Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sveti Filip i Jakov

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
uboot
Odkrywca
Sveti Filip i Jakov

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 30.05.2005 15:34

Witam wszystkich, jako totalny cro-żółtodziób (w tym roku debiutuję w chorwacji), mam pytanie czy ktoś był w miejscowości Sveti Filip i Jakov. Tam właśnie wybieram się z rodziną w tym roku i chciałbym cokolwiek dowiedzieć się o tej mieścinie. Widać jest tak mała, że zasoby internetowe niewiele miejsca jej poświęcają :) Interesuje mnie wszystko: sklepy, bankomaty, poczta, kantory, plaże knajpki, gdzie iść i co omijać, co kupować, czym płacić.
Serdecznie pozdawiam
uboot
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2005 16:51

Nie byłem z w tej miejscowości, ale z podanej niżej
strony można sie dużo dowiedzieć, a stronka ciekawa
np. fajna interaktywna mapka.
http://www.sv-filipjakov.hr/
:papa:
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 31.05.2005 21:06

Dzięki serdeczne, sporo mi pomógł ten link. Ciągle szukam osób, które juz tam były.....
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 23.07.2005 21:58

uboot napisał(a):Dzięki serdeczne, sporo mi pomógł ten link. Ciągle szukam osób, które juz tam były.....

I co? byles juz? Ja sie do Filipa wybieram we wrzesniu...
Pavulon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pavulon » 24.07.2005 20:11

w srode bylem w filipie na pizzy , fajne miasteczko , mieszkalem w Biogradzie
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 24.07.2005 21:28

No cześć! Już wróciłe, 3 tygodnie temu. Poniższy tex pochodzi z innego "działu" na tej stronie :) Jeśli masz konkretne pytania a "Filipka" to postaram się odpowiedzieć. Pisz: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Mogę Ci podesłać zdjęcia.Pozdrawiam.

Byłem w miejscowości Sv. Filip i Jakov. 4km na pólnoc od Biogradu na Morie i 25 km na południe od Zadaru. Miałem apartament 2+2, zarezerwowałem sobie w lutym. Ale oprócz dużej ilości prywatnych kwater są tam ładnie polożone 2 kampy, z czego jeden tuż nad morzem. "Filipek", jak nazwałem tą miejscowośc jest idealnym miejscem na wczasy rodzinne. Jeśli szukacie spokoju, macie dzieci i nie jesteście nastawieni na szaleństwa to polecam. Jeśli natomiast szukacie wrażeń i długiego życia nocnego aż do świtu, to ... szukajcie gdzie indziej, np. w Biogradzie (typowa żeglarska miejscowość). Kwatera pozytywnie mnie zaskoczyła, mimo wcześniej otrzymanych zdjęć.
Co oglądać? Hmm, zależy co kto lubi. Atrakcji typowo turystycznych nie brakuje. Z samego Filipka są rejsy na NP Kornati - 250 kn/os. Rejs trwa od ok. 9 do 19. Ok. 50 km jest do Sibiennika i NP Krka (miałem pecha,bo... tuż przed wejściem się rozpadało, więc odpuściłem sobie na przyszły rok). Fajną wycieczką jest przejazd promem z Biogradu do Tkonu (46kn/auto, 8 kn/os, 4kn/dziecko do 8lat), wybrać się tam na plażę, pojeździć po wyspie Pasman i wrócić przez Zadar (nie pamiętam ile tam kosztował prom).
Ciekawe potrawy? Ja nie byłem oryginalny - ryby i 3 razy owoce morza. Ale ryby kupowałem sam i sam robiłem na grillu. Mój godspodarz, pierwszy raz wybrał się ze mną na targ, pokazał jakie ryby wybrać (na miejscu zostały obrane i wyczyszczone-to w cenie). Potem ... nauczył mnie jak się grilluje rybki po ichniemu. Na żarze z drzewa, dokładnie korzenia winorośli, smarowane oliwą przy pomocy gałąze rozmarynu, hmmm już mi ślinka cieknie. Potem już sobie radziłem sam. Najlepszy jest tuńczyk i makrela (ale to moje osobiste ... podniebienie tak twierdzi).
SIRMAC
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SIRMAC » 06.09.2008 10:17

Cześć
Też się wybieram za tydzień (13 do 20 września) do tej miejscowości i prosił bym was bardzo o relacje, porady i wasze doświadczenia. Jadę tylko na tydzień i pierwszy raz na CRO, jestem zwolennikiem zwiedzania, chciał bym zobaczyć jak najwięcej i to co najbardziej warto, chce mieć zaplanowaną każdy dzień i każdą godzinę :)
Może ktoś był w tej miejscowości lub okolicach i ma informacje co warto zwiedzić.
Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
irmina_b
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) irmina_b » 06.09.2008 12:58

Hej
Wróciłam z Sv. Filip i Jakov dwa dni temu. Miejscowość bardzo fajna, cicha, spokojna. Plaża w większości wybetonowana, są schodki do morza. Byliśmy 10 dni, praktycznie codziennie gdzieś jeździliśmy. Na pewno warto pojechać do Zadaru, niedaleko za Zadarem jest miejscowość Nin- jest tam najmniejsza katedra na świecie:) też warto pojechać. Byliśmy również w Splicie, Trogirze, Solanie- to ok 150km od Filipa. Niedaleko od Filipa jest również park Krka. Jednego dnia pojechaliśmy na plaże na wyspe Murter- nie pamiętam ile km, ale też jakoś niedaleko. Jeden cały dzień poświęciliśmy na podróż do Dubrownika- podróż dłuuuga - 350km w jedną stronę, ale warto było!! Już sama droga (nie licząc autostrady) jest przepiękna.
Jeśli lubisz zwiedzać, to polecam dobry przewodnik i w drogę :)
Miłego wypoczynku!
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 08.09.2008 12:29

uboot napisał(a):Witam wszystkich, jako totalny cro-żółtodziób (w tym roku debiutuję w chorwacji), mam pytanie czy ktoś był w miejscowości Sveti Filip i Jakov. Tam właśnie wybieram się z rodziną w tym roku i chciałbym cokolwiek dowiedzieć się o tej mieścinie

Byłem na prezełomie czerwca i lipca.
Małe, dosyć ciche maiasteczko. Plaża drobnożwirkowa, w można wypozyczyć parasol, rownież przy plaży wypozyczalnia rowerów.

uboot napisał(a): Interesuje mnie wszystko: sklepy

W centum dobrze zaopatrzony Konzum (mozna płacić kartą)oraz trochę mniejszych sklepów. Są też stragany z owocami i pieczywem.
Są też sklepy z asortymentem plażowym - materace, buty, sprzęt do nurkowania z rurką, maty, reczniki itp.
W zachodniej części miejscowości, na wysokości hotelu Alba i apartamentow Croatia drugi większy sklep spożywczy pod marką Bure Commerce (tylko gotówka).

uboot napisał(a): bankomaty, poczta,

Dwa bankomaty na miejscu, poczta też.

uboot napisał(a): kantory, plaże knajpki, gdzie iść i co omijać, co kupować, czym płacić.

Najlepszy kantor w banku, inne kantory (recepcje ośrodków, agencje turystyczne) doliczają prowizję. Radze zabrać do wymiany złotówki, karty płatnicze tez warto mieć (paliwo, Konzum itp).

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone