w obu rodzajach porównywalna (pod warunkiem, że jesteśmy na tej samej półce cenowej).
greenrs napisał(a):Inna sprawa, że producenci zazwyczaj nie podają w jaką matrycę wyposażony jest telewizor a jak wiem z autopsji, sprzedawców lepiej się nie pytać :mrgreen:

Nie ma co pytać, bo albo wprowadzi w błąd albo będzie chwalił ten model, którego nazwę nosi na części garderoby. :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.02.2017 12:16

greenrs napisał(a):Trochę paskudzi mi ten Android - nie wiem, do czego miałby mi być potrzebny?

No właśnie, czy ktoś "podnosił" już w swoim TV system, do wersji Android Marshmallow? Działa stabilnie?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.02.2017 13:50

walp napisał(a):
greenrs napisał(a):Trochę paskudzi mi ten Android - nie wiem, do czego miałby mi być potrzebny?

No właśnie, czy ktoś "podnosił" już w swoim TV system, do wersji Android Marshmallow? Działa stabilnie?

Na razie chyba tylko Sony ma taką możliwość. No ale Ty taki właśnie masz :)
Wydaje mi się, że skoro już ten Android jest to warto go zaktualizować ze względów bezpieczeństwa.
martinb33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) martinb33 » 16.07.2018 14:05

Cześć. Widzę że temat ogólnie o telewizorach, to odgrzeje. Jeśli zna się ktoś tu w jakimkolwiek stopniu na TV to zapraszam ;)
Szukam TV, raczej budżetowego myślałem o FullHD ale skoro producenci w moim przedziale cenowym oferują już niskobudżetowe UHD to zmieniłem poszukiwania na 4k/UHD. Przedział cenowy do 2300, przekątna 49 lub 50 cali. Przechodząc do sedna, zaciekawił mnie telewizro marki TCL, spodobał mi się wizualnie i chce zapytać też czy może ktoś z was takowy posiada i może się cokolwiek wypowiedzieć:
https://www.ceneo.pl/55279032
O samej marce coś tam poczytałem że Chińskie konsorcjum produkujące tańsze TV pod marką Thomson i bardziej wypasione pod marką TCL. Podobno 3 siła na rynku TV.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 18.07.2018 00:17

martinb33 napisał(a):Cześć. Widzę że temat ogólnie o telewizorach, to odgrzeje. Jeśli zna się ktoś tu w jakimkolwiek stopniu na TV to zapraszam ;)
Szukam TV, raczej budżetowego myślałem o FullHD ale skoro producenci w moim przedziale cenowym oferują już niskobudżetowe UHD to zmieniłem poszukiwania na 4k/UHD. Przedział cenowy do 2300, przekątna 49 lub 50 cali. Przechodząc do sedna, zaciekawił mnie telewizro marki TCL, spodobał mi się wizualnie i chce zapytać też czy może ktoś z was takowy posiada i może się cokolwiek wypowiedzieć:
O samej marce coś tam poczytałem że Chińskie konsorcjum produkujące tańsze TV pod marką Thomson i bardziej wypasione pod marką TCL. Podobno 3 siła na rynku TV.

...TCL :roll:
możesz teraz dostać dobry TV w tej cenie :wink:
https://www.mediaexpert.pl/telewizory/t ... GAodozwPjg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2018 00:55

martinb33 napisał(a):Cześć. Widzę że temat ogólnie o telewizorach, to odgrzeje. Jeśli zna się ktoś tu w jakimkolwiek stopniu na TV to zapraszam ;)

TLC to może i trzecia siła na rynku telewizorów ale tylko uwzględniając rynek chiński. W Europie, Stanach czy w Japonii nie jest już tak różowo.
Z linku który podałeś rozwaliło mnie odświeżanie 1600 Hz i rodzaj matrycy LED. No cudo...
martinb33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) martinb33 » 18.07.2018 07:52

Widze u was brak przekonania do tv TCL, w odmentach internetu całkiem dobrze oceniany model ;)
Kolego Bravik, co rozwaliło cię w opisie że matryca jest LEDowa? I co rozwaliło cię że producent podaje jakąś swoja technologie odświerzania 1600hz? Praktyka każdego producenta, nie tylko TCL ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone