Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Święta Bożego Narodzenia

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.12.2012 18:05

Każdy robi tak jak potrafi. Ale kazda rada jest dobra.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 10.12.2012 18:48

FUX napisał(a):Sorki, ale to koło barszczu raczej nie stało... :oops: :roll:

Bo ponieważ?
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13020
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.12.2012 18:58

Z butelki nie robimy...
Wywar z kości/porcji rosołowych, buraków, przypraw, koncentratu pomidorowego, cytryny, czosnku, majeranku, pieprzu, soli, etc.
To jest baza do uszek rodzimego wyrobu, które pływają w tymże. :wink:
marze_na
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8612
Dołączył(a): 12.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.12.2012 19:11

A u mnie barszcz był dzisiaj, z krokietem :D , ale robiłam prawie tak samo jak ten wigilijny, tyle że wywar był nie tylko na samej włoszczyznie, ale też na kawałku żeberek.

Do wywaru (ok. 2,5l) wrzucam 2 kg obranych i pokrojonych w grube plastry buraków (to zdecydowanie najbardziej pracochłonna część zabawy) i pokrojone w ósemki jabłko. Po 1/2 godzinie gotowania wciskam pół cytryny, dodaję łyżkę octu winnego, dużo pieprzu i garść majeranku i gotuję jeszcze kwadrans. Przelewam przez sito i gotowe. Pyszniutki i klarowny barszcz, do uszek, krokietów albo mojej wariacji na temat barszczu ukraińskiego - będzie jutro na obiad :D .
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 10.12.2012 19:38

FUX napisał(a):Z butelki nie robimy...
Wywar z kości/porcji rosołowych, buraków, przypraw, koncentratu pomidorowego, cytryny, czosnku, majeranku, pieprzu, soli, etc.
To jest baza do uszek rodzimego wyrobu, które pływają w tymże. :wink:


Na jakich kurde kościach??? 8O Tradycyjny barszcz wigilijny postny miał być!
I jakiego koncentratu? Nie korzystamy z koncentratów, to jakaś zupa pomidorowo-buraczana jest
a nie barszcz :P

Jasne, że nie z butelki tylko z jej zawartości :P
...a tak serio to super jeśli ma się swój ukiszony ale nie każdy umie czy ma taką możliwość
- wtedy korzysta z tego z czego może... ;)
I nie mów mi czym jest a czym nie jest mój barszcz, to że Twój jest inny nie znaczy wcale że lepszy... :P
W mojej rodzinie odkąd pamiętam w Wigilię jadło się g r z y b o w y barszcz z uszkami...
Nie powinieneś od razu, z góry oceniać negatywnie czegoś czego najprawdopodobniej nie miałeś okazji nawet spróbować...
Ja taki jak Twój jadłam i mój jest lepszy... :P (dla mnie)
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13020
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.12.2012 19:43

Idąc tokiem rozumowania, to smażenie na oleju-fe :evil: , a nie maśle, ciasta, wypieki to samo-są pochodzenia zwierzęcego...
Mniej ortodoksji-więcej smaku... :wink:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 10.12.2012 19:46

darek1 napisał(a):Najgorzej jest z tymi uszkami. Długo się schodzi czasowo.

Troszkę faktycznie schodzi, ale zważywszy na to, że uszka robimy w większości przypadków raz do roku, to warto :D
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 10.12.2012 19:50

FUX napisał(a):Idąc tokiem rozumowania, to smażenie na oleju-fe :evil: , a nie maśle, ciasta, wypieki to samo-są pochodzenia zwierzęcego...
Mniej ortodoksji-więcej smaku... :wink:


Na maśle tysz nie, w końcu tłuszcz zwierzęcy... olej jak najbardziej... :mrgreen:
Tu akurat źle trafiłeś, kto jak kto ale akurat ja nie jestem żadną kulinarną purystką i eksperymenty
w kuchni, nawet najbardziej ryzykowne, nie są mi obce... :)
...wszystko powyższe było odpowiedzią na Twój ociekający tolerancją komentarz :oczko_usmiech:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13020
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.12.2012 20:00

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 107607
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.12.2012 23:01

FUX napisał(a):
Anai napisał(a): Wigilijny barszcz z uszkami :P

na barszcz:
kilkanaście suszonych grzybów
(borowiki, podgrzybki)
2 ząbki czosnku
1/2 litra barszczu (czystego) w butelce
sól i pieprz do smaku.


Sorki, ale to koło barszczu raczej nie stało... :oops: :roll:


No i coś mało tego barszczu, 1/2 litra to ja sam w Wigilię połykam :oczko_usmiech:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 11.12.2012 07:18

Janusz Bajcer napisał(a):No i coś mało tego barszczu, 1/2 litra to ja sam w Wigilię połykam :oczko_usmiech:

Czystego? Takiego skoncentrowanego? Nie sądzę... :oczko_usmiech:
Z tych proporcji wychodzi mi ok 3,5 do 4 litrów barszczu na wigilijną kolację, spokojnie wystarcza
dla 4 osób i jeszcze zostaje na dojadanie w Bożonarodzeniowy poranek :mrgreen:

To ma być kwaśne, ale bez przesadyzmu... :lool: przede wszystkim ma być mocno grzybowe
(można zostawić sobie jeszcze wywar z grzybów gotowanych do uszek, żeby dodatkowo wzmocnić "grzybowość" barszczu), delikatnie czosnkowe, ciut słone i dość pieprzne...
Ostatnio edytowano 11.12.2012 09:10 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2012 07:30

Janusz Bajcer napisał(a):
FUX napisał(a):
Anai napisał(a): Wigilijny barszcz z uszkami :P

na barszcz:
kilkanaście suszonych grzybów
(borowiki, podgrzybki)
2 ząbki czosnku
1/2 litra barszczu (czystego) w butelce
sól i pieprz do smaku.


Sorki, ale to koło barszczu raczej nie stało... :oops: :roll:


No i coś mało tego barszczu, 1/2 litra to ja sam w Wigilię połykam :oczko_usmiech:


Wierzę koledze. W Nowosądeckim to Wy zawsze przekraczaliście normy krajowe. :wink:
Rysio
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13045
Dołączył(a): 23.07.2002
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.12.2012 08:57

mkm napisał(a):Mleko lub woda 600ml


Jak Cie praskna bezłeb 8O Woda do makowek na Wilijo :?: :!: 8O Do hawerflokow se tyj wody nalyj i koniowi dej, yno nie bez Wilijo bo Ci powiy żeś je gupi :twisted:

:wink:

Ludzie do makowek yno mlyko, we wodzie to możecie miski po nich pomywać :!:

Pisza to coby kery gupot nie narobił :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM
Avatar użytkownika
Posty: 33330
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.12.2012 09:17

A możesz Rysiek to samo napisać, ino po polsku?
Bo wisz- my tu po nimiecku to słabawo... :lol:
Bea.ta
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 29091
Dołączył(a): 09.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 11.12.2012 09:26

anakin napisał(a):A możesz Rysiek to samo napisać, ino po polsku?
Bo wisz- my tu po nimiecku to słabawo... :lol:


translatora se włącz :)
czego nie rozumiesz?????
hawerfloków żeś nie jod??? :roll: ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

cron
Święta Bożego Narodzenia - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone