Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szukam w Chorwacji rzek do pływania kajakiem

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 02.07.2012 21:45

Już za kilka dni ruszamy z przyczepą nad Adriatyk. Oprócz pontonu i silnika, których używać będziemy na morzu, chcemy po drodze popływać kanadyjką po jakiś ciekawych rzekach. Jechać będziemy od strony Mariboru, obok Zagrzebia i dalej do Karlovaca, by tu skręcić na starą jedynkę w stronę Plitvickich Jezior. Docelowo chcemy dojechać w rejon Zadaru i Szibenika.
Jedna rzeka, która mamy upatrzoną na jednodniowy spływ, to Korana. Zaczyna swój bieg od Plitvickich Jezior i kończy w Karlovacu. My zamierzamy eksplorować jej dolny bieg.
Czy możecie polecić jakieś inne łagodne, lub bardzo łagodne rzeki na trasie przejazdu lub w rejonie, w który się wybieramy? Zaznaczę, że pływać będziemy całą 4 osobową rodziną w jednej drewnianej kanadyjce. Dlatego rzeki z bystrym górskim nurtem odpadają. Muszą być łagodne i przewidywalne. Dzienne dystanse to max 20 km.
Co możecie polecić?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.07.2012 21:58

ja pomiędzy 4-14 będę pływał na Zrmanji i jak Bozia da to może na jej prawym dopływie Krupie.

Zabieram 2 kajaki, pneumatyki - Gumotex Helios
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.07.2012 22:18

Torac napisał(a):ja pomiędzy 4-14 będę pływał na Zrmanji i jak Bozia da to może na jej prawym dopływie Krupie.

Zabieram 2 kajaki, pneumatyki - Gumotex Helios

On ma drewnianą .Co startujesz do niego z gumiakami. :wink:
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 02.07.2012 22:21

Myślałem o tej rzece, ale obawiam się, że drewniana kanadyjka z małymi dziećmi, to będzie złe połączenie. To jest rzeka do Raftingu i delikatna łódź chyba nie przejdzie progów, bystrzy, nie mówiąc już o wodospadzikach. Nie wiem, czy rzeka jest cały czas tak bystra aż do zapory, czy też ostatnie kilometry są łagodniejsze? Gdyby trudności były na niej co kilkaset metrów, albo nawet co kilometr, to mógłbym popłynąć (a w trudnych miejscach kanadyjkę przenosić). Jednak powszechnie dostępne informacje pokazują raczej jej najbardziej dzikie fragmenty. A 30% płynięcia i 70% przenoszenia, to nie dla rodzinki. Oczywiście można płynąć także poniżej zapory, ale tam to już jest bardziej morski kanał, niż rzeka.
Jak będziesz miał jakieś własne obserwacje, co do jej spławności, to wyślij jakiegoś SMS-a na numer 606 28 64 73. Będę wdzięczny.
Ostatnio edytowano 02.07.2012 22:24 przez terenowiec, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2012 22:23

Witam.

Zawsze byłem ciekaw jak wygląda Krka pomiędzy Skradinem a Szybenikiem. Raczej tej ciekawości sam nie zaspokoję, ale mocno nie daje mi to spokoju. Może sprawdzisz? :wink:

Mam nadzieję, że się nie wygłupiłem i można tamtędy przepłynąć :roll:

Pozdrawiam.
interseal M.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 02.07.2012 22:29

Intersal, płynąłem tamtędy dwa razy. Pierwszy raz jachtem wiele lat temu, drugi raz dwa lata temu. Rzeka jest szeroka, praktycznie z niewyczuwalnym nurtem i mnogością ferm z jakimiś wodnymi żyjątkami w koszach. Płynąłem pontonem aż z Murteru. Na kajak jest o tyle nieciekawa, że nie ma nurtu i płynie się jak po kanale. Oczywiście jest ona ładna, ale ja szukam cieków, które bardziej przypominają rzekę niż kanał.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.07.2012 22:41

Zrmanja jest żeglowna na odcinku ok. 17 km od ujścia czyli jakieś 7 km za Obrovac. Niestety na tym odcinku to leniwa rzeka bo nurt latem ma 1-2 kn. Tyle dowiedziałem się bo planuję na tym odcinku popływać gumjakiem. Przenosić niczego nie zamierzam a przez Jankovica buk raczej nie przeskoczę :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2012 22:43

Dzięki.

Będąc w Skradinie cztery lata temu miałem wrażenie, że woda jest lekko słonawa, co sugerowało cofkę z morza i bardzo laminarny przepływ.

Interesujące są też okolice delty Neretwy, ale to tym bardziej rzeki nie przypomina, choć fragmenty flory i kolorowej fauny jakie częściowo widziałem szukając komercyjnej tratwy, zapierały dech w piersiach.

No nic... będę śledził wątek i mam nadzieję, że jeżeli do czegoś ciekawego dojdziesz, to zamieścisz trochę informacji. Sam jestem posiadaczem Sevylora Hudson i chętnie poczytam o czymś na familijny spływ.

Pozdrawiam.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 03.07.2012 17:18

Bardzo mało na forum jest informacji (albo ja nie umiem szukać) na temat rzek położonych między granicą Słoweńską a Adriatykiem i Plitvickimi Jeziorami. Jest kilka rzek w okolicy Zagrzebia i Karlovaca, ale praktycznie nikt o nich nie pisał. Wygląda na to, że 99% członków naszego forum pędzi nad morze, inne atrakcje pozostawiając na inne czasy...

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone